Egy hiánypótló album

Hihetetlenül hangzik vagy nem, mindenesetre igaz: a közelmúltig nem létezett egyetlen olyan zenei album sem, amely csakis és kizárólag felvidéki magyar népzenét kínált volna a hallgatóknak. Az állítás azonban szerencsére már a múlté.

Hihetetlenül hangzik vagy nem, mindenesetre igaz: a közelmúltig nem létezett egyetlen olyan zenei album sem, amely csakis és kizárólag felvidéki magyar népzenét kínált volna a hallgatóknak. Az állítás azonban szerencsére már a múlté. Magyar népzene Szlovákiából címmel ugyanis megjelent a Figur banda (az Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes zenekara) cédéje, amelyet joggal nevezhetünk egyrészt hiánypótlónak, másrészt egyfajta mérföldkőnek is az együttes életében. Nem kis sikernek számít ugyanis, hogy alig három évvel a megalakulása után önálló albumot mondhat magáénak a banda, amely egy híres gömöri prímás, a Figur Jancsinak becézett Kristóf János nevét népszerűsíti napjainkban. Az album a magyarok lakta valamennyi tájegység – Gömör, Bodrogköz, Abaúj-Zemplén, Csallóköz, Mátyusföld – népzenéjéből ad ízelítőt. Ez elsősorban a lemez producerének, Hégli Dusánnak (az Ifjú Szivek igazgatójának) az elképzelése volt, a zeneszámokat azután az együttes tagjai (Takács Ádám, Hanusz Zoltán, Cseh Sándor, Lelkes Tibor) és Lakatos Róbert zenei szerkesztő közösen választották ki.

A cédé érdekessége, hogy a Figur banda mellett olyan hagyományőrző idős zenészek is muzsikálnak rajta, mint például Potta Géza, a kiváló abaújszinai prímás, vagy a kenyheci Dzsuga Géza brácsás, akiktől sokat tanultak a zenekar tagjai. Koczákné Mihók Jolán és Cerankóné Mihók Margit a magyarbődi hagyományőrző együttesből pedig énekelnek. Rajtuk kívül Agócs Attila, Agócs Gergely, Cseh Tamás és Németh Dénes is közreműködik a lemezen.

A banda a nagy elődökről sem feledkezett meg: a cédét a régi nagy (már elhunyt vagy még élő) hazai zenészeknek dedikálták, akiknek köszönhetően a albumon felhangzó zeneszámok – eredeti formájukban – fennmaradtak az utókor számára.

A lemezbemutató koncert november 7-én 19 órától lesz a pozsonyi Astorka Színházban. A koncert előtt az Ifjú Szivek gyermektáncegyüttese gyermekjátékokat és csallóközi táncokat mutat be. Az esten nem hiányoznak az albumon közreműködő idős zenészek sem. A koncertet a fiatal és öreg népzenészek közös nagy muzsikálása zárja. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?