Évad végi számvetés

Kassa. Mennyiségi rekord dőlt meg az idén a kassai Thália Színházban: az elmúlt évadban minden eddiginél többet, pontosan 172 előadást tartott a társulat. A szokásos négy bemutató helyett hat darab került színre, történt mindez a lapunk hasábjain több ízben taglalt sanyarú anyagi helyzet dacára.

Kassa. Mennyiségi rekord dőlt meg az idén a kassai Thália Színházban: az elmúlt évadban minden eddiginél többet, pontosan 172 előadást tartott a társulat. A szokásos négy bemutató helyett hat darab került színre, történt mindez a lapunk hasábjain több ízben taglalt sanyarú anyagi helyzet dacára. Legtöbbször, 88 alkalommal a Lúdas Matyi került színre. Kassán összesen 47, a kassai kerületben 31 előadást láthatott a közönség. Tájoló társulat lévén a Thália a Besztercebányai, a Nyitrai és a Nagyszombati kerületben is megfordult, méghozzá harmincnyolc, huszonegy, illetve négy alkalommal. Magyarországra is gyakran hívják a társulatot, az elmúlt évadban 31 előadást tartottak a határon túl. A jogi és gazdasági jellegű változásokat a társulat egyáltalán nem vagy csak alig érezte meg. „Máshol sem jobb a helyzet, mint nálunk” – jelentette ki Kolár Péter igazgató, aki a színigazgatók zólyomi országos találkozójáról érkezett a szerdai évadzáró társulati ülésre. Kolár ismertette az egybegyűltekkel azt a Zólyomból hozott megdöbbentő adatot, mely szerint a hazai kultúrában dolgozók átlagfizetése 8800 korona, míg például a bankszektorban átlagosan 19 ezer koronát keresnek az alkalmazottak. „Az első tizenkét ágazatban nincs benne a kultúra, amely úgy tűnik, csupán ennyit ér hazánkban” – mondta a Thália igazgatója, aki a továbbiakban főleg a hatáskörök átruházása, az új munkatörvénykönyv és a közalkalmazotti törvény együttes hatását elemezte a színház szemszögéből. A színészek és a műszakiak megtudhatták, hogy bár a fizetési besorolások és az új munkaköri leírások elkészültek, az állam nem biztosította a megfelelő anyagi hátteret, ezért megtörténhet, hogy az ősz folyamán gondok lesznek a fizetésekkel. Mivel az „íróasztal mellett” született törvény a munkaidő beosztásának szempontjából egy kalap alá veszi a cipészt, a felszolgálót és a színművészt, előfordulhat, hogy havonta két-három hétvégén nem lesz előadás, mivel a színészeknek a törvény értelmében szabadnap jár. A lakosság nagy része viszont hétvégeken szeret leginkább színházba járni, a cikkelyek betartása ezért komoly szervezőmunkát igényel majd, nem beszélve arról az apróságról, hogy a munkatörvénykönyv a jövőben a szereposztást is befolyásolja majd.

Az állam tavaly kiegyenlítette a kassai színház többéves, kétmillió koronára rúgó adósságát, idén szeptemberre pedig átadják a lassan és vontatottan rekonstruált színházépületet is, azaz megkezdheti tevékenységét a Márai Stúdió. Várhatóan szeptember tizenharmadikán mutatják be a felújított épületben Hernádi Gyula külön erre az alkalomra írt, Márairól szóló darabját.

Darina Poldaufová művészeti vezető az évadzáró társulati ülésen az önképzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Szerinte a kassai színészek nem olvasnak színházi szaklapokat, nem érdeklődnek a világ eseményei iránt, ezen pedig változtatni kell.

Pólos Árpád társulatvezető gyakorlati nehézségekről beszélt, és a professzionálisabb hozzáállást hiányolta az alkalmazottaknál. A Thália novemberben színházi fesztivált szervez, melyen a tervek szerint öt ország tizennégy társulata vesz részt. A jövő évad első bemutatója, a már említett, Márairól szóló darab mellett Móricz Zsigmond Csibéje lesz, Beke Sándor rendezésében. Novemberben mutatja be a Thália a Hatan a pizsamában című humoros darabot, melyet Mikó István rendez. Ezután a Zorba kerül színre Ľubo Gregor rendezésében, a jövő évadot pedig egy meglepetés-musicallel zárja a színház. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?