Kultúra

Ez a farkaspofa a vaják jele

December 20-án debütál a Netflixen a Vaják (The Witcher) című új televíziós sorozat, amely pontosan oda céloz, ahova a Trónok harca nagyon betalált. Alternatív középkori saga sok-sok küzdelemmel, mágiával, szörnyekkel. Harc a túlélésért. Harc a hatalomért. Harc a nőért/a nővel. Harc a végzettel.
Lakatos Krisztina

2019. december 13. 18:00

witcher vaják

A Lauren Schmidt Hissrich és csapata által jegyzett forgatókönyvből készült szériával szemben már előzetesen is nagyok a nézői elvárások, hiszen a történetnek – a könyveknek és a videojátékoknak is – komoly rajongótábora van.

Kicsoda Sapkowski?

Andrzej Sapkowski az az író, aki nem a Vaják gyűjtőcímmel összekapcsolt könyvsorozat szerzőjeként vált világhírűvé, hanem mint az a lengyel fickó, akinek a könyveiből a The Witcher című akció-szerepjátékok készültek a varsói székhelyű CD Projekt műhelyében (szám szerint három, a negyedikért pedig jó ideje sír a piac).

A szerző és a játékfejlesztő között nem felhőtlen a viszony, a civilben közgazdász Sapkowski, akit finoman szólva is nehéz embernek tartanak, nyilván úgy gondolta, a cég túlnyerte magát azon az üzleten, amely végül is az ő szellemi tulajdonán alapul. Az viszont vitathatatlan, hogy könyv és játék között kivételesen jól sikerült az intermediális átlépés. A CD Projekt terméke nyilván más narratívát alkalmaz (ez még érdekes lehet a számunkra, hiszen a Netflix előzetesei arra utalhatnak, hogy a forgatókönyvírók ide nyúltak vissza, hasonlóan kezdték gombolyítani a történet fonalát), de nagyon érzékletesen és tulajdonképpen hűen rajzolja meg a Sapkowski-féle borongós világot, továbbá a karakterépítést sem nagyolja el. A maga műfajában páratlan vizuális élmény, győzhető és kihívásokat is tartogató játékmenet, mindenféle extra tartalom – ezek azok a további tényezők, amelyek már-már kultikus darabbá emelték a The Witchert, és nem mellesleg, sokmilliós eladott példányszámot generáltak.

Ez a siker nyilván visszahatott Andrzej Sapkowski könyveire, de azt is le kell szögeznünk, hogy a kötetek a maguk jogán is ott állnak a történelmi fantasy élvonalában. A kezdetek kezdetén az újdonságot, a különleges ízt elsősorban az jelentette, hogy a lengyel szerző a maga fiktív középkori univerzumát jórészt a szláv folklórból vett lényekkel népesítette be – igaz, ahogy előrehaladtunk a nagy epikus történetben, a mitológia is egyre sokrétűbbé és univerzálisabbá vált. Legalább ennyire eredetien hatott, ahogy az ismert meséket, mondákat teljesen kifacsarva, a fejük tetejére állítva tálalta az író, közben mégis logikusak és hitelesek maradtak. Aztán gyorsan megmutatkozott, hogy Sapkowski mennyire agyas szerző, hogy nemcsak az ötletekben tobzódik, nemcsak a kesernyés, bizarr humorhoz van érzéke, hanem precíz építkezésre is képes. Minden folytatás hozott meglepetést: emelte a tétet, új konfliktust bontott ki, máshova helyezte a nézőpontot – és még mindig célra tartott.

A Vaják (lengyel eredetiben: Wiedzmin) márkanév papíron – és ezt most szó szerint értjük – novellák, regények, képregények halmazát takarja. A rövidprózák és regények magyar kiadását a PlayON! gondozza, a Szukits Kiadónál pedig Vaják-képregények jelentek meg. Aki most kóstolna bele az írott világba, kezdje a sort az első kötettel, Az utolsó kívánsággal. Egyrészt azért, mert ez a laza novellafüzér csak megágyaz a fő cselekménynek, így ha visszatartott lélegzettel várjuk, mit is hoz majd a tévésorozat, a meglepetésfaktor megmarad, legfeljebb ismerősként tekinthetünk egy-egy epizódra vagy szereplőre. Másrészt, ez az időrenddel, ok-okozati viszonyokkal briliánsan zsonglőrködő kötet a könyvsorozat legizgalmasabb szerkezetű darabja.

 

Kicsoda Ríviai Geralt?

Sapkowski főhősét Ríviai Geraltnak hívják. Vaják, vagyis szörnyvadász. Az a feladata, hogy folyton úton legyen, és némi pénzért cserébe megtisztítsa a világot a rémlényektől. A világ nem feltétlenül hálás ezért. Sokan a vajákot is szörnynek, elfajzott mutánsnak tekintik. Jobb esetben megtűrik, amíg szükség van rá, de rettegve gyűlölik, hiszen csak a baj jár a nyomában. Persze, mindig van rosszabb eset is.

A vajákok nem születnek – más vajákok teremtik őket. Általában lelencgyerekeket visznek el Kaer Morhen erődjébe, ahol füvekkel, mérgekkel, vírusokkal átalakítják őket. Aki túléli a próbákat, emberfeletti képességekre tesz szert. Geralt különlegesen ellenállónak mutatkozott, így további kísérleteknek vetették alá. Ezek mellékhatásaként lett fehér a haja, szinte áttetsző a bőre – a változás minden pigmentet kimosott belőle. És – elvileg – minden érzelmet is kiölt.

Ríviai Geralt látszólag kötelességtudóan, lehetőség szerint az erkölcsi kódexéhez tartva magát teszi a dolgát egy olyan világban, amelyben, úgy tűnik, egyre kevésbé van helye, közben viszont rengeteg indulat feszíti. Nem mellesleg, megpróbálja elkerülni, hogy a sors és a végzet játékszerévé váljon. A sorsa Vengerbergi Yenneferhez, a nagyhatalmú varázslónőhöz köti, de ugyanez a sors nem adja meg azt a pluszt, amitől a kapcsolatuk kiteljesedhetne. A végzetévé aztán egy másik lány, Cintra elveszett hercegnője válik.

Hol vagyunk?

Nem volt olyan rég, talán háromszáz éve, hogy az emberek hajói megjelentek ezen a tájon. A hódítás során magukévá tették a vidék mágiáját, lemészárolták a szörnyeket, egyre hátrébb szorították a másokat, a nem humán értelmes lényeket – például a tündéket, a törpöket –, akik vagy az asszimiláció útjára léptek, tűrve a bizalmatlanságot és az előítéleteket, vagy a lassú pusztulást választották, elrejtőzve a peremvidékeken, az utolsó megmaradt enklávékban.

A hódítók hulláma szinte azonnal kiskirályságokra fröccsent szét, és persze megindult a cselszövések, szövetségek, árulások játszmája a hegemóniáért. A kiskirályok mögött rendre ott állnak a varázslók, akik a befolyásukat igyekeznek megerősíteni, az ilyen-olyan vallási színezetű rendek, amelyek a saját egy igaz hitüket hirdetve próbálják meg eltaposni az ellenfeleiket, a kereskedők, akik a profitért bármire képesek... Ahogy a sokféle érdek kicsinyes torzsalkodásban egymásnak feszül, a Jaruga folyó túloldalán, délen feltűnik egy jóval nagyobb entitás. Ahol nem tud célt érni puszta erővel, ott Nilfgaard és despotikus császára más taktikát alkalmaz: jogokat ígér a másfajúaknak, új piacokat a kereskedőknek, jó termést és békét a parasztoknak, szövetséget, háttéralkut a uralkodóknak. Ríviai Geralt pedig akaratán kívül a vihar közepén találja magát.

Mire számíthatunk?

A sajtó néhány kivételezett képviselője már láthatta a nyolcrészes széria első epizódjait. Mivel a bemutatóig szigorú titoktartás köti őket, bővebb kritikát nem közölhetnek, csak óvatosan megfogalmazott, de egyöntetűen lelkes első benyomások jelentek meg a világhálón. Dicsérik a szereplőgárdát (a Geraltot alakító Henry Cavill mellett Freya Allan és Anya Chalotra teljesítményét), a pazar látványt, a harci jelenetek koreográfiáját, a történetmesélést, a feszültség fokozatos építését. Mindezeken túl a magyar nézőknek a környezetre, a háttérre is érdemes lesz figyelniük, a részben Magyarországon forgatott sorozatban ugyanis fel kellene tűnnie a tatai várnak, Vajdahunyad várának és a Szelim-barlangnak is.

Az biztos, hogy a Netflix bízik a sikerben, hiszen már berendelte a második nyolcas szériát, a producerek pedig anno úgy nyilatkoztak, hét évadnyi történetszálat tartanak a kezükben. Szóval, ha a közeljövőben egyre több terméken látunk vicsorgó farkaspofát – ilyen medál lóg Geralt nyakában –, akkor a Vajákkal valószínűleg évekig számolni lehet. És ez bizony azt is jelenti, hogy a Starkok rémfarkasa lassan tavalyi hó...

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.