Dalí és az Isteni színjáték Losoncon

A Nógrádi Múzeum és Galéria nem mindennapi kiállítást kínál: Losoncon először tekinthetők meg a világhírű katalán szürrealista művész, Salvador Dalí alkotásai. A tárlat gerincét a művész Dante Alighieri Isteni színjátékhoz készített illusztrációsorozata adja.Losonc.

A Nógrádi Múzeum és Galéria nem mindennapi kiállítást kínál: Losoncon először tekinthetők meg a világhírű katalán szürrealista művész, Salvador Dalí alkotásai. A tárlat gerincét a művész Dante Alighieri Isteni színjátékhoz készített illusztrációsorozata adja.

Losonc. A kiállításon látható 100 színes fametszet létrejöttének a története is érdekes. 1950-ben az olasz kormány Dante születésének 700. évfordulójára készülődve felkérte az akkor már világhírű szürrealista művészt a feladatra. Miután elkészültek az első lapok, az olasz kormány civil nyomásra felbontotta a szerződést, azzal, hogy a munkával inkább egy olasz művészt bízna meg. Dalí azonban úgy döntött, folytatja az Isteni színjáték 100 énekéhez rendelt 100 illusztrációt. Az akvarellsorozat 1959-re készült el, amikor a művész úgy határozott, hogy elkészíti a sorozat fametszetváltozatát is. Ebben egy jól képzett szakemberekből álló csapat segített neki, és kivéste azt a 3500 darab fadúcot, amely a sorozat grafikai átültetéséhez szükséges volt. (Minden kép minden színárnyalatához külön dúcot kellett kivésni, egy kép kinyomtatásához átlagosan 35 dúcot használtak fel.) A hatalmas munka 4 évig tartott, az eredmény viszont önmagáért beszél – a nyomatok finomsága túlmutat a fametszetnek, e közkedvelt grafikai technikának a határain.

Az érdekesség kedvéért megemlítjük, hogy a most Losoncon kiállított példánysorozat Marina Vlady francia filmcsillag gyűjteményéből került jelenlegi tulajdonosaihoz, a Kesauri családhoz. A tárlat az Art Expo International szervezettel való együttműködés eredményeként jött létre.

A 100 színes fametszet Dante művének megfelelően három nagy tömbbe – Pokol, Purgatórium, Paradicsom – tömörül. Az Isteni színjáték középkori elképzelések szerint felépített túlvilágát Dalí szürrealista fantáziavilágán keresztül elevenedik meg. A tudatalatti tartományából, álmokból, víziókból előlépő alakok, tájak és dolgok abszurditása különleges módon vetíti elénk a Dante által ecsetelt pokolbéli bugyrokat és azok lakóinak szenvedését, míg a Paradicsom égi szféráinak letisztultságát a ragyogó színek, a fény dominanciája és az alakok méltóságteljessége jellemzi. A fametszeteken jól tetten érhető Dalí vizuális nyelve – újra és újra felbukkannak a festményeire jellemző motívumok: olvadó órák, arcok, botokkal kitámasztott testek, eltorzított testrészek, fiókokkal ellátott figurák, a művész által kedvelt optikai illúzió. A fametszeteket két nagy méretű, selyemalapú szitanyomat is kiegészíti a kiállításon.

Az Isteni színjáték színes illusztrációi mellett a kiállításon kisplasztikák, porcelánok, kerámia- és egyéb tárgyak is láthatók, amelyek a művész tervezői munkásságából mutatnak ízelítőt. A tárlat március 25-ig várja a látogatókat. (NBA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?