Ekotopfilm 2006 Kassán

Kassa. Mától november 9-ig Kassán is megtekinthetőek az Ekotopfilm 2006 nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál legjobb versenyfilmjei. Délelőttönként alap- és középiskolások számára tartanak vetítéseket a Fő utcai történelmi városháza épületében, délután pedig a felnőtteket várják.

Kassa. Mától november 9-ig Kassán is megtekinthetőek az Ekotopfilm 2006 nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál legjobb versenyfilmjei. Délelőttönként alap- és középiskolások számára tartanak vetítéseket a Fő utcai történelmi városháza épületében, délután pedig a felnőtteket várják. A belépés ingyenes, a kínálat pedig a szervezők szerint igencsak gazdag. „Tudomásunk szerint ez a világ első és mindmáig egyetlen olyan szakmai filmfesztiválja, amely egyszerre fókuszál a technika vívmányaira, a fenntartható fejlődésre, valamint a környezetvédelemre. E két tábor képviselőit általában nehéz egy asztalhoz ültetni. Nekünk viszont harminchárom év alatt sikerült elérnünk, hogy ne csak átkozzák egymást, hanem konstruktív vitát folytassanak egymással, és próbálják meg összehangolni tevékenységüket” – mondta lapunknak Pavol Lím, a fesztivál igazgatója.

A szemle pozsonyi szervezői Lím szerint tizenhét évvel megelőzték a világot, ekkor került szóba a Rio de Janeiro-i klímakonferencián a technikai fejlődés és a környezeti hatások együttes tanulmányozásának fontossága. A nemzetközi seregszemle szervezői jelenleg mintegy ötezer produceri irodával, illetve alkotóval állnak kapcsolatban a világ nyolcvan országából.

Kassán öt évvel ezelőtt rendeztek először nyilvános és ingyenes szemlét a legérdekesebb versenyfilmekből, külön figyelmet fordítva a diákokra. „A gyermekközönségnek szánt alkotásokat idén külön nemzetközi ifjúsági zsűri véleményezte, rendkívül lelkiismeretesen és nyitottan álltak a feladathoz, és számunkra is érdekes volt, mi az, ami leginkább megragadt bennük. Ez a korosztály fogékony a világ problémáira, érdekli őket környezetük, és nemcsak szívesen néznek ilyen tárgyú dokumentumfilmeket, hanem vitáznak is róluk” – állítja Pavol Lím. Az előzsűri idén 240 filmből választott ki 114-et, amelyek közül nemzetközi szakemberek választották ki a legjobb alkotásokat. A fődíjat egy delfinekről szóló amerikai filmnek ítélték, amely Kassán holnap este látható.

A kassai vetítések, illetve az egész fesztivál fő támogatója immár öt éve a U.S. Steel Košice acélkonszern, amelynek vezetői fontos feladatuknak tartják a munkahelyi biztonságot és a diákok környezettudatának fejlesztését. Esszépályázatokat és ötletbörzéket szerveznek középiskolások számára az ipari fejlesztések és a környezetvédelem tárgykörében. David H. Lohr, a U.S. Steel kassai igazgatója elmondta, hogy a filmfesztivállal egy időben rajtol az a projekt, amelynek keretében az iskolai biztonság javítása érdekében várnak ötleteket a diákoktól, a vállalaton belül is működő „Minden baleset megelőzhető” jelmondathoz híven.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?