Kultúra

Élet, könyv, de nem irodalom

Egyszer csak az ölembe pottyant egy aránylag vastag – a tartalma alapján akár vaskosnak is jellemezhető – életrajzi kötet. Borítóján egy nem kifejezetten barátságos, de nem is tenyérbemászó arcú fiatalember képe, amelyről lerí, sok mindent átélt és túlélt az alvilágban. Egyszóval maffiózó a javából. Elnézést, volt maffiózó. Mára megszelídült, kislányáért biztonságosabb, kihallgatásmentesebb, csetepatétól nem hangos életmódot folytat.
author
Grendel Ágota

2022. szeptember 8. 13:45

Ököljog!

Bolya Zoltán Ököljog! című, Egy volt maffiózó önéletrajza alcímű könyve tipikusan az a kötet, amelyet megvesz valaki, aztán továbbadja, mert nem ez az a könyv, amelybe még egyszer bele fog lapozni, fölöslegesen ne foglalja a helyet a könyvespolcon, a helyére két karcsúbb irodalmi termés befér. Nem tudom, pontosabban, nem vagyok biztos benne, hogy Bolya saját kezével írta ezt a szöveget, bár több helyen hangsúlyozza, ő intelligens ember, ezzel ki is tűnt sok társa, de még testvérei közül is. Azok a maffiózók nevezik egymást testvérnek, aki egymást segítik, támogatják, ha kell, kihúzzák egymást a bajból kapcsolataik révén – nyugodtan gondoljunk nyomozókra, bírókra, ne kizárólag más maffiózókra, ők is tagjai ennek a mentőegységnek, mert soha nem lehet tudni, csak a maffia családfáján elindulva, kihez kell fordulni, hogy egy vallomást meg lehessen változtatni, egy bírósági ítélet olyan legyen, hogy a vádlott a tárgyalás után békésen hazasétáljon, illetve hazafuvaroztassa magát „testvérével” egy luxusautón. Igen, a luxusautó is a maffiózók ismérve, akinek nincs menő kocsija, az nem számít. A szöveg itt-ott keményen szókimondó, általában nem rosszabb, mint a hasonló témájú könyvek, de vigyázat, köze nincs a szépirodalomhoz.

Van, aki nehéz körülmények közül tanulással verekszi föl magát, van, aki azzal, hogy elindul az bűnözés útján. Bolya Zoltán talán akár magyar válogatott kapus is lehetett volna, de a családi háttér miatt nem ezen az úton indult. Mert a szülei egyetlen meccsére sem mentek ki. Viszont akkor sem fogták a kezét, amikor az első bűncselekményeket elkövette. Mégis. Kinek mit bizonyított? Természetesen elsősorban önmagának, hogy aki mínuszról indul, az is eljuthat a pluszra, ha elég kemény legény, ha nem ijed meg a saját árnyékától, sem más maffiavezértől, hogy helyenként és időnként maga mellé tud sorakoztatni több tíz embert, akik ha kell, legények a talpukon, viszont egyik-másikban a betyárbecsület is munkál, de mivel ők is csak emberek, ha mások is, mint a nem maffiózók, nem riadnak vissza az árulástól. A legkevesebb szó – sajnos – éppen a rendőrségen posztolókról, a bírókról és hasonló hatalmasságokról esik, akiknek ugyan nem elég néhány százezer forint, de egy többmilliós kocsival lekenyerezhetők.

Bolya Zoltán: Ököljog! Egy volt maffiózó önéletrajza, 2021, Művelt Nép Kiadó

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fd

Hamarosan a városok előtt kell hagynunk a dízelmotoros autókat?

Advent napi lakástűz Érsekújvárban

Advent napi lakástűz Érsekújvárban (FOTÓK)

Kamionba hajtott egy részeg autós, Somorján is két ezreléket fújt egy sofőr

Kamionba hajtott egy részeg autós, Somorján is két ezreléket fújt egy sofőr

benzin k

Alig fenntartható a magyar benzinárstop

ll

Értékmentés és civil kurázsi

Lopott taxival, jogosítvány nélkül furikázott a városon át

Lopott taxival, jogosítvány nélkül furikázott a városban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.