Ellopott szellemi tulajdon

JUHÁSZ KATALINDigitális világunkban lassan már az számít szenzációnak, ha egy-egy megjelenés előtt álló lemez anyaga nem szivárog ki az interneten.

JUHÁSZ KATALIN

Digitális világunkban lassan már az számít szenzációnak, ha egy-egy megjelenés előtt álló lemez anyaga nem szivárog ki az interneten. A jogszabályok, fenyegetések, szankciók mit sem érnek, tele van az internet kalózoldalakkal, a rajongók pedig annyira várják kedvenc előadóik új felvételeit, hogy a hivatalos megjelenést sem bírják kivárni. És szemrebbenés nélkül letöltik a lemezeket ezekről az online felületekről, még akkor is, ha tisztában vannak vele, hogy végső soron kedvenc előadóiknak ártanak, de nagyon.

Mivel a zenei fájlok terjesztése viszonylag kevés technikai tudást igényel, az ilyesfajta lopások mindennaposak. Az utóbbi két hétben hat kiszivárogtatásról hallottam, pedig nem is figyeltem túlságosan az ilyen jellegű híreket. A két legismertebb áldozat Madonna és Björk. Mindkét hölgyről köztudott, hogy maximalisták, azaz csak akkor adnak ki egy lemezt, ha minden egyes hanggal, effekttel, zörejjel elégedettek. Tehát nagyon sokat bütykölnek rajtuk, ezért sem jelentkeznek minden évben új anyaggal. A stúdió, a technika, a kísérőzenészek, a keverés, a világra szóló reklám, a kiadás, a terjesztés mind-mind sok pénzbe kerül. És mivel úgy tűnik, a lemezpiacnak mára annyi, a CD-k ideje menthetetlenül lejárt, az elektronikus verzióban kínált termékért pedig nem kérhetnek annyit, mint egy hagyományos hanghordozóért, a befektetett pénz bizony nehezen térül meg.

Azok az előadók és együttesek, akik, ill. amelyek zenéből akarnak megélni, mára rájöttek, hogy a koncertezés sokkal kifizetődőbb számukra, mint a lemezcsinálás. Nem csoda, hogy a gázsik az egekig szöktek, hiszen ha az ember szellemi tulajdonát ellopják és ingyen közkinccsé teszik, nem tud miből kenyeret (hűtőt, autót, házat) venni. Sem ő, sem a menedzsmentje, sem az a sok ember, akiket még eltart. Na jó, lehet, hogy Madonna mindennapi kenyere nem forog veszélyben, vele azonban kétszeresen is kitoltak azok, akik ellopták a felvételeit, ugyanis állítólag félkész demók kerültek nyilvánosságra, azaz még nem szánta őket „fogyasztásra”. Tajtékzott is a popdíva, olyanokat írt ki a Twitterre, hogy ez a művészet megerőszakolása, sőt a terrorizmus egy fajtája.

A múlt héten Björk is belecsúszott az elkerülhetetlenbe. Ő annyival járt jobban, hogy kiszivárogtatott dalai már készen voltak, a lemez másfél hónap múlva jelent volna meg. Szerencsére az énekesnő „stábja” villámgyorsan reagált: az anyagot azonnal elérhetővé tették hivatalosan is az iTunes-on, és közölték, hogy megjelent az album. Björk nem kommentálta a kiszivárogtatást, ehelyett megköszönte rajongóinak a fokozott érdeklődést. Nos, erre szokták mondani, hogy „van stílusa”...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?