Elhunyt Margitai Ági

MTI-HÍRBudapest. Hetvenhét éves korában meghalt Margitai Ági Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. A kiváló és érdemes művész tegnap szerettei körében hunyt el, rövid, súlyos betegségben.Budapesten született, tizennégy évesen dolgozni kezdett, hogy segítsen a családján.

MTI-HÍR

Budapest. Hetvenhét éves korában meghalt Margitai Ági Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. A kiváló és érdemes művész tegnap szerettei körében hunyt el, rövid, súlyos betegségben.

Budapesten született, tizennégy évesen dolgozni kezdett, hogy segítsen a családján. Az általános iskola végén egy kérdőívre azt írta, színház- és filmrendező szeretne lenni. Vonzotta a tánc is, néptáncos volt, amikor jelentkezett a színművészeti főiskolára, ahová azonnal felvették. Osztálytársa volt Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Fülöp Zsigmond, Fonyó József. 1958-as vizsgaelőadásukat, Brecht Koldusoperáját az évad színházi revelációjaként értékelték.

Energikus, színes egyénisége, jellegzetes hangja drámai és vígjátéki szerepekben is kitűnően érvényesült. Óriási életművében megtalálható a Pygmalion Elizája, Anna Frank, a Ványa bácsi Szonyája, Stuart Mária és a Koldusopera szinte minden női szerepe. 1995-ben a Kamondi Zoltán rendezte miskolci Salomé címszerepéért megkapta a legjobb női alakítás díját.

Számos filmben kapott szerepet. Sokat dolgozott Pál István, Fehér György, Sándor Pál és Novák Eszter rendezővel. Legnagyobb filmszerepét a Radványi Géza rendezte Circus Maximusban (1980) játszotta. Filmjei között volt a Sándor Pál rendezte Herkulesfürdői emlék (1977), a Szabadíts meg a gonosztól (1979), a Ripacsok (1981), a Szerencsés Dániel (1983) és a Gazdag Gyula rendezte Elveszett illúziók (1983).

Az utóbbi években fiatal rendezők is szívesen dolgoztak vele. Alföldi Róbert Nyugalom (2008) és Kocsis Ági Pál Adrienn (2010) című filmjében is szerepelt, utolsó filmszerepét Török Ferenc nemrég bemutatott, Senki szigete című alkotásában játszotta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?