Cseh és szlovák filmkarnevál: nézz a szomszédod képébe!

<p>Budapest. Az utóbbi évek legnagyobb sikerű cseh és szlovák – döntő többségében koprodukcióban készült – filmjeit mutatja be a Toldi mozi a magyar fővárosban február 25. és 28. között a Szlovák Intézettel és a Cseh Centrummal közösen szervezett Cseh és szlovák filmkarneválon.</p>

ÚJ SZÓ-ELŐZETES

A programba beválogatott játék- és dokumentumfilmek a jelen és a közelmúlt problémáit dolgozzák fel, jellemzően erős társadalmi háttérábrázolással és mindig személyes megközelítésben. Találhatunk közöttük elmélyült, komoly és groteszk műveket is. Összesen 7 film vendégeskedik Budapesten, ezek jelentős részében szlovákiai magyar művészek is fontos szerepet kaptak. A vetítéseket Veiszer Alinda beszélgetéssorozata kíséri, melyben színészeket és rendezőket szólaltat meg.

A filmkarnevál nyitófilmje, a Fair play című dráma a szocialista Csehszlovákia élsportolóinak világába vezet. Egy ígéretes fiatal rövidtávfutó lány bekerül a csúcssportolókat felkészítő központba. Anyja és edzője azt reméli, hogy kijuthat az olimpiára, ezért tudtán kívül doppingolni kezdik. A főszerepben Bárdos Judit, a Komáromi Jókai Színház művésznője látható.

Petr Václav Kiút (Cesta ven) című alkotása, amely négy kategóriában is elnyerte a cseh kritikusok díját, egy észak-csehországi iparvárosban élő roma lány személyes drámája. Az erős akaratú fiatal anya igyekszik megküzdeni a nehézségekkel: az adósságokkal, a többségi társadalom kirekesztésével és a saját családján, közösségén belüli problémákkal.

Bohumil Hrabal: „Így történt, hogy…” („Takže se stalo, že...”) címmel Oliver Malina-Morgenstern forgatott rendhagyó dokumentumfilm a világhírű – és Magyarországon is méltán népszerű – cseh íróról. Hrabal születésének 100. évfordulójára készült ez a játékfilmes részletekkel dúsított dokumentumfilm, amelyben archív felvételeken megszólal a Sörgyári capriccio szerzője, mesélnek róla barátai és az írásait megfilmesítő rendezők (Jiří Menzel, Jan Němec, Petr Koliha), sőt a szigorúan ellenőrzött forgalmista, Miloš Hrma is.

Jonáš Karásek 2013-as rendezése, az Elnökjelölt (Kandidát) egyszerre cinikus thriller és politikai szatíra, háttérben a mai Pozsony popkultúrájával és sznobizmusával. A film eseményei a köztársaságielnök-választást megelőző két hónapban játszódnak, és a média hatalmát és manipulációs képességeit mutatják be.

Kerekes Péter 66 szezon (66 sezón) című stilizált dokumentumfilmje sűrített formában mutatja be egy kassai uszoda 66 szezonját. A film a fiktív elbeszélők – többek között Bandor Éva, a Jókai Színház művésznője – élettörténetén, visszaemlékezésein keresztül mutatja be a holokauszt és a kommunizmus korszakát. A rendező játékosságának köszönhető a tragikus események és emléktöredékek édes-keserű humora.

Jan Hřebejk Mézeshetek című filmje egy esküvő története. Minden jól indul, a násznép a családi birtokon ünnepel, amikor felbukkan egy hívatlan vendég. De ki ez az alak, és hogyan került ide? Egy ártatlan potyázó, aki csak enni-inni szeretne? Vagy az ifjú pár múltjából bukkant elő? De kiéből? Megjelenésével repedezni kezd a lakodalmas cukormáz.

A fesztivál legfiatalabb rendezője Molnár Csaba: filmje, A rendes ember egy határ menti város lakóinak története, szlovák-magyar mese a gyökerek kereséséről, a sérelmek feldolgozásáról, az elvágyódásról és a boldogulásról. Zoltánt, a komáromi villanyszerelőt meglátogatja egy angyal, és feladatot ad neki: három nap alatt legalább három embert kell boldoggá tennie a környezetében, különben nem biztos, hogy megéri a másnapot. A jámbor főhős rögvest munkához lát, ám a melankolikus kisváros lakói nem mutatkoznak túl nyitottnak a boldogságra. Szereplők: Jakubecz László, Bandor Éva, Mokos Attila, Benkő Géza, Dráfi Mátyás, Olasz István, Bárdos Judit. (k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?