Elhunyt Juraj Herz

Vasárnap, 83 éves korában elhunyt Juraj Herz szlovák származású neves cseh filmrendező és színész.Prága. A múlt század hatvanas éveiben a csehszlovák filmművészet új hullámának neves képviselője volt, a legismertebb alkotása A hullaégető című film, mely Ladislav Fuks regénye alapján készült.

Vasárnap, 83 éves korában elhunyt Juraj Herz szlovák származású neves cseh filmrendező és színész.

Prága. A múlt század hatvanas éveiben a csehszlovák filmművészet új hullámának neves képviselője volt, a legismertebb alkotása A hullaégető című film, mely Ladislav Fuks regénye alapján készült. 1969-ben mutatták be, majd be is tiltották. A tragikus groteszk műfajába sorolható, éles társadalombírálatot megfogalmazó filmet az 1989-es rendszerváltásig nem vetíthették Csehszlovákiában.

A Késmárkon született, magyarul is jól beszélő filmrendező összesen több mint 60 játékfilmet, mesét és dokumentumfilmet készített. Több mint 25 játékfilmjének többségét sajátos, enyhén horrorisztikus humor jellemezte. Alkotásait több nemzetközi fesztiválon díjjal jutalmazták. Színészként egyebek mellett az 1965-ben Oscar-díjat nyert Üzlet a korzón című filmben láthatták a nézők. Miután művészi tevékenységét a szocialista Csehszlovákiában folyamatosan korlátozták, 1987-ben az akkori Német Szövetségi Köztársaságba emigrált, ahonnan csak a kilencvenes évek közepén tért vissza Prágába. Egyik legutóbbi alkotásában, a 2010-ben bemutatott A Habermann malom című filmjében a csehországi szudétanémetek második világháború utáni kitelepítésével foglalkozott. (kokes)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?