Erős a miskolci CineFest idei programja

cine

A nagyjátékfilmes versenyprogramot, a dokumentumfilmes felhozatalt és a nemzetközi filmipar kínálatából készült válogatást is ismerjük már: a magyar filmszakma legjelentősebb eseményét, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 1. és 9. között tartják.

A tizenhét nemzetközi versenyfilm között megtaláljuk többek között Cannes, Velence, Sundance, Berlin és Karlovy Vary legnagyobb dobásait, valamint egy magyar alkotás világpremierjét. Tóth Barnabás Mesterjátszma című filmjét Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, de a rendező a cselekményt 1956-ra, az utolsó menekültvonatra helyezte át. A filmben többek között Váradi Gergely, Varga-Járó Sára, Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori játszanak. Valamelyest magyar érdekeltségű Yorgos Lanthimos görög rendező filmje is: a Szegény párák című alkotást Magyarországon forgatták. A történet Bella Baxter (Emma Stone) hihetetlen történetét mutatja be, akit a zseniális Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) hozott vissza az életbe.

A Hulló levelek című finn mélabús romantikus vígjáték is bemutatkozik a versenyszekcióban, melyet a jellegzetes rendezői stílusáról és szélsőségesen száraz humoráról ismert Aki Kaurismäki rendezett, és amely Cannes-ban már elnyerte a zsűri díját. Szintén a versenyfilmek között láthatjuk Wim Wenders új alkotását, a Tökéletes napokat, mely Tokióban játszódik, és amelynek főszerepléért Kōji Yakusho Cannes-ban a legjobb alakításért járó díjat kapta meg.

A Berlinben nagy meglepetésre Arany Medve díjat bezsebelő Az Adamanton, amely a párizsi pszichiátriai központ betegeiről és gondozóiról szól, a dokumentumfilmes szekcióban kapott helyett. Ebben a szekcióban látható majd a Mennyi szépség és kín című történet a nemzetközileg elismert művészről és aktivistáról, Nan Goldinról, illetve a Hívjál csak Billnek című, közösségi finanszírozásban megvalósult, William Shatner legendás színészről szóló dokumentumfilm, aki egyebek mellett az eredeti Star Trek-sorozat Kirk kapitányát játszotta, de sci-fi íróként is ismert.

A fesztivál Kitekintő szekciója két magyar produkcióval, továbbá Cannes nyitófilmjével – amely egyben a CineFest nyitófilmje is – és Arany Pálma díjasával várja a nézőket. Miskolcon is tehát a Jeanne Du Barry – A szerető című filmmel indul a filmfesztivál, amely Johnny Depp nagy visszatérése, és hosszú ideje első európai filmje. Reisz Gábor legújabb, Magyarázat mindenre című alkotását Miskolcon láthatja először a közönség. A Nem halok meg című alkotás Dér Asia filmje, melyben Einspach Gábor galériatulajdonos és kortárs műgyűjtő, a budapesti művészeti világ egyik meghatározó szereplőjének útját dolgozza fel onnantól, hogy kiderül, hasnyálmirigyrákban szenved: a film egy különleges ember szellemi és fizikai vívódásainak mélyére ás.

A CineFest zárófilmje a világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a cannes-i Arany Pálmát elnyerő, Justin Triet rendezésében készült Egy zuhanás anatómiája lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?