Elindult a galériavonat

Pozsony/Bécs. Február 19-én Alexander Van der Bellen osztrák és Andrej Kiska szlovák államfő Bécsben nyitotta meg a T.R.A.M.

Pozsony/Bécs. Február 19-én Alexander Van der Bellen osztrák és Andrej Kiska szlovák államfő Bécsben nyitotta meg a T.R.A.M. – utazás az időben Bécs és Pozsony között elnevezésű művészeti projektet, tegnap pedig ünnepélyes megnyitóval a pozsonyi Főpályaudvarról indították útjára Bécs felé a T.R.A.M művészeti vonatot.

A művészet ugyanúgy összehoz és összeköt embereket, ahogy a közlekedési eszközök. A T.R.A.M. – utazás az időben Bécs és Pozsony között kurátora, Juraj Čarný ebből kiindulva úgy gondolta, hogy az utazást össze lehet kötni a művészettel, ami egyrészt kulturáltabb közlekedést eredményezhet, másrészt az utazóközönséghez közelebb hozhatja a kortárs művészetet és a művészeket. De a T.R.A.M. közelítheti egymáshoz magukat a művészeket, valamint a két várost is – amelyek között egykor, 1914-től villamos (Pressburger Bahn) közlekedett; erre is utal és emlékeztet a pozsonyi Osztrák Nagykövetség kezdeményezésére útjára indított művészeti projekt.

A T.R.A.M.-szerelvény külső dizájnja is mutatja, hogy nem akármilyen járműre száll fel az utas. A tegnapi pozsonyi megnyitóra vágányra állított vonaton többféle kortárs művészeti műfaj képviseltette magát. A galériakupéban az objektjeit, tárgyművészeti munkáit különleges használati tárgyakból kivitelező Otis Laubert manipulált kerékpárjai (tüskés és négyszög kerekű) kaptak helyet. Egy másik kupéban Németh Ilona Amikor című performanszával szembesülhetett a közönség. Marta Kopyt lengyel művész – aki a külső dizájnt tervezte – a Train Cover Project keretében az utasteret is interaktív művészeti térré formálta át, amelyet a közönség még alakíthatott.

A T.R.A.M.-járműben „művészeti csapdák” vezetik rá az utasokat arra, hogy egy projekt résztvevői, és egy galériavonaton utaznak, amely novemberig naponta tizenegyszer közlekedik a két főváros között.

A T.R.A.M. projekt a progresszív kortárs művészeknek, irodalmároknak, színházművészeknek és alternatív kulturális központoknak teremt lehetőséget a megmutatkozásra. A kiállítások, valamint a zenei és a színházi fesztiválok mellett szerdánként előadások és vitaestek is lesznek. Márciusra pedig egy performansz-fesztivált terveznek, Juhász R. József és művészeti egyetemi hallgatók közreműködésével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?