Felújított műemlékek

Petőfi Sándor pozsonyi szobrának legalább olyan kalandos, megpróbáltatásokkal teli sors jutott, mint magának a költőnek. Néhány éve a rongálók elől a Medikus kertbe menekítették az emlékművet, ám itt sem teljes a védettsége. Szeptemberben újra megrongálták. Miklósi Pétert, a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság alapító tagját a helyreállítási munkákról, s a bizottság további tevékenységéről kérdeztük.

A Jeszenák-kriptaSomogyi Tibor felvételeMilyen mértékű volt a rongálás?

Egyrészt a kardlap, másrészt a markolat hiányzott. Kiderült, inkább alkalmi rongálásról, mint vandalizmusról vagy nemzetiségi problémáról volt szó. A pozsonyi Paming igazgatójának a közbenjárásával azonban az utóbbi napokban sikerült rendbe hozni. A szobor pillanatnyilag ugyanúgy kellő díszben várja az előtte tisztelgőket, mint eddig, és remélem, a közeljövőben újabb rongálás nem csúfítja el. Amióta a Medikus kertben áll, ez talán a harmadik rongálás volt, de rendre az derült ki, hogy nem a vandalizmus játszott közre, inkább a játszótér közelsége. A gyerekek kapaszkodónak használják, emiatt keletkeznek a gondok.

Ki finanszírozta a helyreállítást?

Úgy történt, hogy miután tudomásunkra jutott a gond, felvettem a kapcsolatot a Paming nevű műemlék-karbantartó, -javító és -felügyelő cég igazgatójával, aki nagymértékben segítette a szobor eredeti restaurálását és az áthelyezését, s ő biztosította a javítást.

Az emlékmű bizottság ugyan Petőfi nevét viseli, de további magyar vonatkozású műemlékek felújítását is vállalta.

Ezek plusz feladatok, amelyeket eredetileg nem terveztünk, de vállaltunk. 2002-ben helyreállítottuk Rázga Pál, a magyar szabadságharc vértanújának sírhelyét a pozsonyi evangélikus temetőben. Megpróbáltunk hozzájárulni ahhoz is, hogy az ugyancsak a Kecske-kapui evangélikus temetőben álló Jeszenák-kripta is jobb állapotba kerüljön, vagy legalábbis a figyelmet ráirányítsuk a műemlék kritikus helyzetére. Ez bizonyos értelemben sikerült. Egyrészt annak idején elkészíttettük a sírbolt pillanatnyi helyzetét felmérő szakértői véleményt, ezenkívül még 2003-ban kaptunk egy gyorssegélyt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalától, és állagmegőrzés címén elvégeztettük a legfontosabb munkálatokat, mert akkor valóban a bedőlés és a teljes beomlás, beázás veszélye fenyegette. 2004 őszén levélben fordultunk a budapesti székhelyű Magyar Panteon Alapítványhoz, annak is társelnökéhez, Katona Tamáshoz. Személyesen adtam át neki a levelet Somorján. Sajnálattal kell azt is elmondanom, hogy 2004 őszétől 2006 őszéig néhány telefonos érdeklődésem ellenére sem kaptunk tőlük sem nemleges, sem pozitív választ. Viszont a somorjai ZAPOM cégben és vezetője, Molnár József személyében partnerre találtunk. A Petőfi-szobor felújításából maradt pénzünket használtuk fel, és megkértük arra, hogy az állagmegőrzésen túl, próbálja meg legalább látogatható állapotba hozni a Jeszenák-sírboltot. Ez mostanra sikerült.

Milyen felújítást igényelne még a Jeszenák-sírbolt?

A Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság a feladatát lényegében többszörösen is teljesítette. A Jeszenák-kripta teljes felújításának szervezését, anyagi biztosítását mi egymagunk nem tudjuk vállalni, mert a szakértői vélemények azt mutatják, hogy ez körülbelül 2 millió korona beruházást igényelne. Úgy érzem, mi megtettük, amit vállaltunk, sőt valamivel többet is tettünk az ügy érdekében. Itt szeretném elmondani, hogy mi bárkinek rendelkezésére bocsátjuk mind a szakértői véleményt, mind a saját eddigi tapasztalatainkat, és bárkihez betársulunk és segítünk. A kripta és a környéke teljes körű restaurálását azonban vagy egy új civil szerveződésnek, vagy a Csemadoknak kellene vállalnia, vagy olyan valakinek, aki úgy érzi, hogy ebben az ügyben tenni tud valamit, és esetleg szponzorokat tud mozgósítani. Mert az általunk elvégeztetett javítás pillanatnyilag ugyan megállja a helyét, de hosszú távon nem oldotta meg a helyzetet. Gondolni kell azonban arra is, hogy egyrészt a Jeszenák-kripta jegyzékben vezetett műemlék, másrészt maga a kripta az evangélikus egyház tulajdonában van. Mi mind a műemlékvédőkkel, mind az evangélikus egyházzal az előzetes tárgyalásokat lefolytattuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?