Elhunyt Vojtech Zamarovský

Nyolcvanhat éves korában szerdán este Prágában elhunyt Vojtech Zamarovský, a szlovák tényirodalom egyik legjelesebb képviselője. 1919. október 5-én született Trencsénben. Pozsonyban és Prágában közgazdaságot, valamint jogot tanult.

Nyolcvanhat éves korában szerdán este Prágában elhunyt Vojtech Zamarovský, a szlovák tényirodalom egyik legjelesebb képviselője. 1919. október 5-én született Trencsénben. Pozsonyban és Prágában közgazdaságot, valamint jogot tanult. Miután jogdoktorátust szerzett, a bankszakmában kezdett dolgozni, majd gazdasági tevékenységet folytató különféle intézetek munkatársa lett Prágában és Pozsonyban. Emellett közgazdaságot adott elő felsőoktatási intézményekben. Utolsó munkahelye 1953-ig egy prágai szépirodalmi kiadó volt. Ezt követően szabadúszóként tevékenykedett. Mivel a saját szakmájában nem dolgozhatott, az ókori kultúrákat kezdte tanulmányozni, aminek eredményeként 1960-ban megjelent első történelmi útikönyve, melyben a világ hét csodájáért indult útnak Mezopotámiába, Görögországba és Egyiptomba. Vojtech Zamarovský neve nem ismeretlen a magyar olvasók előtt sem. Magyarul több nagy sikerű műve jelent meg, egyebek közt az Istenek és hősök a görög-római mondavilágban, A görög csoda, A felséges piramisok, az Élő Olimpia, a Róma történelmet írt, az Egy eltűnt birodalom titkai nyomában és A világ hét csodája. A múlt – főleg az ókor – bűvöletében élt tudós-író nagy megjelenítő erővel, csevegő stílusban, hiteles ókori forrásokat és kortárs régészeti eredményeket ötvözve teremtett sajátos műfajt. (TASR, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?