Bódé, avantgárd szerzőkkel

Bouda. Egyszerűen csak Bódé. Új helyszínen, új darabok kísérletező kedvű színházcsinálóknak. Három hét alatt három bemutató egy frissen felépített térben. Heiner Müller Hamletje, Sarah Kane Faidrája és Werner Schwab Faustja.

„Nem szeretnék szégyenben maradni...” Kubány Éva felvételeiPrágában a csemege onnan jött, ahonnan senki sem várta: a Nemzeti Színháztól. Újítani sosem késő. Egy jó ötlet aranyat ér. Michal Dočekal, a prágai Nemzeti prózai társulatának igazgatója pedig tudja: színházat csinálni bárhol lehet. Még a sétatéren is. A Rendi Színház páratlan szépségű, klasszicista épülete mögött, a Gyümölcspiacon egy svéd építőipari vállalat közreműködésével felállított hát egy bódét, és még mielőtt az évad véget ért volna, műsorra tűzte napjaink három neves avantgárd szerzőjének Csehországban most először bemutatott darabját. A kortárs drámaírók művei, mint ismeretes, provokatív töltetükkel mindig is nagy hullámokat kavartak a nézők és a kritikusok körében. Michal Dočekal azonban nem fél veszélyes vizeken evezni. Színészei pedig bátran követik az eddig számukra is ismeretlen úton. A Bouda három bemutatója a most véget ért prágai színházi évad igazi szenzációja volt.

Jan Dolanský, a legifjabb cseh színésznemzedék egyik kiemelkedő tehetségű tagja Werner Schwab Faustjában kapott szerepet.

„Thomas Zielinski, a darab rendezője azt mondta: tizenkét nap alatt kell betanulnunk a darabot. Hétfőn öszszeültünk, tartottunk egy olvasópróbát, majd közölte velem: »Elég, ha legközelebb egy hét múlva jössz.« Addig ugyanis a többiekkel dolgozott. Egy klasszikus darab próbaidőszaka, ugye, nyolc-kilenc hétig tart, nekem most öt napom volt arra, hogy formába öntsem Valentin szerepét. Öt nap nem nagy idő, de a szokatlan kihívás mérhetetlenül izgalmassá tette a feladatot. Délelőtt találkoztunk, megbeszéltük a munka folyamatát, aztán felmentünk a színpadra, lepróbáltuk a kijelölt részt, majd mentünk focizni. Az egész csapat. A forma bizonyos fokig szabad volt, még az improvizálás is belefért. Ráadásul úgy álltunk a dologhoz, hogy tudtuk: négyszer játsszuk a darabot, aztán vége. Ez nem kerül fel a repertoárra. Nyári előadás, amely a Bouda lebontásával el is veszik az időben. Éppen ezért mindenki lelkesen, teljes odaadással játszott. A rendező is azt mondta az elején: »Én azt szeretném, ha ti is ugyanúgy élveznétek majd az előadást, mint a közönség.« És pontosan ez történt. Ennyire felszabadultnak talán még nem is éreztem magam soha a színpadon. A játék igazi öröme töltött el mindannyiunkat. Az improvizálás lehetősége révén sokkal erősebben kötődtünk egymáshoz, mint a benti előadásokban. Arról nem is beszélve, hogy ha két hónapig próbál az ember, a vége felé már unja egy kicsit. Ez itt sokkal izgalmasabb próbafolyamat volt, és a feszültség minden előadáson mozgatórugóként működött. Hogy fájt-e elbúcsúzni az előadástól? Nem. Mi azzal a tudattal mentünk bele, hogy napra pontosan láttuk a játszma végét. De ekkora szakmai kihívás ritkán éri a színészt. És ebben ez volt a jó!”

Három darabban játszik Jan Dolanský a prágai Nemzeti színpadán. Vicomte de Valvert a Cyranóban, Kenny a Mint az őrültekben és ő az Ifjú a Szorongó érzésben. Rostand, Mastrosimone, Volánková. Klasszikus, kortárs és egészen friss darab.

„Raszkolnyikov szerepét a Bűn és bűnhődésben még nem vágyom eljátszani. Úgy érzem, fiatal vagyok hozzá. Bár huszonöt éves vagyok, lélekben sokkal kevesebb. A Mint az őrültekben tizenhat éves kamaszt játszom. Nem okoz gondot a szerep. Még nem tartom magam teljesen felnőttnek. Igaz, hogy apa vagyok, egyéves kislányom van, de úgy gondolom, vele együtt növök még én is. Ez év januárjában szerződtem a Nemzetihez, és a Faustban játszott Valentin a negyedik szerepem volt az évadban. Nem elégedetlenkedem. Ennyi elég is volt. Valentin amolyan öntelt szépfiú. Playboy. Fütyül a világra, csak a saját kis szerelmi életére figyel. Úgy hiszem, találó vezetéknevet kapott tőlünk. Motherfucker Valentin. Ez rendezői instrukciónak is kimerítő.”

A korábbi években két színházban gyűjtögette szakmai jó pontjait Jan Dolanský. A Divadlo Komedie színpadán Puck volt a Szentivánéji álomban, Bassanio A velencei kalmárban, Lucenzo a Makrancos hölgyben. A Vinohrady Színházban Maxot alakította A patkánykirályban.

„Apám is, anyám is színész. Amikor úgy döntöttem, hogy én is ezt a pályát választom, édesapám azt mondta: csak akkor leszek boldog, ha ráérzek a színház igazi ízére. Most már tudom, hogy igaza volt. A színházat semmi sem tudja pótolni. Sem a tévé, sem a szinkron, de még a film sem. Más kérdés, hogy miből lehet megélni. A színházból ugyanis nagyon szűkösen. Aki az olcsó szórakoztatás mellett dönt, gyorsan szert tehet mindenre. A színház keveset fizet. Régi társulatomnál hat és félezer volt a fizetésem, most, hogy a Nemzetibe szerződtem, tíz és fél. Az sem sok. De lehet választani. Vagy elmegyek főzőcskézni a tévé vasárnapi adásába, vagy leszek reggeli műsorvezető, s akkor kapok eleget, vagy maradok a színháznál, és erősen fontolóra veszek minden rangon aluli, mellékes lehetőséget. Szerencsére nem kell hetente nemet mondanom mindenféle kétes ajánlatra. A döntés amúgy sem mindig az én kezemben van. Egy film esetében például nagyon sok szempontnak kell megfelelni ahhoz, hogy megkapjam a szerepet. Eddig két kedvemre való filmet forgattam. A Mézeskalács toronyban egy drogtörténet szenvedő alanya lehettem, A kegyelmi kérvényt elutasították című tévéfilmben pedig egy kettészakadt család gyilkosságba keveredett fia. Elítéltek között forgattunk a börtönben, de a föld gyomrát is megjártam egy ostravai bányában. Érdekes munka volt, számomra mindenképpen izgalmas kaland, hiszen nem mindennapi környezetben mozoghattam.”

Most, hogy a Boudát már lebontották, és véget ért az évad, egészen más feladat várja a Nemzeti fiatal tagját. Színészi tehetsége helyett a kézügyességét csiszolhatja.

„Szeretem a nyarat, mert kiszakít a hétköznapok színházi körforgásából. Próba és előadás helyett fűrész, kalapács, malteros vödör. Nekem erre is szükségem van. A fizikai munkára. Két hónapom van rá, hogy rendbe hozzam a nyaralónkat. Előbb a tetőt kell megjavítani, aztán a padlót, a végén pedig a falakat. Egy kőműves és egy ács barátom mellett fogok segédkezni, és semmiképpen sem szeretnék szégyenben maradni.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?