Évek óta írja az életét − fejben!

monori lili

Sosem akart híres színésznő lenni, mégis az lett. Filmjei bejárták a világot, a Proton Színházzal pedig Európa több nagyvárosában játszott. Monori Lili most egyetlen előadásba kapaszkodik. Más munkája nincs.

Leghíresebb filmjét, a Mészáros Mártával forgatott Kilenc hónapot még Elefántcsontparton is vetítették. Legutóbb Salamon András filmjében, a Randomban állt kamera előtt. Nyáron a Mundruczó Kornél rendezésében készült Evolúció új színpadi változatában próbált. Ha minden a tervek szerint alakul, jövőre ezzel indul külföldi turnéra a Proton.

Legutóbb Párizsban, a Mészáros Márta tiszteletére rendezett életmű-bemutatón vetítették a Kilenc hónapot. Emberileg mennyire értették egymást önök ketten? Kérdezem ezt annak tükrében, hogy a rendezőnő többször is azt nyilatkozta: nincs még egy olyan karakter a magyar színészek között, mint Monori Lili, akiben annyi vadság, keménység, titok és humor lappang.

Nem mindenben értettünk egyet, de amit elkezdtünk, azt be is fejeztük. Több filmet forgattunk együtt. A Kilenc hónapot, mint piaci portékát, a hetvenes évek második felében feltámadt feminista hullámba dobta be Márta. A fiam életét mindenesetre ez a film mentette meg. Tizenhatodikára voltam kiírva, de addigra már nem élt volna. Én akartam, hogy harmadikán szülessen meg, amikor elfolyt a magzatvizem. Mártával mi előre megegyeztünk, hogy a szülés bekerül a filmbe. A stáb már nagyon várta, hogy mikor szülök. Volt egy kétforintos érmére működő telefon a kórház folyosóján. Onnan hívtam fel Mártát, hogy jöhetnek. Be is csörtettek a műtőbe lámpástul, kamerástul, mint a vadmalacok. Fiatal, kezdő doktor állt a közelemben. Rosszul lett a váratlan helyzettől. „Ide nem lehet bejönni cipővel”! – kiabálta, de nem volt foganatja. Végül megszületett Sanyika, s elvonult a stáb.

Erőteljes játékáért előbb a magyar filmkritikusok díjazták, aztán Teheránban is megkapta a legjobb színésznő díját. Ugyanebben az elismerésben részesült Melillában is.

Hol? Erről nem is tudok. Fogalmam sincs, hol van ez a város, melyik országban.

Marokkó spanyol kormányzatú kerületében. S arról tud-e, hogy a Corriera della Sera kritikusa azt írta: Monori Lili egyenlő Marlene Dietrichhel, Stroheim nélkül.

Nem hallottam, de neveztek már női James Deannek is. Itthon ugyanakkor azt írták rólam, hogy nem tudják nézni az arcomat. A Film Színház Muzsika azt sem akarta közölni, hogy nyertem Teheránban. Három hónap elteltével jelent meg a hír, de a szerkesztőség jelezte a kritikájában, hogy elhatárolódik a filmtől, és nem ért egyet az elismeréssel sem. 

Pályája legelején, amikor a Thália Színházban játszott, betörhetetlen természetével könnyen belesimult a kőszínházi létbe? Később ugyanis, már a MAFILM színésztársulatának a kötelékében a teljes szabadságot élvezte.

Főiskolás voltam, amikor a Légy jó mindhalálig Nyilas Misijét játszottam Kazimir Károlynál. Ő harcolta ki, hogy ez legyen a vizsgaszerepem. Akkoriban ott játszott Latinovits Zoltán is. „Mi van, szép Monori? – kérdezte. – Szobrászkodunk, szobrászkodunk?” Megtudta ugyanis, hogy szobrász az udvarlóm. De hogy miért hívott szép Monorinak, azt nem értem, hiszen nem voltam szép. Ott ült a büfében Kazimir is, sállal a nyakában. „Karcsikám, ezt a teát igyad!” – ajánlották neki a férfiak. Én meg azt kérdeztem tőle, hogy tanár úr, kitörte a nyakát? Mire ő: „Maga mindig tudja, mit beszél? Vegyem ezt figyelmeztetésnek, hogy ki fogom törni?” Haláli csend lett. Senki nem mert megszólalni. De szerettek a Tháliában. Talán azért is, mert sokat bohóckodtam.

Latinovits Zoltán kérdezte tőle: „Mi van, szép Monori?”

Dajka Margit ott volt még akkor?

Szegény, nem kapott szerepeket. Tudta, hogy vizes házban lakom az asztmás gyerekemmel, és elment a minisztériumba, hogy kapjak egy normális lakást. Nekem erről nem szólt egy szót sem. Később tudtam meg, hogy mire volt képes értem. A Thália Színházból kerültem aztán Kaposvárra, onnan pedig a sehovába. Később összefutottam Bujtor Istvánnal. Kérdezte, mi van? Semmi, eljöttem Kaposvárról, mondtam. Menj be a filmgyárba, tanácsolta. Novellákat írt az akkori pasim, abból éltünk. A MAFILM csapatában azért volt jó, mert nem kellett rabszolgamunkát végezni, mint a színházban. Volt olyan év, hogy öt filmet utasítottam vissza, de kaptam fizetést. Aztán jöttek az első felszólítások, hogy ezt így mégsem lehet. Behívott az igazgató, Föld Ottó. „Gondolkoztam magán – mondta –, a viselkedésén. De amíg én itt vagyok, addig magához nem nyúlhat senki.” És meddig lesz igazgató, Ottó? – kérdeztem. Aztán oda szerződött Törőcsik Mari, és jöttek a többiek, akik akkor inkább filmezni akartak, nem színházban játszani. Később kaptam egy hivatalos levelet, hogy legyek szíves befáradni a Nemzeti Színházba. Jelezték, hogy felvesznek a társulatba. Azt válaszoltam: inkább felakasztom magam, mint hogy színházhoz szerződjek.

A főiskola rendező szakára hogy jutott be?

Engedélyt kértem, hogy bejárhassak az órákra. Színészként nemrég végeztem, minden államvizsgám megvolt. Megengedték. Az első év végére híre ment, jöttek a színészek vidéki társulatokból, hogy akkor ők is. De nem! Akkor inkább menjek el, tanácsolták. Azért akartam elvégezni a rendező szakot, mert nem bírom a kiszolgáltatottságot. Ha nem játszhatok, akkor majd rendezek, gondoltam. Én már a Tháliában is rendeztem volna. Bevittem egy darabot. Bódy Gábor írta a barátjával. Nagyon avantgárd volt. Kazimir nem engedte. „Nézze, anyukám, magánál már az első oldalon benyúlnak a nő szoknyája alá.” Párizst is otthagytam, lemondva a Gaumont féléves francia tanfolyamáról, mert pénzt nem adtak, és hiányzott a gyerekem. Két hónap után hazamenekültem. Kazimir azt mondta: „Hát persze, ez ilyen! A pesti Chicagóban nőtt fel. Ha valami nem tetszik neki, megy világgá!”

Az Örökség után, amelynek Isabelle Huppert volt a másik főszereplője, Mészáros Márta egyik következő rendezésében Maria Schneiderrel játszott volna, aki Marlon Brando partnere volt Az utolsó tangó Párizsban című Bertolucci-filmben. Találkozott vele valaha?

Igen, Párizsban. „Micsoda kettős lesztek!” – ujjongott Márta. Mi akkor voltunk magasban Isabelle-lel, Maria viszont már nagyon rossz állapotban volt. A menedzsere és a barátnője támogatta. Nekem nagyon tetszett mint színésznő. Tudtam, hogy le akar szokni a drogról. Kérdezte tőlem, hogy miért vagyok Párizsban, otthon nincs munka? Otthon? Hiszen megszállt ország vagyunk, bent vannak nálunk az oroszok. A menedzsere nagyon akarta, hogy dolgozzon velünk, de Márta, látva Maria állapotát, félt, hogy nem tudja majd kezelni őt, hiszen Buñuel sem tudta A vágy titokzatos tárgyában. Ezért mondott le róla.

Bemutatásra váró filmjében, a Randomban Salamon András milyen feladat elé állította?

Végeznek velem. Kitervelünk egy bankrablást a fiammal, s abban a gödörben ásnak el, amelybe én akartam elrejteni a megszerzett pénzt. Ennyi a szerep, semmivel sem több.

S azóta itthon, Kisorosziban egyedül van a kihűlt házban?

Tegnap itt volt a gázszerelő. Egy félvér fiú. Kiderült, hogy a fiam féltestvérének a féltestvérének a féltestvére. Megnézte az öreg kazánt, hogy lehet-e még üzemelni. Olyan ócska, hogy már nincs is hozzá alkatrész, mondta. De legalább nem kell fát hasogatnom, és cipekednem. Nekem ez nagy könnyebbség. Rettegtem attól, hogy jön a tél, a hideg, és megint az lesz, mint tavaly. A fagyoskodás. Szerencsére nem. De csak a szobában és a konyhában megy a radiátor. A húgommal nagyobb a baj. Sztrókja volt. Addig él, amíg én élek. A nyugdíjamból 24 ezer forint marad. Minden Margitkának megy, és így is az éhkopp szélén van. Minden gyógyszerének az árát felemelték. Én sem vagyok egészséges a szívemmel.

Mit mond az orvos?

Most voltam kontrollon. Ugyanolyan, mondja. Ha befeküdnék a kórházba, az éren keresztül felvezetnék a kamerát a szívbe, hogy megtükrözzék. Nem megyek. Élek, amíg élek. Ennyi a kilátásom. Az ebédet házhoz hozzák. Mindig megnézem, melyik akciós. Szinte már le is szoktam az evésről. Falatkákat eszem. Az is elég. Sosem akartam világhírű színésznő lenni. Nagymamám házában én voltam a házmester.

Lelkileg meg tud kapaszkodni valamiben?

Hogy turnéra megyünk az Evolúcióval jövőre. Az hoz egy kis pénzt. Közben írom az életkémet. De nem papírra, ceruzával. Fejben! Mindig mindent fejben.

Még valami...

Csak ha orvoshoz megy, vagy színházba, játszani, vagy ha forgatásra viszik, akkor mozdul ki a házból. „Engem nem látnak az utcán – mondja. – Legfeljebb a kapuban, ha jön az ételfutár. Megint kurváznának a környékbeliek a Kilenc hónap miatt. Még mindig ez van.”

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?