Bejelentették a dicsőségcsarnok jelöltjeit

A Tribe Called Quest

A New York-i hiphopbandát, az A Tribe Called Questet először jelölték a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, ugyanúgy, mint Eminemet. A rapper, akinek albumai a műfaj legeladottabbjai, már az első évben megkapta a jelölést, amint teljesíti annak fő feltételét.

Rajtuk kívül Dolly Partont, a Duran Durant és Lionel Richie-t is először jelölték az elismerésre. A clevelandi intézmény 17 művész és zenekar nevét jelentette be szerdán. A jelöltek között van a Rage Against the Machine, Pat Benatar, Dionne Warwick, Carly Simon, a Judas Priest és Beck is. Jelölték továbbá Kate Busht, a DEVO-t, a Eurythmicset, Fela Kutit, az MC5-ot és a New York Dollst.

Több mint ezer művész, művészettörénész és a zenei iparban tevékenykedő személy szavaz majd a jelöltekről. Évente általában öt-hét művész kerül be a dicsőségcsarokba. Májusban derül ki, idén kiket ér ez a megtiszteltetés, a beiktatási ceremóniát pedig őszre tervezik. A feltétel, hogy A Rock and Roll Hírességek Csarnokába csak azok kerülhetnek be, akik több mint 25 éve adták ki első albumukat. Eminemet rögtön jelölték, hiszen novemberben volt épp huszonöt éve, hogy megjelent az első albuma.

Azokat, akik a jelöltekről szavaznak, arra kérik, hogy mérlegeljék a jelöltek zenei karrierjének hatását a zeneiparra, és azt, hogy milyen innovatív műfaji és technikai képességekről tettek tanúbizonyságot. A dicsőségcsarnok pontos műfaji kritériumai egyébként bővültek az utóbbi években, főképp a kritikák miatt, melyek azt rótták fel, hogy a jelöltek között kevés női és afroamerikai előadót találni. 2019-ben például az összes addigi elismerést megkapó 888 zenészből csupán 7,7 százalék volt nő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?