Fehér fagyöngy – az ég és a föld közt

Mivel a fehér fagyöngy az ég és a föld között terem, a történelem folytán mindig különleges tulajdonságokkal ruházták fel.

Mivel a fehér fagyöngy az ég és a föld között terem, a történelem folytán mindig különleges tulajdonságokkal ruházták fel. A germán törzsek például körmenetnél, ha véletlenül olyan fához értek, amelyen éppen fehér fagyöngyöt találtak, a menet megállt, és csak aranysarlóval volt szabad a fehér fagyöngyből levágni egy ágacskát.

A fehér fagyöngy (Viscum album L.) közismert félparazita növény, amely amíg a fákon lomb van, nem is vehető észre, csak késő ősszel és télen. Ilyenkor madárfészekre hasonlító, sűrű örökzöld bokrocska alakjában pompázik. A virágárusok őszi, téli dísznövénye. Villásan elágazó, zöldes-barna, fás szárán zöldes-sárga, bőrszerű levelei szórtak. A villás ágak között vannak a virágok. Termése fehéres, áttetsző, ragadós bogyó. Madárlépnek is nevezi a népgyógyászat, mert télen a madarak szeretnék megenni bogyóit, de nem nagyon sikerül nekik, ráragad ugyanis a csőrükre. Persze, szeretnének megszabadulni a bogyótól, és a fák kérgéhez fenik a csőrüket. Ezzel valójában elültetik a fehér fagyöngyöt. Leginkább a jegenyefákon találjuk meg, de látható tölgyön, gyümölcsfákon és akácosban is. Gyógyászati szempontból csak a fehér termésű változat értékes. Gyűjtésénél ügyelni kell arra, hogy a ceruzánál vastagabb ágak nem alkalmasak. Továbbá mérgező bogyóit is el kell távolítani.

Hatóanyagai

Fő hatóanyaga a viszkotoxin, amely 17 aminosavból tevődik össze, és ez határozza meg a gyógytulajdonságát, mint ahogyan azt is, hogy nem szabad sem főzni, sem forrázni, mert azzal tönkremegy. Másik nagyon fontos hatóanyagai a lektinek, amelyeknek rák elleni aktivitásuk van. Továbbá tartalmaz kolint, acetilkolint, hisztamint, oleánsavat, szaponinokat, flavonoidokat, triterpéneket és viaszos alkoholokat.

Gyógytulajdonságai

Vérnyomáscsökkentő, szívnyugtató, érelmeszesedés elleni szer, rák elleni szer és immunstimuláns. Egyes kutatók szerint hatását a gazdanövény is befolyásolhatja, így legértékesebbek az almafákon található fagyöngyök, majd a galagonyafákon termők, helyenként viszont jó minőségűek a tölgyfán és a borókafenyőkön termők is.

Gyógyászati felhasználása

1. Vérnyomáscsökkentő hatását a fő hatóanyag, a viszkotoxin, a kolin, az oleánsav és a viaszos alkoholok biztosítják. A magas vérnyomásnál viszont klinikailag be kell határolni, hogy mikor lehet és szabad a fehér fagyöngyöt alkalmazni. Mindenesetre komoly magas vérnyomásnál, mely lerakódások alapján jött létre, nem szabad. Itt hatékony szintetikus vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szükségesek, amelyeket szakorvos ír elő. A kezdődő magas vérnyomásnál, amikor ingadozó, és még nem kellenek hatékony vérnyomáscsökkentők, szintén nem jó a fehér fagyöngy, mert ez a típus idegalapon jött létre. Nem hiába mondja a magyar, amikor felidegesítik, hogy „felment a pumpa”. Ilyen esetben nyugtatókra van szükség, hogy az embernek a stressztől ne emelkedjen a vérnyomása.

A közepesen komoly magas vérnyomásnál, amikor már kezd állandósulni, de még nem olyan, mint a III. fokozatú, érvényesül a fehér fagyöngy, mivel nyugtatja a szívet, és normalizálja az enyhén komoly magas vérnyomást.

2. A fehér fagyöngy teája jó mindenkinek, akinél fennáll az érelmeszesedés veszélye, mert nem engedi elmeszesedni az ereket. Ezt a fajta megelőzést a férfiaknál már 35 éves kortól el kellene kezdeni, a nőknél a klimax beálltával, mert akkor már kezdődnek a zsíros lerakódások az érfalakban. Hogy ez a megelőzés még hatékonyabb legyen, a fehér fagyöngyöt kombináljuk fokhagymával, csalánnal, mezei zsurlóval és körömvirággal. A tea elkészítése egy kicsit komplikált, mert a fehér fagyöngyből csak áztatással lehet elkészíteni, a többiből főzéssel, és fokhagymát szintén külön fogyasztunk hozzá.

3. Klimaxban csökkenti a szívpanaszokat, de mivel a klimaxban elkezd növekedni az addig normális vérnyomás, e célra ajánlatos a fehér fagyöngy citromfűvel, orbáncfűvel, komlóval, orvosi zsályával kombinálva, mert ezek a gyógynövények csökkentik a beteges izzadást, szabályozzák a hullámzó hangulatot, és megszüntetik a depressziós tüneteket.

4. A fehér fagyöngy serkentően hat az immunrendszere akkor, amikor túl gyakori a felső légutak gyulladása, túl gyakoriak a szájüregben előforduló aftózisok, és túl gyakran fordul elő a szájszéli herpesz. Ezek a tünetek mind arról tanúskodnak, hogy az immunrendszer aktivitása csökkent vagy a nullán van. Nagyon óvatosan kell adagolni ezt a gyógynövényt, és gyerekeknél tilos alkalmazni. Nem mérgező gyógynövényről van szó, de ajánlatos a pontos adagolás betartása.

5. Potenciálisan a rák elleni gyógyteák alkotórésze, mert aktivizálja az immunrendszert. Ezt a viszkumproteineknek köszönhetjük, és a nemrég felfedezett új hatóanyagoknak, a lektineknek. A fehér fagyöngy a rákgyógyításban akkor indokolt, ha már áttételek vannak (metasztázisok). Külföldön létezik erre a célra egy kivonat: Extractum visci albi fluidum. Az adagolása naponta 20 csepp 2x, evés után. Mellékhatása is van, mégpedig égeti a végbelet. A másik külföldi rákgyógyszer az Iscador.

Miután a sebész kiveszi a daganatot, a fitoterápia nyújtja a fehér fagyöngyöt, hogy megcélozza azt az egy vagy több ráksejtet, amelyet a sebésznek nem sikerült eltávolítania. A fehér fagyöngy hatásmechanizmusa a rákgyógyításnál abban rejlik, hogy nekrotizálja (szövetelhalás az élő szervezetben) a ráksejteket.

6. A fehér fagyöngy bojtorjángyökérrel 1:1 arányban kombinálva jó szolgálatot tesz a pajzsmirigy-nagyobbodásnál, mert szintén burjánzás elleni hatása van.

7. A TEST–LÉLEK–SZELLEM szinten hevítő a hatása, azaz normalizálja a túl letargiás betegeket, nyugtatja az idegeket, oldja a görcsöket és gyógyítja az egyes női betegségeket.

8. A következő receptben egyes epilepsziás betegeken is segíthet: a fehér fagyöngyöt a legapróbbra daraboljuk vagy porítjuk, és fehér száraz borban 1:8 arányban 1 hónapig áztatjuk. Az üveget ajánlatos 1 hónapra homokba elásni. Aztán leszűrjük, s naponta csak 1-2-szer fogyasztunk fél decit ebből a fehér fagyöngyös borból, mely megakadályozza az epilepsziás rohamokat, akkor amikor jön a vihar, és nagyfeszültségű elektromos kisülések keletkeznek a légkörben. A fehér fagyöngy szeszes tinktúrája segít a gyermekepilepszia kivédésében, hogy ne keletkezzenek görcsök. Tünetei: roham, görcsös rángatózás.

9. A kozmetika is igénybe veszi, a kivonatai ott vannak a krémekben, emulziókban és tejekben, minden olyan készítményben, ahol nyugtatni akarjuk a túlérzékeny arcbőrt. Ezek a készítmények fertőtlenítik is a bőrt, és csökkentik a gyulladás veszélyét. Alkalmazhatók azoknál, akiknek túl zsíros a bőrük, vagy túlságosan korpás a fejbőrük. Ezért alkotórésze a samponoknak és hajápolásra alkalmas készítményeknek.

10. A homeopátiában is alkalmazzák a fagyöngyöt: D2, D4, D8, D10 és a D12 potenciájú készítmények vannak forgalomban. Naponta 3x6 cseppet kell bevenni, amiben az a jó, hogy nem kell hosszadalmasan a növényből kiáztatni a hatóanyagokat. Éppen olyan javallatokra alkalmazzuk, mint azt eddig elmondtuk.

Mikor kell gyűjteni?

Legjobb márciusban, majd novemberben, és még most decemberben van rá pár napunk. A januári vagy augusztusi fagyöngynek ugyanis minimális a gyógyhatása.

Adagolás

A gyógyszerkönyvek egy adagra

1 grammot számítanak, azaz kb.

1 kávéskanálnyi mennyiséget a felaprított, megszárított fehér fagyöngyből. Maximális napi adag

5 gramm. Túladagolásnál jelentkeznek a fehér fagyöngy mellékhatásai, mert túlpörgeti az immunrendszert, ami allergikus tünetekben nyilvánul meg. Az adagok túllépésénél károsítja a májat. A mérgezés tünetei: roham, görcsös rángatózás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?