Elhunyt Claudio Abbado világhírű karmester

MTI-HÍRBologna. Életének 81. évében tegnap elhunyt Claudio Abbado, minden idők egyik legnagyobb hatású és legnépszerűbb karmestere. Azután ívelt fel a pályája, hogy 1963- ban megnyerte a Dimitri Mitropoulos karmesterversenyt, és New Yorkban dolgozhatott.

MTI-HÍR

Bologna. Életének 81. évében tegnap elhunyt Claudio Abbado, minden idők egyik legnagyobb hatású és legnépszerűbb karmestere. Azután ívelt fel a pályája, hogy 1963- ban megnyerte a Dimitri Mitropoulos karmesterversenyt, és New Yorkban dolgozhatott. Hosszú éveken át vezényelte a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokat, a milánói Scala és a bécsi Staatsoper zenekarát. 1968-tól 1986-ig a Scala igazgatója volt, 1989-ben Herbert von Karajan utódjaként került a Berlini Filharmonikusok élére, öt évvel később átvette a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetését is.

Szívén viselte a fiatal muzsikusok pályáját, igazi tanítómester volt, ifjúsági zenekarokat alapított, ő hívta életre az Európai Unió Ifjúsági Zenekarát, majd a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart. Személyisége mindenkit magával ragadott. Az olasz karmesterek „nagy nemzedékéhez” tartozó dirigenst nagy tisztelet övezte a világ vezető zenekaraiban, mert egyszerre alakított ki szoros kapcsolatot a muzsikusokkal és hagyta meg a függetlenségüket.

A dirigensnél 2000-ben diagnosztizáltak gyomorrákot, betegsége miatt az utóbbi évtizedben egyre kevesebb felkérést vállalt és hosszabb-rövidebb pihenőket kellett tartania. Magyarországon többször fellépett, legutóbb tavaly, amikor saját zenekarával, a bolognai Orchestra Mozarttal adott nagy sikerű koncertet a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?