Belgiumi kortárs tánc

BA

27 éve rendeznek a szlovák fővárosban Pozsony mozgásban címmel nemzetközi kortárs táncfesztivált. Az október 2-től 21-ig tartó rendezvényen világhírű táncművészek és koreográfusok munkáját láthatjuk, a fő program nyolc előadást kínál.

Az idei évad a belgiumi táncművészekre fókuszál. Belgium a kortárs európai táncművészet egyik irányadója, a táncosok és koreográfusok gyakran kísérleteznek új formákkal és új technológiák használatával. Belgiumból érkezik a fesztiválra az Ultima Vez nevű társulat, az Anton Lachky Company, illetve további két neves koreográfus, Jan Martens és Loraine Dambermont munkáját is megnézhetjük. Emellett Olaszországból, Nagy-Britanniából és Franciaországból érkeznek előadók és természetesen a hazai táncosok sem maradnak ki a programból, mely október 21-ig tart.

Érdemes kiemelni, hogy a fesztivál már harmadik éve igyekszik a fővároson kívülre, más városokba is terjeszkedni – idén Kassán, Nagyszombatban, Besztercebányán és Zsolnán is tartanak előadásokat.

A műfaj hírességei

A program hétfőn indul az Ultima Vez nevű flamand társulat Hands Do Not Touch Your Precious Me című, vizuálisan és hangzásvilágában is grandiózus előadásával. Az előadás érdekessége, hogy a társulat koreográfusa, a műfaj egyik legendája, Wim Vandekeybus is feltűnik a színpadon (október 2., 19.00, Szlovák Nemzeti Színház). Az Ultima Vez produkcióját követően pár nappal egy másik, szintén világhírű koreográfus érkezik Pozsonyba, Jan Martens. Vandekeybus nagy volumenű koreográfiájával ellentétben Martens egy bensőséges kamaraelőadást hoz a fesztiválra: a Sweat Baby Sweat az egyik leghíresebb, legtöbbet játszott koreográfiája, mellyel már az egész világot beutazta (október 9., 19.00, a Szlovák Nemzeti Színház stúdiója).

Anton Lachký szlovák táncos, aki Brüsszelben él és alkot. The Others című koreográfiája ökológiai kérdéseket feszeget, és miután a produkció komoly nemzetközi elismerést aratott, a társulat Európa-szerte turnézik vele – Pozsonyban október 16-án láthatjuk majd (19.00, Hviezdoslav Színház).

Női előadók

A kortárs táncművészet két fiatal női koreográfusával találkozhatunk október 13-án: szintén Belgiumból érkezik Loraine Dambermont, aki Toujours de ¾ Face! című szólóprojektjével lép fel. Dambermont-t a félig tajvani, félig brit Ching-Ying Chien követ a színpadon – mindketten az emberi test mozgáslehetőségeinek határait tágítják (20.00, A4 – A kortárs művészet tere).

Zenészekkel karöltve

Már megszokottá vált, hogy a fesztivál során az előadások nem csupán a színháztermek színpadain valósulnak meg: a rendezők előszeretettel keresik a nem szokványos tereket is, melyeket aztán kortárs tánccal töltenek meg – idén a Szlovák Nemzeti Galéria felújított beltere lesz ez. Olaszországból érkezik Camilla Monga és Emanuele Maniscalco, koreográfiájuk improvizáción alapul, melyhez a táncosok és egy zenész találkozása nyújtja a kiindulópontot (október 20., 19.00). Szintén az élő zene és a tánc kapcsolata kerül a középpontba a szlovák táncos-koreográfus, Eva Klimáčková munkájában. Klimáčková Párizsban él, Cie E7KA nevű társulatával Pozsonyban mutatja be Migrations Invisibles című darabját – a produkció zenei oldalát a Prágában élő szlovák zenész-előadó, Nina Rosa biztosítja (október 14., 20.00, A4).

Magyar előadók

Végezetül pedig emeljünk ki egyet a fővároson kívül eső produkciókból: Besztercebányán két magyar művész közös produkcióját nézhetjük meg. Fülöp László koreográfusként, performerként és táncosként ismert, Varga Vince pedig multidiszciplináris művész. Ők ketten a Táncszínház Stúdió (Divadlo Štúdio tanca) társulata számára készítették el At the Horizon of No Return című művüket, mely bolygónk és civilizációnk jelenlegi állapotára reflektál (október 14., 20.00).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?