Elismerés Amerikából

<p>Magyarországnak évszázadokat felölelő gazdag népzenei hagyománya van, amelyből szerencsére időről időre a könnyűzenei világ is ihletet merít. A magyar folkörökség továbbvitelének kiemelkedő példája a Fonogram-díjas Holdviola.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A zenekar a legtöbbünk által ismert népdalokat bújtatja modern köntösbe. Nemrégiben szenzációs megtiszteltetésben részesült, ugyanis az egyik legnagyobb amerikai sajtóorgánum, a Huffington Post szerzője számolt be róluk elismerően egy, a magyar népzenét bemutató cikkében.

Stephen D. Winick népzenei szakértő igen tekintélyes név a szakmában, több száz cikket, beszámolót jegyez, tagja az Amerikai Folklór Szövetségnek, számos lapnak dolgozik, valamint doktori címet szerzett néprajz szakon. Hatalmas öröm a Holdviola és a cikkben szereplő zenekarok számára is, hogy külön riportban igyekezett felrajzolni az aktuális tendenciákat a magyar népzene és elektronikus folk műfajában, kiemelve a legsikeresebb produkciókat. A világon bármely zenekar számára megtiszteltetés, ha egy zeneileg olyan jelentős és fontos országban, mint az Amerikai Egyesült Államok felfedezik, azonban egy olyan kis közösségből érkezvén, mint Magyarország, talán a Holdviolának még nagyobb oka van az örömre. Egy ilyen kaliberű szakember, mint amilyen Stephen D. Winick, valószínűleg nem osztja könnyelműen dicséreteit, a Holdviolának pedig bőven kijutott belőlük.

Miskolcról, a negyedik legnagyobb magyar városból indult a Holdviola, melyet az alapító, Farkas Péter egyszemélyes virtuális zenekarnak álmodott meg. Ez hamar átadta a helyét egy trió ötletének, így indult a tradicionális magyar dalokat rock- és popzenei elemekkel fűszerező, modern színpadképpel rendelkező Holdviola 2008-ban. Számtalan poszt-punk és szinti-pop együttes hatását hordozza, csakúgy, mint komolyzenei szerzőkét, Rahmanyinovét, Chopinét vagy Bartókét. Mindezidáig három nagylemezük jelent meg, melyek közül az egyik koncertalbum. Bemutatkozó korongjuk, a Madárka. A lemez legsikeresebb dala a Bánat utca, mely egyben a Holdviola első kislemeze is. „Egy táncra hívó darab, amelyről a Depeche Mode jut eszembe, vágyakozó versekkel és napsugaras kórussal, arról, hogyan jussunk túl egy szakításon” – írja Winick.

2013-ban Barta Zsófit a Junior Prima-díjas Török Tilla népdalénekes-hegedűs váltotta az énekesi poszton, aki új lendületet adott a csapatnak. Bár a Holdviola koncertjein már találkozhatott a közönség Tilla különleges tehetségével, most elérkezett az idő, hogy lemezen is hallható legyen. Nem kell már sokat várnunk ugyanis a negyedik albumra, a harmadik stúdiólemezre sem, hiszen a zenekar lázasan készíti a következő kiadványt, zajlanak a próbák és felvételek.

A Túl a vízen című CD-t 2015. május 10-én a MOM Kulturális Központban nagyszabású lemezbemutató koncerten láthatja a közönség, amelynek vendégei Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerző, Nikola Parov Fonogram-díjas zenész, zeneszerző és a Szinvavölgyi Néptáncműhely lesznek. (h, pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?