CSALÁDI KÖRBEN AZ ORVOSSAL

Szemüveget csak szakembertől

Szemüveg jeligére: „Eddig a piacon vettem magamnak olvasószemüveget, mostanában viszont távolra is romlott a látásom, ezért szeretném szemorvossal kivizsgáltatni magam.

Szemüveget csak szakembertől

Szemüveg jeligére: „Eddig a piacon vettem magamnak olvasószemüveget, mostanában viszont távolra is romlott a látásom, ezért szeretném szemorvossal kivizsgáltatni magam. Elhatároztam, hogy a szemüveget is inkább a látszerésszel csináltatom meg, mert az egyik szemem gyengébb, mint a másik, és a mostani szemüvegemmel csak az egyik szememre látok jól, ami este nagyon zavar az olvasásnál. Attól félek, hogy ezzel elrontom a látásom. Szeretném tudni, hányszor lehet receptre felíratni szemüveget.”

Teljes mértékben egyetértek azzal az elhatározásával, hogy mielőtt szemüveget vásárol, kivizsgáltatja a látását, mivel a vizsgálat célja nemcsak a szemüveg felírása, hanem más lappangó szembetegségek korai felismerése és kezelése is. A jó szemüveg elkészítése tökéletes szakmunkát igényel, ezért ajánlott optikussal becsiszoltatni az üvegeket. A piacon vásárolt szemüvegek gyakran nem megfelelőek. A szem fénytörési hibáját rosszul korrigálják, ezért ilyenkor az hamarabb elfárad, és fejfájást is okozhat.

A szemüvegkeret és a lencse kiválasztásakor érdemes kikérni az optikus tanácsát. Fontos, hogy a keret formája ne csak az éppen uralkodó divatirányzatnak feleljen meg, hanem kényelmes is legyen. A szemüvegkeretbe a lencséket optikai középpontjukkal a pupillák előtt kell elhelyezni. Ezért a szemüveg rendelésekor a vényen az üveg erősségén kívül a pupillatávolságot is fel kell tüntetni.

Ma már különböző minőségű lencsékből választhatunk. Az üvegből készült lencse természetesen a legtartósabb, de a magasabb dioptriájú konvex lencse nehéz, ezért +2 dioptria felett ajánlatos műanyag lencsét választani, amely viszont hamarabb karcolódik. Ez speciális lencsetisztító kendőcske és folyadék használatával megelőzhető. A piszkos vagy roszszabb esetben karcolódott lencse rontja a látásélességet, és az ilyen szemüveg használata is okozhat fejfájást.

Az egészségügyi rendtartás szerint a szemorvos vényre 18 éves korig szemüvegkeretet évente írhat, lencsét pedig évente kétszer. Három dioptria felett könnyített, műanyag lencse is rendelhető. Felnőttek részére, vagyis a 18. életév betöltése után, az egészségbiztosító a lencse árát csak háromévente téríti, szemüvegkeretre pedig leghamarabb a 65. életév betöltése után jogosult a páciens. Szemüvegkeret rendelésekor a kiválasztott keret vételárából a biztosító minden esetben 150 koronát térít, s a fennmaradó összeget a páciensnek kell kifizetnie.

Felnőttek számára +/– 6 dioptria felett évente rendelhető könnyített, műanyag lencse. A lentikuláris üvegeket 18 éves korig +/– 8 dioptria felett, felnőtteknek +/– 10 dioptria felett évente téríti a biztosító. A 40. életév betöltése után a rövidlátókat kivéve szinte mindenkinek szüksége van olvasószemüvegre. A szemüveg váltogatásának hátrányát küszöböli ki a bifokális lencse, amelyben felül a távolra, alul a közelre szóló korrekció van elhelyezve. Ilyen lencsére kétévente jogosult a páciens. A több diopriát is tartalmazó multifokális lencsék árát a biztosító nem téríti.

Védőszemüvegeket, amelyek a különböző hullámhosszúságú sugarakkal szemben védik a szemet kétévente lehet rendelni. Sajnos, a fény intenzitására színeződő ún. photogrey vagy photobrown lencsék árát már nem téríti az egészségbiztosító.

Fontos a kiskori szemvizsgálat

Pislogás jeligére: „Kislányom, amióta iskolába jár, gyakran pislog, fájdítja a fejét és a szemét. Egyelőre nem vittük el szemorvoshoz, mert arra gondoltunk, hogy a fáradtság okozza ezeket a panaszokat. Mivel a helyzet nem javul, attól félek, hogy már korábban ki kellett volna vizsgáltatni.”

Hároméves korban általában minden gyermeket tanácsos szemészetileg kivizsgálni. Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermek valamilyen szembetegségben szenved, természetesen a harmadik életév betöltése előtt is indokolt a kivizsgálás. Mivel a kancsalság komoly ideggyógyászati betegségek tünete is lehet, ezért a kancsalító gyermeket tanácsos mielőbb kivizsgálni. A kancsalító szem látásélessége gyakran csökkent. A tompalátást megfelelő szemüveg használatával, speciális szemgyakorlatok segítségével, valamint a jól látó szem takarásával kezelhetjük. A szem takarásának célja az, hogy a gyermek használja tompalátó szemét, és ezzel javuljon a látásélessége. A tompalátás kezelése csak 8-9 éves korig eredményes.

Természetes körülmények között minden gyermek távollátónak születik. A szem fejlődése során a távollátás fokozatosan csökken, és hatéves korra válik a szem fénytörése átlagossá, ekkor lesz a gyermek iskolaköteles. Mielőtt azonban iskolába megy, tanácsos a látását is kivizsgáltatni, mivel a rossz látásélesség nagy hátrányt jelent. A rövidlátás leggyakrabban serdülőkorban, 10 éves kor körül kezd kialakulni. A növekedési hormon hatására az arra hajlamos gyermekek szeme az átlagosnál hosszabb lesz, ezért a fénysugarak a retina előtt egyesülnek. A rövidlátás főleg a gyenge szemüveget használó gyermekek esetében 18-19 éves korig fokozódhat.

Mivel az Ön levelében leírt tünetek, mint például a gyakori fejfájás, nem csak szembetegsére utalnak, ezért azt ajánlom, hogy a szemvizsgálaton kívül feltétlenül vigye el kislányát gyermekorvoshoz is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?