Budapest Bár: Húszezer éjszakás kaland

PUHA JÓZSEFHúszezret ugyan nem, de egy álmatlan éjszakát okozott nekem a Budapest Bár. Késő este hallgattam meg a zenekar új CD-jét. Mindegyik dalról tudtam, kik vitték sikerre az eredeti változatát, a címadót kivéve. Az nem volt ismerős.

PUHA JÓZSEF

Húszezret ugyan nem, de egy álmatlan éjszakát okozott nekem a Budapest Bár. Késő este hallgattam meg a zenekar új CD-jét. Mindegyik dalról tudtam, kik vitték sikerre az eredeti változatát, a címadót kivéve. Az nem volt ismerős. Reggel kiderült, miért.

A Húszezer éjszakás kaland vadonatúj szerzemény. Az előadó Szűcs Krisztián szövegírói zsenialitását mutatja, hogy a dal beleolvad a környezetbe. Igazi meglepetés ez, hiszen az együttes eddig javarészt a régmúlt és itt-ott a közelmúlt slágereit dolgozta át. Farkas Róbert zenekarvezető úgy látja, a források kiapadóban vannak, főleg ezért kell új dalokat írni. Szűcs Krisztián szerint a jó nótának valahol Szécsi Pál és a Madness között kell lennie. A Húszezer éjszakás kaland ott van, pont félúton. Varázslatosan ötvözi a régit az újjal.

A lemez mélypontja is köthető Szűcshöz. (Bárcsak másoknál is ilyen mélypontról beszélhetnénk.) Ez együttese, a Heaven Street Seven 2002-es Dél-Amerika című kupléjának átirata. Bizonyára örökre ez marad az első számú kedvencem a HS7-től, mivel olyan, mintha nekem íródott volna, arról szól, ami velem akkortájt megtörtént. Az elektroszvinges átdolgozást Behumi Dóri énekli. Ez a baj vele, ugyanis ez „fiús szám”, az üzenetét az énekesnő eltörpíti, bár az is igaz, jó kis bulis felvétel lett belőle. Dóri a Hungária-féle Multimilliomos jazzdobosban Ferenczi Györggyel énekel együtt, ez a lemez egyik húzószáma. Ferenczi is felbukkan szólóban, zenekara, a Herfli Davidson Meglépek című dalát énekli. Kazal László klasszikusa, a Troli-trolibuszra vártam én Keleti András előadásában szintén elektroszvingesen szólal meg. Az átdolgozás a Titina címűbe megy át, ezt is Keleti énekli. A Budapest Bár előadói gárdájában újonc a Magna Cum Laude énekese, Mező Misi, aki nagy kedvencétől, az LGT-től adja elő Az utolsó szerelmes dalt groove-os változatban. Egy másik LGT-klasszikus, a Boogie a zongorán Lovasi Andrástól hallható, ennek hangszerelése alig változott az eredetihez képest. A Mr. Alkohol, Koncz Zsuzsa slágere szvinges számmá alakult, Rutkai Bori énekli. Az ABBA Money, Money, Money-ja instrumentális változatban hallható. Az örökzölddé Psota Irén előadásában vált Énmellettem elaludni nem lehet Németh Jucitól csendül fel, amely Magay Clementina elfeledett dala, az Ákom-bákom átiratába megy át, szintén Jucitól. David Bowie Tonight című slágerét Frenk énekli, gyorsított tempóban, funkys, reggae-s lüktetésben. Utolsóként a Kistehén Ezt is elviszem magammal című felvételének átdolgozása hallható, Kollár-Klemencz Lászlótól. Ez Erdős Virág verse, a megzenésített költemény tökéletesen lezárja a nagylemezt.

A Budapest Bár táncosabb, mint valaha. A Húszezer éjszakás kaland hangzása az előző albumokhoz képest modernebb, bőven használ elektronikus tánczenei elemeket, mégis hű marad a gyökerekhez. Farkas Róbert szerint az együttes jövője azokban a zeneszámokban van, amelyek bár cigányzenekarra íródnak, mégsem a cigányzenekartól megszokott hangzást képviselik.

Ősszel jön a CD második része borongósabb, melankolikusabb dalokkal. Mindkét korong a Volume 5 alcímet viseli, jelezve, hogy összetartoznak.

A Budapest Bár a Több mint szomszéd című rendezvénysorozat keretében holnap nyolctól a pozsonyi Hviezdoslav téren lép fel. A koncert ingyenes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?