Elsősük van?

Hamarosan újból kitárják az iskolák kapuit. A nagyobbak már alig várják, hogy megint találkozhassanak osztálytársaikkal, a haverokkal, barátnőkkel. A leendő elsősök többsége azonban tart az ismeretlentől. Akárcsak a szülők egy része. Nekik szeretnénk segíteni összeállításunkkal.

Hamarosan újból kitárják az iskolák kapuit. A nagyobbak már alig várják, hogy megint találkozhassanak osztálytársaikkal, a haverokkal, barátnőkkel. A leendő elsősök többsége azonban tart az ismeretlentől. Akárcsak a szülők egy része. Nekik szeretnénk segíteni összeállításunkkal.

Nem kellene aggódni, a pedagógusok szeretettel várják az elsősöket. Az előkészületek fontosak, de semmit ne erőltessünk túlzottan. Nincs jelentősége, ha előre megtanítjuk írni, olvasni a gyereket. Akik többet tudnak társaiknál, elbízzák magukat. Az új tanulnivalót is hanyagabbul veszik, éppen ezért lemaradhatnak. Az első nap természetes, hogy szüleik kezét szorongatva, félve jönnek az iskolába. A játékos ismerkedés után a legtöbbjük pár napon belül feloldódik. Nehezebb azokkal, akik nem jártak óvodába. Gyakran sírva fakadnak, de néhány hét alatt ők is beilleszkednek. Az iskolaérett gyermekben mérhetetlen nagy a kíváncsiság, és ezt a tanító ki is használja. Az első három nap az ismerkedéssel, a szokások kialakításával telik.

Fontos, hogy a szülők otthon beszéljenek meg a gyerekkel mindent. Sikereiket, esetleges problémáikat hallgassák meg. A gyerek panasza esetén ne minősítsék a tanítónőt, inkább keressék fel. Ne engedjék, hogy negatívan beszéljen társairól.

Már az első héten megkezdődik az igazi munka. Az órák játszva zajlanak. Nem kell félni a kudarctól, itt még nem versengenek egymással. Nincsen osztályzat, csak pozitív értékelést kapnak. Az a büntetés, ha nem jár piros pont. Otthon eleinte napi fél óránál többet ne gyakoroljanak, mert kifáradnak. Ha csúnyábban ír, vagy nehezebben kezd olvasni, ne szidják meg, hanem nagyobb türelemmel foglalkozzanak vele. Ne hasonlítsák össze a testvérével vagy a szomszéd gyerekével, mert mindegyikük fejlődése más tempóban halad. Mindenben segítsenek neki, de semmit ne csináljanak meg helyette! A táskába együtt pakoljanak be, pár hónap múlva már engedjék neki egyedül, de ellenőrizzék.

A tanévkezdés előtt jól gondolják meg, mire van szüksége egy elsősnek. A tolltartóba ne kerüljön toll, mert ezzel nem dolgozhat. Legyen viszont minél több színes ceruzája, filctolla, ecsete. A HB-s grafittal lehet a legszebben írni. Zsírkrétából érdemesebb a jobb minőséget megvenni. A mai tankönyvek szépek, színesek, ezért elég rájuk az átlátszó műanyag borító. A tisztasági csomagban legyen szalvéta, pohár, törülköző is. Az iskolába kipihenten érkezzen a gyerek. Ebben a korban tíz óra alvásra van szükségük, ezért este nyolckor le kell fektetni őket. (-res)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?