Február a kertben

A korszerű gyümölcsnövényeket támaszrendszer mellett neveljük. Ez lehetővé teszi, hogy a fák ágait és termőrészeit úgy irányítsuk, hogy minél több és minél szebb gyümölcsöt tudjunk kinevelni a fákon. Kezdjük meg a támberendezés anyagának előkészítését, az oszlopok méretezését.

A korszerű gyümölcsnövényeket támaszrendszer mellett neveljük. Ez lehetővé teszi, hogy a fák ágait és termőrészeit úgy irányítsuk, hogy minél több és minél szebb gyümölcsöt tudjunk kinevelni a fákon. Kezdjük meg a támberendezés anyagának előkészítését, az oszlopok méretezését. A meglevő támberendezést is ilyenkor a legjobb kijavítani – az oszlopokat állítsuk függőlegesre, tövüknél a talajt tömörítsük meg, a meglazult huzalokat pedig feszítsük meg.

Pázsit és gyep

Ebben az időszakban továbbra is szigorúan kerüljük a pázsit taposását, ne járkáljunk a gyepen, ha az nedves vagy fagyos. A hófödte gyepen való járás vagy járművel való ráhajtás kedvezőtlen következményeként a hó megkeményedik, és akadályozza a talaj levegőzését olyannyira, hogy a fűfélék elpusztulnak. Ha pázsitunkat jég fedi, gereblyével óvatosan törjük föl úgy, hogy a növényzetet ne károsítsuk.

Minél korábban

A mák elvetett magja már 3-4 °C-on csírázik, ezért tavasszal minél korábban kell elvetni. Mélyen felásott, jól megtrágyázott földbe vessük. A magjai nagyon aprók (egy grammban 6-8 ezer szem van), ezért aprómorzsásra művelt földet követel. 10 m2-re 2 g magot vessünk el 30 cm sortávolságra és egy-másfél cm mélyen. Az egyenletes vetési mélységet vetés előtti, a korai csírázást pedig vetés utáni hengerezéssel segíthetjük elő.

Fejezzük be

Ha a föld fagya – akár csak átmenetileg is – kiengedett, lássunk hozzá az ősszel esetleg félbemaradt ásás és a trágyázás befejezéséhez. A gyümölcsfák alját mintegy 2 m sugarú körben ássuk fel, s a rögöket aprózzuk el, hiszen keményebb fagyokra – amelyek a rögöket szétomlasztanák – már nemigen számíthatunk. A kiszórt istállótrágyát, komposztot az ásással forgassuk be a talajba. A termőre forduló fák „fejadagja” 5 kg, és ezt a fa nagyságának megfelelően 20-30 kg-ig fokozhatjuk.

Jelentős kártevő

A fekete ribiszke kiodvasított hajtásaiban az üvegszárnyú ribiszkelepke fehéres színű hernyói telelnek. A hernyók által károsított részeket kora tavasszal, amikor a kártevő is bennük van, le kell vágni és elégetni. A veszszőkben élő, áttelelt hernyókra, illetve azok járataira a bokrok metszésekor figyelhetünk fel.

Fokhagymalégy

Az ősszel ültetett fokhagymát a fokhagymalégy károsíthatja. Az áttelelt legyek nagyon korán elhagyják búvóhelyüket és lerakják tojásaikat. Ezért a növényeket már az első felmelegedés után permetezzük és a kezelést két hét múlva ismételjük meg. A permetlébe tapadást fokozó szert (Citowett) is keverjünk. Az ajánlott készítmények (Basudin 600 EW; Karate 2,5 WG; Reldan 40 EC; Sumithion Super) közül a Basudin permetezésre, beöntözésre egyaránt alkalmas.

Korai vetés

A zöldborsó vetését a kifejtő típusú borsófajtákkal kezdjük (pl. Rajnai törpe). Ezek vetőmagja sima, gömbölyded. Más típusoknál edzettebbek, hidegtűrőbbek (a mínusz 4-5 °C hideget is képesek károsodás nélkül elviselni), ezért már akár február végén is vethetők. Nagy hátrányuk azonban, hogy a cukortartalom az érés során rövid idő alatt keményítővé alakul át, így a mag korán elveszti zsengeségét, a minőség megőrzése érdekében a betakarítást rövid idő alatt kell megoldani. Utánuk vetésidőben a velőborsók következnek, melyeket március elejétől-közepétől tanácsos elvetni. Hoszszabb ideig megőrizhető zsengeségük okán szélesebb körű termesztésre csak az utóbbi típusú borsófajták javasolhatók.

A szerző kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?