Elhunyt Szabó Gyula, a nemzet színésze

MTI-HÍRBudapest. Életének 84. évében hosszú betegség után tegnap elhunyt Szabó Gyula Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze.Szabó Gyula 1930. július 15- én született Kunszentmártonban. Tervei között nem szerepelt a színi pálya: papnak készült.

MTI-HÍR

Budapest. Életének 84. évében hosszú betegség után tegnap elhunyt Szabó Gyula Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze.

Szabó Gyula 1930. július 15- én született Kunszentmártonban. Tervei között nem szerepelt a színi pálya: papnak készült. A család azonban nagy szegénységben élt, dolgoznia kellett. Fiatal munkásként nagy lelkesedéssel vett részt az üzemi színjátszó csoport munkájában, innen jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahova első nekifutásra felvették.

Évtizedekig a Thália Színház vezető színésze, emlékezetes, óriási sikerű produkciók részese volt. Később az Arizona Színházban, a Művész Színházban és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott. 1979-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított.

Alkata, jellegzetes orgánuma népi hősök megformálására tette a leginkább alkalmassá, de más szerepkörökben is kiváló alakítást nyújtott. Pályája során játszott egyebek mellett Molnár Ferenc, Shakespeare, Bulgakov, Stendhal és Katona József színműveiben. Talán a legemlékezetesebb alakítása Hábetler János volt Fejes Endre Rozsdatemető című regényének drámaváltozatában, valamint Tiborc Katona Bánk bánjában.

Filmekben is sokat foglalkoztatták (Egy pikoló világos, Vasvirág, Kölyök, A tizedes meg a többiek, Kinek a törvénye). Számos sikeres tévéjátékban szerepelt: ő volt a Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija. Kezdettől fogva az ő hangján szólalt meg magyarul Columbo hadnagy, a magyar rajzfilmsorozatokban dr. Bubónak (Kérem a következőt), a Pumukli kalandjai című mesében Éder Mesternek, továbbá Frakknak, a macskák rémének is ő kölcsönözte a hangját. Mesemondása legendás volt: a hetvenes évek elejétől a Magyar népmesék sorozatban ízesen, telve szeretettel és humorral mesélt.

Szinte minden elismerést megkapott. Sokoldalú művészi pályája elismeréseként, 2000- ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2006-ban a nemzet színészévé választották.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?