Elhunyt Anthony Minghella brit filmrendező

Ötvennégy éves korában elhunyt Anthony Minghella Oscar-díjas brit filmrendező. Ahogy azt az MTI közölte: „Minghella rövid betegség után halt meg egy londoni kórházban, ahová a múlt héten vonult be. A manduláján és a nyakán kialakult rosszindulatú daganat miatt műtötték meg.

Ötvennégy éves korában elhunyt Anthony Minghella Oscar-díjas brit filmrendező. Ahogy azt az MTI közölte: „Minghella rövid betegség után halt meg egy londoni kórházban, ahová a múlt héten vonult be. A manduláján és a nyakán kialakult rosszindulatú daganat miatt műtötték meg. Az ügynöke szerint az operáció jól sikerült, és mindenki optimista volt. Hétfőn éjjel azonban vérzés lépett fel, és nem tudták el??állítani.”

Anthony Minghella visszahozta a nagyromantikus mozit. A múlt század kilencvenes évei a film?művészetben a Giuseppe Tornatore által vászonra álmodott Cinema Paradiso-féle filmszínház, a nagyszabású „vásznon játszás” reneszánszát hozták magukkal. Anthony Minghella brit rendező egyike volt a klasszikus mozi eszméjét valló filmeseknek, akik felélesztették a nagy ívű, sztorizós mozit. Kilencvenötben ennek a vonulatnak adott löketet Alfonso Arau gyönyörű romantikus tablóvá festett, Pár lépés a mennyország című mozis családregénye, mely egy kikényszerített névházassággal kezdődő, drámai helyzetekkel teletűzdelt, tragédiákkal szegélyezett szerelem kibontakozásának kerekít mesteri, romantikus ívet.

Rendezői székéből Minghella is olyan, igazi játékot szeretett irányítani és kibontani, amely lenyűgöz, elvarázsol, könnyeket csal a szemekbe, szórakoztat, de gondolatokat-ismereteket is felszínre hoz. S mívelte e kibontakoztatást olyan egyéni stílusban, mintha íróként alkotta volna munkáit filmes eszközökkel, lehengerlő vizualitássá adaptálva az irodalmi szöveget.

Minghella imádta a látványos, érzelmektől túlcsorduló, izgalmas kalandokban bővelkedő, feszült energiájú mozit. Tökéletesen vezette az elbeszélés auráját pontosan sugárzó, magával ragadó látványba csomagolt történet: lehetett az háborús, mint legismertebb opusa, Az angol beteg, valamint a Hideghegy (melyet éppen múlt szombaton éjjel mutatott be az RTL Klub). Lehetett az mély lélektani háttérábrázolással körített krimi remake-je, mint A tehetséges Mr. Ripley, de lehetett az a mai valós környezetbe (London belvárosi King's Cross negyede) állított gengsztersztori nosztalgikus romantikával, mesés-csodás szerelmi egymásra találással, bűnbánó kamasz szívszorító megbánáskrónikájával kibővítve – mint a Bűnös viszonyok.

Olyan nagyszabású, lebilincselő játékot prezentált mozgóképeiben, amelyeknek – minden alkalommal – bombasztikus hőse van, igazi, a nézőt maga mellé állító főhős. Aki lehet negatív figura is, mint a kispénzű Mr. Ripley, aki megirigyeli barátjának, egy milliomos elkényeztetett fiának életvitelét, beleszeret a jólétbe, majd magához a fiúhoz került közel érzelmileg olyan végzetesen, hogy annak csak gyilkosság tud határt szabni, illetve véget vetni. A fiatal Mr. Ripley izgalmas fordulatokkal tovább éli a tengerbe ölt milliomosfiú életét, olyan tehetséges életművészként, hogy gyilkosként is megnyeri magának a nézőt.

A magyar nézőhöz minden bizonnyal a kilenc Oscar-díjjal ékesített opus, Az angol beteg áll a legközelebb. Minghellának e nagyromantikus, második világháborús mozija a nemesi származású Afrika-kutató, Almásy László gróf élettörténetéből merít, aki repülőgép-szerencsétlensége után, ösz?szeégve, betegágyán idézi vissza kalandos kutatásait megszépítő románcát. Az angol beteg nem utolsósorban azért is állhat közel a magyar nézők szívéhez, mert Sebestyén Márta utánozhatatlan előadói stílusában világgá röpítette egyik népdalunkat.

A tegnap nyilvánosságra hozott halálhírrel kapcsolatban „megsemmisítő csapásról” beszélt az egyik pályatárs. Ez a megállapítás bizonyára nemcsak arra vonatkozik, hogy Anthony Minghella új, készülő filmje befejezetlenül ért véget, s a Brit Filmintézet vezetőjeként sem gyógyítgathatja tovább az angol filmkészítést, hanem mindenekfelett arra, hogy markáns színnel lett szegényebb a paradicsomi mozi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?