Egyazon világunk képei

Pozsony. Negyedik éve rendezik meg Szlovákiában is a Prágából indult Egyazon világ elnevezésű dokumentum-filmfesztivált, amelynek célja, hogy elsősorban a fiatal nemzedék figyelmét a nagyvilágra irányítsa, s felismertesse: a problémák nem szűnnek meg Szlovákia határaival.

Pozsony. Negyedik éve rendezik meg Szlovákiában is a Prágából indult Egyazon világ elnevezésű dokumentum-filmfesztivált, amelynek célja, hogy elsősorban a fiatal nemzedék figyelmét a nagyvilágra irányítsa, s felismertesse: a problémák nem szűnnek meg Szlovákia határaival. S hogy a hazai közönség nem közömbös a világ történései iránt, bizonyítja az is, hogy évről évre nő a fesztivál népszerűsége. A szemle első esztendejében kétezren voltak kíváncsiak a programba besorolt opusokra, tavaly már ötezerre nőtt a látogatottsága. Az idén, holnaptól november 9-éig még több érdeklődőre számítanak, ezért a kínálatot is bővítették. Hatvanegy filmet vetítenek majd, amelyek harminc országból hoznak dokumentumképeket, olyan országokból egyebek között, mint Burma, Kuba, India, Afganisztán, Irán, Csecsenföld, Ruanda, Pápua Új-Guinea, Peru, Kína, Fehéroroszország, Izrael, Palesztina, Algéria, Marokkó, Észak-Korea.

Az idei fesztivál dramaturgiáját is természetesen az élet írta, ezért a legtöbb dokumentumfilm a háborúkról, a háborús konfliktusokról közvetít megrázó, tragikus képeket, továbbá a diktatúrák elleni harcról, a szociális és etnikai okok, valamint a háborúk miatti migrációról. A holnap kezdődő szemlén az előzőeknél is több a női rendező, mivel A nők ma című szekcióba részint női rendezők munkáit sorolták be, részint olyan rendezőkét, akik a nők jelenlegi helyzetéről készítettek dokumentumokat, elsősorban olyan témákra, mint a prostitúció vagy a nemi erőszak a háborúkban. A válogatás a visegrádi dokumentumokból című szekció magyar, szlovák, cseh és lengyel rendezők munkáival a közép-európai régió utóbbi tíz évének történéseiről mutat képet. A magyar dokumentumfilm-gyártást Gyarmathy Lívia A mi gólyánk, valamint Schiffer Pál Elektra Kft., avagy bevezetés a kapitalizmus politikai gazdaságtanába, továbbá Almási Tamás Meddő című munkája képviseli.

Az Egyazon világ pozsonyi helyszínei, az IC SK filmklub, a Cseh Központ, valamint az Egyetemi Pasztorációs Központ. A filmekből későbbi időpontban nyolc vidéki városban, köztük Somorján (december 8–14.) is vetítenek majd. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?