Egy színésznő halálára

Nagy színésznő volt. Nagy színészekkel játszott együtt.

Katharine Hepburn (1907–2003)TASR/AP-felvéteNagy színésznő volt. Nagy színészekkel játszott együtt. Készakarva nem írok sztárt a kilencvenhat éves korában, vasárnap elhunyt Katharine Hepburnnel kapcsolatban, mert hosszú élete során nagyon tudatosan ügyelt rá, szinte minden porcikájával harcolt az ellen, hogy bekerüljön a klasszikus „hollywoodi sztár” kategóriába. Nem igazán foglalkoztatta a „körítés”, a csillogás. Soha nem is tartozott az ügyeletes bájos csillagocskák közé, akiket körülrajongott az álomgyár. Mi több, annak idején, pályája elején nem is sorolták a szép színésznők közé. Katharine Hepburn az akkori szépségideál szerint legfeljebb érdekesnek számított. Amin, bevallom, Hepburn fiatalkori fotóit látva, már gyerekként is nagyon elcsodálkoztam. Mert a fényképeken mindig egy nemes arcvonású, harmonikus személyiséget sugárzó, szép színésznőt láttam. Lehet, hogy Hepburn a külsejével is „megelőzte a korát”. Mert a nézeteivel: a munkáról, az életről, a házasságról, a párkapcsolatokról vallott véleményével egészen biztosan. Katharine Hepburn ízig-vérig modern nő volt. Ma is az lenne, ha most lenne fiatal színésznő, méghozzá úgy, hogy egy fikarcnyit sem kellene változtatnia a nézetein.

Sokoldalúságát, tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy olyan egyedülálló teljesítményt produkált, amelyet a mai napig egyetlen kolléganője sem tudott túlszárnyalni: négyszer vehette át pályája során a tengerentúl legnagyobb filmes elismerését, az Oscar-díjat. 1938-ban a Hajnalkáért (Morning Glory), 1968-ban a Találd ki, ki jön vacsorára anyaszerepéért. Egy évvel később az újabb aranyszobrocskát Aquitániai Eleonóra hozta meg számára, akit Az oroszlán télen című filmben keltett életre. A negyedik Oscart 1982-ben Az aranytó című filmben nyújtott játékáért kapta. Az európai filmszakma is elismerte Hepburn színészi kvalitásait. 1962-ben a cannes-i filmfesztiválon az Utazás az éjszakába a legjobb női alakítás díját hozta meg számára. Számos tévéfilmben és 44 játékfilmben szerepelt. Olyan színészlegendákkal játszott együtt a vásznon, mint James Stewart, Humphrey Bogart, John Wayne, Henry Fonda vagy Peter O’Toole. Legkedvesebb partnere azonban bizonyára mindvégig Hemingway „öreg halászának” felejthetetlen megformálója, Spencer Tracy maradt, akihez hosszú évtizedeken keresztül, egészen a színész haláláig, a magánéletben is gyengéd szálak fűzték. „Ott fönn” illusztris társaság, régi filmbeli partnerek egész sora várja Katharine Hepburnt. S bizonyára a hajdan szófukarságáról is híres Tracynek is lesz egy-két meleg szava hozzá...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?