Elefánt és fokhagyma

Kamocsa, ez az Érsekújvár mellett fekvő, alig kilencszáz lelket számláló kisközség sokakban kellemes nyári emlékeket idéz.

Kamocsa, ez az Érsekújvár mellett fekvő, alig kilencszáz lelket számláló kisközség sokakban kellemes nyári emlékeket idéz. Talán néhány forró napot töltöttek itt, a Vág folyó partján aranyló homokban heverészve, esetleg többnapos, kiadós zuhéval is tarkított sátorozás emlékeit őrzik, vagy egy rockfesztivál elmosódó képei jelennek meg lelki szemeik előtt, ha a falu nevét hallják.

Kamocsán azonban az év többi szakában is van élet. Számos szervezet működik itt, amelyek egyenként is, de összefogva, közös erővel is szép eredményeket érnek el. Ezek egyike a Kamocsai Polgári Klub, amely 2000-ben alakult. Az alapítóknak az volt a céljuk, hogy új színt vigyenek a község életébe, hogy „megmozgassák a népet”, ami – közhellyel élve – a mai elszemélytelenedett világban nem egyszerű.

Kezdetben társszervezőként segítettünk be a március 15-i ünnepségen és a falunk szülöttje, Lukács Pál gyermekversíró emlékére rendezett megmozduláson. Első önálló rendezvényünk a több esztendős szünet után újjáélesztett összfalusi gyermeknap volt. A sikeren felbuzdulva az idén már harmadik alkalommal ünnepeltük együtt a gyermeknapot, örömmel nyugtázva, hogy a környező településekről is egyre több gyerek látogat el hozzánk, helybeli ismerőseik, osztálytársaik meghívására.

Mivel a gyermekekkel való foglalkozás hálás feladat, a négy-öt tagú szervezőgárda elhatározta, hogy nem csak június elsején foglalkozik majd a kicsikkel. Tavaly novemberben rendeztük meg az első szombat délutáni játszóházat. Magunk is meglepődtünk, hogy rögtön az első alkalommal több mint 30 gyerek látogatott el a rendezvényre. A közös játékot kézműves foglalkozás követte, s az ott levők úgy belemelegedtek a játékba és az alkotásba, hogy alig akartak hazamenni.

A játszóházat ezután havonta meghirdettük, s mivel a plakátjainkon levő elefánt megmozgatta a gyerekek fantáziáját, nevet is kapott, Kíváncsi Fáncsi Klubra keresztelték. Találkoztunk karácsony előtt, amikor adventi koszorút készítettünk szakavatott vezénylettel, januárban a játékon volt a hangsúly, februárban farsangi maszkokat készítettünk, majd a márciusi találkozó után jött a húsvéti készülődés, amikor is a gyerekek érdekes technikával készített, nem mindennapi tojásokat vihettek haza.

A lurkók megszerették a klubot, a közösen töltött délutánokat, de a felnőttek körében is nagy visszhangja lett. Sorban kaptuk a pozitív visszajelzéseket a szülőktől, nagyszülőktől. Jelentkeztek a faluban élő óvó- és nevelőnők, hogy egy-egy alkalommal szívesen besegítenek ötlettel vagy munkával. A falu vállalkozói is felajánlották anyagi segítségüket.

Az idén október első szombatján tartottuk az első Fáncsit. Határtalanul kreatív óvónőink segítségével őszi termésekből, magvakból, zöldségekből készítettünk képeket, díszeket, sőt ékszereket. Míg a gyerekek a munkával voltak elfoglalva, a nagymamák és a nagypapák mutatós szendvicseket készítettek nekik. Néhány csöppség mellett anyuka-apuka is ott dolgozott, besegítve a bonyolultabb műveleteknél. Az elkészült művekből pompás kiállítást rendeztünk, amely egészen addig volt látható, amíg a természetes anyagok engedték – tehát, sajnos, csak pár napig.

Minket, szervezőket örömmel tölt el a tény, hogy amíg tavaly négyünkre hárult a játszóházak minden öröme és gondja, az idén létszámunk legalábbis megkétszereződött. Erkölcsileg és anyagilag támogat minket a falu lakossága, vállalkozói, a helyi mezőgazdasági szövetkezet, az Illyés Közalapítvány, és kezdetektől fogva a falu önkormányzata.

Reméljük, hogy a jövőben egyre több szülő tölti majd velünk ezeket a kellemes szombat délutánokat. Addig is mindenkit részletesen tájékoztatunk a Fáncsi Klub történéseiről a Foghajma című népszerű helyi lapban, amelynek megjelenése szintén a Kamocsai Polgári Klub nevéhez fűződik. De ez már egy másik történet...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?