Családi titkokba is betekint

Az Európa egyik legnagyobb barokk épületegyütteseként számon tartott gödöllői műemlék Grassalkovich-kastély történetébe, a csaknem 300 éve élt építőjének családi titkaiba, mindennapjaiba enged bepillantást Vajdai Ágnes most megjelent Kastélybéli históriák című könyve.

Az Európa egyik legnagyobb barokk épületegyütteseként számon tartott gödöllői műemlék Grassalkovich-kastély történetébe, a csaknem 300 éve élt építőjének családi titkaiba, mindennapjaiba enged bepillantást Vajdai Ágnes most megjelent Kastélybéli históriák című könyve. A kötet végigkíséri a Grassalkovichok tevékenységét. Megtudható belőle, hogy a 18. században élt Grassalkovich Antal mesés pályafutása pór-nemesek gyermekeként Pozsonyban, koldusdiákként indult, tehetsége révén azonban hamarosan a királyi kamara elnökeként alapozta meg vagyonát. Ebből épült fel a hatalmas kastély, ahol 1751 nyarán Mária Terézia és férje, Lotharingiai Ferenc is eltöltött néhány napot. A vacsorán 70 ezer viaszgyertyás lámpa ontotta a fényt, a kor ízlése szerint pedig szórakoztatásként vitéznek öltöztetett medvék viaskodtak egymással. A második Grassalkovich is tovább gyarapította a vagyont és a család hírnevét, hercegi rangot szerzett. A kultúra ápolására színházat épített a kastély egyik szárnyában, ahová gyakran Budáról és Pestről jöttek a színtársulatok játszani az előkelő publikumnak. Fia, a harmadik Grassalkovich Antal herceg 1771-ben született, ő azonban pazarolta a felhalmozott vagyont. A könyv egyik fejezete szerint szép felesége terhesen is gyakran lovagolt, ám egyszer a kastély előtt leesett a nyeregből, aminek következtében elvetélt, s a család örökre utód nélkül maradt. Az utolsó Grassalkovich halála után a gödöllői kastélyban elcsendesedett a nagy élet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?