Chick Corea bőgőse is játszik

Selmecbánya. Minden dzsesszőrült tudja, hol a helye július 5-től 8-ig, csütörtöktől vasárnapig. Természetesen Selmecbányára kell zarándokolnia, a Jazznica 2007 fesztivál első évfolyamára.

Selmecbánya. Minden dzsesszőrült tudja, hol a helye július 5-től 8-ig, csütörtöktől vasárnapig. Természetesen Selmecbányára kell zarándokolnia, a Jazznica 2007 fesztivál első évfolyamára.

Két Pál fogott össze, hogy létrejöhessen a dzsessz nyári ünnepe, Pavol Maruščák, a Pavian Records tulajdonosa és Makovínyi Pál ipolysági koncertszervező, mindketten a műfaj és Selmecbánya szerelmesei. Maruščák, aki többek között Marián Varga, a Ghymes, de Vladimír Godár lemezeinek is a kiadója. Mikor felvetődött, hogy a gyönyörű bányavárosba kellene egy nyári dzsesszefesztivál, a helyi varázslatos hangulatú kávéház, az Art Café tulajdonosán, Marek Kapustán keresztül Maruščák felvette a kapcsolatot Makovínyivel, aki 2000-től az Ipolyság Város Pecsétje Alapítvánnyal több mint 40, zömében dzsesszkoncertet szervezett Ipolyságon.

Az utolsó nap kivételével mindennap van legalább egy magyar fellépő, a magyarországi szcéna legjelentősebb szereplői jönnek el a fesztiválra a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének közvetítésével. Közönségvonzó lehet az is, hogy a nyitó és zárókoncert is ingyenes. Az alapelvek közé tartozott, hogy minden nap legyen egy énekes produkció is, színes, vonzó, népszerű programot akartak a szervezők összeállítani.

A nyitó nap érdekessége, hogy mind a magyar, mind a szlovák dzsessz-szövetség elnöke, vagyis Márkus Tibor és Peter Lipa is koncertet ad a fesztiválon, és valószínűleg „hivatalos” találkozóra is sor kerül. A műfaj hazai népszerűsítésén fáradhatatlanul dolgozó Peter Lipa indítja el a fesztivált délután fél négytől az Art Caféban.

Vasárnap kivételével minden nap este héttől a szabadtéri színpadon három koncertre kerül sor. Az első napon Márkus Tibor együttese, az Equinox Jazzquartett játszik, mainstream és modern hangzás, dallamosság és kísérletező kedv keveredik a zenéjükben, a magyar zenei élet egyik felemelkedő csillaga Tóth Viktor szaxofonozik majd Selmecbányán. Adriena Bartošová, a népszerű szlovák dzsessz-pop díva énekel majd ezután, ő idén adott ki hosszabb hallgatás után egy duplalemezt Újjászületés (Znovuzrodenie) címmel.

Az első nap az abszolút világsztárnak számító Avishai Cohen triójának koncertjével zárul. A fantasztikus nagybőgős Chick Corea együttesének állandó tagja, de Stinggel is játszott már együtt. A trio zongora-dob-nagybőgő felállásban kemény, sodró lendületű zenét játszik. Pénteken a budapesti Whiteful Jazz Quartet alapozza meg délután négytől az Art Caféban a hangulatot. A Csikós Attila gitáros köré épülő zenekar igényes-bonyolult, de a dallamosságot sem megtagadó dzsesszt játszik, hiszen nevükbe is belerejtették a „vájtfül” kifejezést. Csikós-Tardy Zsófia énekének köszönhetően ők is erősítik a fesztivál vokális vonulatát. Este héttől a színészként is ismert, de jelenleg dzsesszénekesként nagy karriert befutó Lucia Lužinská és az All Time Jazz játszik örökzöld dzsesszmelódiákat. Pavol Bodnár a szlovák dzsesszélet igazi szürke eminenciása, aki tavaly adta ki több évtizedes zenélés után első szerzői lemezét az Ecce Jazzt. Magyarországot Winand Gábor énekes képviseli, aki többek között Al Jarreau-val is koncertezett együtt. Ezenkívül lengyel, kubai, cseh zenészek muzsikálnak a zongorista Bodnárral. A karibi hangulatokat, szlovák népzenei motívumokat és kortárs zeneszerzői elveket egyaránt felvonultató melodikus, de igen összetett zenei anyag, tavaly elnyerte dszesszkategóriában az Aurel 2006 díjat, a leghallgatottab amerikai internetes dzsesszrádió a radioio.com-on is gyakran hallhatóak számok a lemezről. A napot a lengyel dzsessz jelenleg első számú sztárja, Anna Maria Jopek énekesnő zárja. Ő a sokoldalú gitárguruval, Pat Methenyvel közösen kiadott lemezzel szerzett magának világhírt.

Szombaton a bravúros vibrafonos, Eldad Tarmu játszik a besztercebányai Nothing but Swinggel. Tarmu jelenleg a temesvári zeneművészeti főiskola dzsessztanszékének a vendégprofesszora és a szlovák együttessel Ipolyságon találkozott először, Makovínyi Pálnak köszönhetően. A Jazznica fesztiválon magyar dobos csatlakozik a csapathoz a székesfehérvári Bágyi Balázs személyében, akinek legutóbbi, Magyar népzene című CD-je hatalmas sikert aratott. Az előadókhoz néhány szám erejéig csatlakozik a remek hangú selmecbányai diáklány Kristína Čabáková. A zongorista Emil Viklický a cseh zenei élet nagy öregjének számít, legendás lemezek és koncertek fűződnek a nevéhez, és kortárs operaszerzőként is ismert. A fesztiválra a nagybőgős František Uhlíř és a dobos Laco Tropp társaságában érkezik. Igazi csemegének ígérkezik a szlovák gitáros-kaméleon Andrej Šeban, a japán Hiromi állandó kísérője, a dobos fenegyerek Martin Valihora és az olasz bőgős Daniele Camarda stílusában nehezen behatárolható produkciója is. Vasárnap este nyolckor az Art Caféban ér véget a fesztivál az osztrák ének-zongora-szaxofon-dob-bőgő felállású kvintett, a Stefan Heckel Group koncertjével. Aki további információkra kíváncsi, kattintson a www.jazznica.sk oldalra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?