Egyedül nem megy!

Ismerősöm, a Panni, a Spice Girls indulásakor a tiniéveit élte. Amíg fiú osztálytársai szexszimbólum-ként tekintettek a csajokra, addig ő barátnőivel együtt irigykedve nézte őket, mondván: milyen jó volna rájuk hasonlítani, mivel fiatalok, szépek, gazdagok, és már akkor nyilvánvaló volt: még sokra viszik az életben. Sejteni lehetett, hogy két-három évig mindenképpen körülöttük forog majd a világ, minden újság címlapjáról ők fognak vigyorogni ránk. ĺgy is lett. A Spice Girls ontotta a nagy slágereket, a lányok a legkeresettebb európai sztárok lettek, később Amerikában is befutottak, amely előttük a menő fiúcsapatoknak (Take That, Boyzone) nem sikerült.

A kilencvenes évek közepén gyakran mondogattam Panninak, hogy most valami nagy durranás lesz, végre eljön a lányok ideje. Ez ott lógott a levegőben. A fiúcsapatok csillaga leszállóágba került, olyan nagyon újat már nem lehetett kitalálni. Persze már akkor is akadtak lánycsapatok, de valami hiányzott belőlük ahhoz, hogy elfoglalják a fiúk megüresedett helyét. Olyan Take That-kaliberű formáció kellett. Tudtam, hogy erre a nagy producerek is rájöttek, így tényleg csak idő kérdése volt, mikor bukkan fel. És nem kellett sokáig várni, a Wannabe című slágerrel berobbant a Spice Girls. Senki sem tagadta, hogy mesterségesen létrehozott csapatról van szó. Felesleges lett volna, csak rá kellett nézni a lányokra, egyértelmű volt, hogy ők bábuk, tökéletesen kitalált imázzsal. Bábuk, akiket megterveztek, akik mögött nagy pénzkötegek rejtőztek, akikből meg lehetett gazdagodni. Panni a pokolba kívánta őket, sosem vallotta be, hogy ő is a rajongójuk, bár többször rajtakaptam, amint éppen Spice-slágereket dúdolt. Ilyenkor mindig csúnyán nézett rám, de én megnyugtattam: a Spice Girls csillaga már nem fog sokáig tündökölni, amitől, hiú természete lévén, megnyugodott. Meg mertem volna esküdni, hogy – akárcsak a Take That esetében –, egyikük hamarosan bedobja a törülközőt. És az is nyilvánvaló volt, hogy Geri Halliwell lesz az a személy. Nem tévedtem. Geri kiszállt, botrányok közepette. A forgatókönyv innentől is ismert volt: a lányok még egy ideig együtt lesznek, majd mindegyikük megy a maga útján...

Azt is tudni lehetett, hogy közülük kinek teremhet babér szólóénekesként. Ötük közül mindössze kettőnek. Elsőként Melanie B jelentkezett szólódallal, meglepetésre az I Want You Back 1998 szeptemberében az angol lista első helyén kezdett. Jobban belegondolva mégsem kell ezen csodálkozni, akkortájt a Spice Girls még volt annyira népszerű, hogy a lány dala az első helyen debütálhasson. Később, a várakozásnak megfelelően Melanie B szólóalbuma nagyot bukott, így járt Emma Bunton és a szólóban utoljára bemutatkozó Victoria Beckham is. Őket azt hiszem végleg leírhatjuk, egyedül Emma okozhat még meglepetést, de ennek a valószínűsége elég kicsi, hacsak nem karolja fel őt egy menő producer.

És itt van nekünk Geri Halliwell. Első albuma nagyon bejött, három listavezető sláger született róla. Második lemezének sikere már jóval mérsékeltebb volt. ĺgy azután mérföldkő lesz az életében a harmadik, ha egyáltalán lesz... Geri nem tehetséges, de benne minden adott ahhoz, hogy továbbra is sikeres maradjon, ez is csupán jó zenei szakember kérdése...

Már a Spice Girls kezdetekor tudtuk, hogy csak Melanie C esetében beszélhetünk nagy tehetségről. Ez később bebizonyosodott, nagyon jó szólóalbumot csinált. Nála meg az volt a baj, hogy megmutatta a valódi énjét, amely jóval rockosabb, mint a Spice Girls zenéje, és ez nem vált az előnyére. Első albumára csak a harmadik kislemezdal hívta fel a figyelmet, a Never Be The Same Again, amelyben Lisa ‘Left Eye’ Lopes is közreműködött. Kakukktojás volt a lemezén, mégis ez adta el. Amitől féltem, az mára bebizonyosodott: az idén tavasszal megjelent második lemezén már nincs kakukktojás, így az különösebb visszhangot eddig nem váltott ki. Tiszta szívemből sajnálom, de őt is leírhatjuk. Tehát egyedül Geri Halliwell maradt állva az egykori bábuk közül, ő talán még visszaköszönhet a listák csúcsáról.

Panni manapság egyre ritkábban gondol a lányokra, akiknek a viselt dolgaik ugyan továbbra is gyakran címlap-sztorik, ám ehhez a zenéjüknek nincs semmi köze. De még ne temessük el őket, a nagy visszatérő koncert még hátra van. Hamarosan megvalósulhat, egy Greatest Hits-albummal párosítva, hiszen az még hozhat némi pénzt a konyhára, és arra mindegyik csajnak szüksége van. A producerek pedig tudják: ennyi még van a Spice Girls-ben. Szólóban azonban ennyire futotta. Végleg bebizonyosodott: az erő az egységben volt! (Puha József)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?