E héten színház az egész város

A kassaiakra mostanában ömlik a kultúra. Alig fejeződtek be a Visegrádi Napok és a Cseh Kultúra Napjai, máris nemzetközi színházi fesztiválra invitálják a nagyérdeműt. November 19. és 28. között hatodik alkalommal rendezi meg az Óvárosi Színház azt a seregszemlét, amely ma már nem igényel kommentárt.

Részlet a pozsonyi GUnaGU társulat kassai előadásábólJudita Čermáková felvételeA színházszerető közönség sejti, mit várhat, az alkalmi betévedők pedig tudják, hogy bármelyik napon toppannak be a három kassai helyszín egyikére, nagy az esély, hogy nem fognak csalódni. Az ötéves tapasztalat és a barátságos fogadtatás hatására idén a szervezők felbátorodtak, és nem csupán Kassára, hanem Eperjesre, Rozsnyóra, Lőcsére, Iglóra, sőt Miskolcra is átküldtek néhány előadást. A hatékonyabb tömegvonzás érdekében a fesztivál nevét is megváltoztatták, immár nem a független színházak seregszemléjéről, hanem az Európai Színház és Kultúra Találkozójáról van szó, azaz profi társulatok is részt vehetnek rajta, persze nem zenés haknidarabbal, hanem előremutató előadással.

„A névváltoztatás hatéves fejlődés eredménye. A közönségünk fokozatosan megismerkedett a műfaj széles lehetőségeivel, a különböző irányzatokkal, felfogásokkal, megoldásokkal. Találkozott klasszikus művek modern megvalósításával, kísérleti darabok közérthető előadásaival, illetve egyedi, avantgárd produkciókkal. Ha úgy tetszik, kineveltünk egy igényes, érzékeny közönséget, akik véleményt tudnak alkotni a látottakról, és nem érdekli őket, hogy az adott társulat amatőr, avagy profi, csak a végtermékre kíváncsiak” – mondta Ľuba Blaškovičová színésznő, a fesztivál egyik szervezője, hozzátéve, hogy gyakran a profik is tanulhatnak az amatőröktől, főleg lelkesedést és szakmai alázatot.

A tíz nap alatt hét országból huszonegy társulat érkezik Kassára, ahol összesen 24 előadás kerül bemutatásra. Tizenegy további előadással az említett öt városba látogatnak el, ahol szintén fogékony közönség várja őket. A tavalyi és tavalyelőtti kérdőíves felmérésből ugyanis kiderült, hogy a nézők száz kilométeres körzetből utaztak Kassára a fesztivál kedvéért.

A hazai társulatok közül legtöbben a pozsonyi A.Ha színházat várták, akik Július Barč-Ivan Ketten című darabját mutatták be hétfőn este. A mai kínálatból említést érdemel a lembergi Voszkreszennie Színház Jób című előadása az Állami Színházban, amelyet Karol Wojtyla, azaz II. János Pál pápa írt.

Holnap 17.30-tól a Kassán rendszeres vendégnek számító budapesti Napszínház adja elő a Kiáltás című darabot Csontos Róbert rendezésében, este nyolctól pedig a párizsi Nog Zeilony lép színpadra egy táncelőadással.

Pénteken egy cseh-francia társulat mutatkozik be egy rendhagyónak ígérkező, a cirkusz és a költészet között lebegő előadással, majd pedig Bulgakov Kutyaszív című művének színpadi adaptációja látható az ostravai Aréna Színház prezentálásában.

A szombati kínálatból a szervezők a lengyelországi Rzeszówban működő Teatr Wandy Siemaskowej előadását emelik ki, amely Schaeffer Audiencia III. avagy Az Eszkimók paradicsoma című művéből készült. A miskolci Állami Színház társulata szintén aznap látogat Kassára Nagy–Pozsgai–Bradányi: Kid című musicaljével. Vasárnap újra látható lesz a Bársonyos matt, az Óvárosi Színház nagy sikerű politikai kabaréja. A kassai Thália Színház szintén részt vesz a fesztiválon soros előadásával, a Hamlettel.

A fesztivál műsorát idén is több kísérőprogram színesíti. Pénteken nemzetközi színházi szemináriumra várják a szakembereket és érdeklődőket a történelmi városháza nagytermébe, az Állami Színházban egész héten workshop folyik ukrán, francia és magyarországi művészek vezetésével, hétvégén pedig a Márai Stúdióban tartanak egész napos szakmai foglalkozásokat magyar nyelvű vers- és prózamondók részére.

A szervezők szerint a színes programban mindenki talál ízlésének megfelelő produkciót. Örömteli tény továbbá, hogy a rendezvényt idén a kulturális minisztérium is támogatta, noha a tárca csupán egy szerényebb összeget, mindössze 237 ezer koronát látott e célra indokoltnak (összehasonlításképp a Színházi Nyitra 7 milliós támogatást kapott).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?