Engedni kell, hogy halljuk az éneket

Kassa. A város egyetlen magyar vegyes kara, a Csermely kórus szombaton nagyszabású hangversennyel ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Szokásukhoz híven változatos műsorral lépnek a Művészetek Háza színpadára, Bachtól Kodályon át egészen a Lennon-McCartney szerzőpárosig terjed a repertoár.

Kassa. A város egyetlen magyar vegyes kara, a Csermely kórus szombaton nagyszabású hangversennyel ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Szokásukhoz híven változatos műsorral lépnek a Művészetek Háza színpadára, Bachtól Kodályon át egészen a Lennon-McCartney szerzőpárosig terjed a repertoár. Az ínyencek kedvéért és viszont meghívásként egy finn férfikar is szerepel a koncerten, és egy miskolci kórust is vendégségbe hívtak. Az utánpótlást jelentő kassai Csengettyű gyermekkórusról szintén nem feledkeztek meg.

Havasi József karnagytól megtudtuk, hogy a kórusban jelenleg hozzávetőlegesen negyvenen énekelnek, a tizenévesektől a nyugdíjasokig, sőt nem ritka az olyan szülő, aki az évek alatt cseperedő gyermekét is „megfertőzte” a karénekléssel, és együtt járnak próbára. A Csermely kórus rendszeresen szerepel magyarországi színpadokon, ám más országba – a harminc év alatt – idén jutottak el először: tavasszal egy Helsinki melletti városkában énekeltek. Jellemző a honi körülményekre, hogy a kórustagok repülő helyett autóbusszal utaztak Finnországba, honorárium helyett pedig személyenként 4500 koronát fizettek be a közös kasszába, és még így is csak egy magyarországi kórussal közösen tudták fedezni a költségeket.

Az 1973-ban alakult Csermely néhány éve polgári társulásként működik, mivel addigi fenntartójuk, a Csemadok nem biztosított megfelelő feltételeket működésükhöz. Ennek ellenére máig Csemadok-alapszervezetnek számítanak, így joggal várhatnák a kulturális szövetség segítségét a jubileumi hangverseny megszervezésénél. Havasi József elmondása szerint azonban a szövetség nem válaszolt levelükre, semmilyen kapcsolatuk nincs a kassai alapszervezettel. A koncert költségeit pályázatok útján sikerült előteremteniük, többek között a kulturális minisztérium, a kormányhivatal és a szepsi önkormányzat jóvoltából. Hatvanezer korona gyűlt össze, ami nagyon kevés, hiszen az összeg felét a terembérlet emészti fel, másik fele pedig szállásköltségekre kell. Az est fővédnöke Csáky Pál kormányalelnök, aki üdvözlő beszédet is mond.

A Csermely polgári társulás minden novemberben, így idén is fesztivált szervez a Kárpátok Eurorégió tagállamaiból érkező kórusok számára, a az évet pedig egy újévi koncerttel kezdik, aminek ötéves hagyománya van. Az első harminc év emlékeit három vaskos krónika őrzi, melyekből kiderül, hogy összesen mintegy háromszázan fordultak meg az énekkarban. A galántai Kodály Napokon négy alkalommal nyerték el a legjobb kórusnak járó fődíjat, és olyan neves művészekkel dolgoztak együtt, mint Rajter Lajos, Vass Lajos, Ivan Sokol, Pitti Katalin vagy Szabó Tünde. A szombati koncertre meghívást kaptak az egykori kórustagok is, legalábbis azok, akiknek lakcímét sikerült felkutatni.

„Határtalan, és mindenki számára megközelíthető a zene alapeleme – az ének. Ott szól mindnyájunk lelkében. Engedni kell, hogy halljuk, és úgy kell megszólaltatni, hogy más is hallja. Erre törekedtünk mindvégig, és tesszük ezután is” – vallja Havasi József karnagy.

Az ünnepi hangverseny szeptember 27-én, szombaton lesz, az eredetileg meghirdetett időpontnál egy órával korábban, délután négy órától a kassai Művészetek Házában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?