Ezek voltak 2015 filmes legjei

<p>Az idei év elkényeztette a mozirajongókat, remek folytatások, kiváló adaptációk és nagyszerű eredeti forgatókönyvek is születtek. A Saul fiával pedig a magyar filmgyártás is komoly tényezővé vált a díjátadókon.</p>

Néztük tárgyilagosan, néztük a saját ízlésünk prizmáján át, aztán csokorba szedtük 2015 filmes legjeit.

A legnagyobb kasszasiker

Mondhatjuk, hogy 2015 a kultikus franchise-ok felélesztésének az éve volt, hiszen olyan folytatások kerültek moziba, mint a Jurassic World, a Mad Max – A harag útja, valamint az óriási hájpnak örvendő Star Wars: Az ébredő Erő. Mind a három film kiválóan teljesített a kasszáknál, ám közülük is kiemelkedik a Star Wars VII. része. Az online jegyvásárlás már hónapokkal a premier előtt megkezdődött, a hír hallatán hirtelen annyi ember akart online jegyet foglalni, hogy világszerte sorban fagytak le a moziláncok honlapjai a túlterheléstől. Ez azonban nem tudta megakadályozni, hogy a Star Wars legújabb részéé legyen minden idők legnagyobb bevételt hozó nyitó hétvégéje, ami azt jelenti, hogy a film egy hétvége alatt összes 529 millió dollárt zsebelt be világszerte. 4 millió dollárral előzte meg az eddig rekordert, a szintén idén bemutatott Jurassic Worldöt.

A legjobb film

Most legyünk egy kicsit szubjektívek: az általam a legjobbnak választott, 2015-ben bemutatott film a Whiplash és a Mad Max – A harag útja lett.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"213774","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A Whiplasht az év folyamán öszszesen 111 kisebb-nagyobb díjra jelölték, ebből 81-et meg is nyert. Ezek közül a legjelentősebb J. K. Simmons Oscar-díja, melyet a legjobb férfi mellékszereplőként vihetett haza. A Whiplash egyébként Damien Chazelle rövidfilmjének továbbgondolása. Arról szól, hogy az ember mennyit képes feláldozni magából a siker és az önmegvalósítás oltárán, és arról, hogy egy tanár meddig hajthatja a tanítványát a siker, az eredmény érdekében. A meglepetésfaktor is működik ebben a moziban: ki gondolta volna, hogy zenekari próbákról lehet körömrágósan feszült filmet forgatni?

Aztán itt van egy egészen másfajta feszültség: George Miller 72 évesen olyan akcióorgiát hozott tető alá a Mad Max – A harag útjával, amit fiatalabb kollégái irigykedve nézhetnek. A rendező megtartotta az eredeti trilógia stílusát és féktelen tempóját, a posztapokaliptikus világot pedig remekül tágította jól eltalált karakterekkel és helyszínekkel. Charlize Theron és Tom Hardy párosa még úgy is remek, hogy Hardynak talán 20–30 mondata van az egész játékidő alatt.

Az év buktája

A napokban a Forbes pénzügyi magazin a sztárgázsik és a filmek jegybevételének egybevetésével megnevezte az év legtúlfizetettebb színészét. Eme nem túl dicsőséges címet idén Johnny Depp tudhatja a magáénak. Való igaz, az egykor szebb napokat megélt átváltozóművész utóbbi években bemutatott filmjei rendre megbuktak a kasszáknál és a filmkritikusoknál is. 2015 elején került a mozikba a Mortdecai című vígjáték, melyben Depp mellett olyan jeles színészek szerepeltek, mint Gwyneth Paltrow, Paul Bettany, Ewan McGregor, Jeff Goldblum.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"213775","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"270","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Ha azt gondolnánk, ennyi elég a tisztes végtermékhez, tévednénk: a film csúfosan megbukott a kasszáknál, a kritikusok pedig a sárga földig aláztak mindenkit, aki részt vette ebben a „mestermunkában”. A mozi 60 millió dollárból készült, alig 30 milliót termelt vissza. Ne is vesztegessünk rá több szót, ha felmerül még valaha a Mortdecai címe, az csak a citromdíjak kapcsán történhet meg.

A legnagyobb meglepetés

Ryan Reynolds 2010-ben már szolgált egy meglepetéssel: az Élve eltemetve című remek filmmel. Idén is egy Reynolds főszereplésével forgatott film nyerte el nálam a legnagyobb meglepetés címet, mégpedig A hangok című fekete komédia. A mozi Jerryről, a skizofrén sorozatgyilkosról szól, akinek feltett szándéka, hogy normális életet fog élni. Ez azonban nem akar sikerülni, a hullák száma egyre csak növekszik. A filmet azok fogják kedvelni, akik szeretik az abszurd humort, hisz Jerry legsötétebb énjét macskája, Bajusz úr próbálja a világra szabadítani, míg a kutyája, Bosco amolyan nyáladzó angyal, aki a helyes ösvényen próbálja tartani.

Magyar siker

A Saul fia májusban robbant be a filmes köztudatba, amikor a cannes-i filmfesztiválon három díjat is elnyert, köztük az egyik legértékesebbet, a zsűri nagydíját.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"213776","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"365","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Nemes Jeles László holokausztfilmje azóta is szorgosan gyűjtögeti a díjakat, eddig húszat söpört be. Jelölték a Golden Globe-ra, és továbbra is élnek az Oscar-esélyei, hiszen felkerült a legjobb idegen nyelvű filmek szűkített, kilences listájára. A kategória végső jelöltjeinek ötös listáját január 14-én teszik közzé. Addig is szurkolunk – óriási dolog lenne, ha Saul fia a legnagyobb presztízsű filmes elismerés közvetlen közelébe kerülne. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?