Már Párizsban van az olimpiai láng

Párizs 2024

Vasárnap a belvárosban, hétfőn Párizs külterületein haladt végig az olimpiai láng.

A fáklyaváltó tagjai hétvégén érték el Párizst, a láng vasárnap éjszaka a Városházán „pihent”, hogy aztán másnap észak és a Montmartre, valamint a Moulin Rouge felé vegye az útját. Utóbbi helyszínen a világ egy leghíresebb mulatójának táncosai a védjegyükké vált kánkánnal fogadták a lángot. A váltó ellátogatott a Porte de la Chapelle Arénához is, amely az egyetlen, kifejezetten erre az olimpiára épült létesítménye a francia fővárosnak.

A láng a Diadalív, a Roland Garros és a Champs-Elysées érintésével, majd a Szajna fölött átmetrózva „felment” az Eiffel-toronyba is. Útközben olyan kiválóságok kezében volt a fáklya, mint az úszó Christine Caron, aki a franciák első olimpiai zászlóvivője volt, továbbá Laura Flessel vívó, vagy épp a rúdugró Renaud Lavillenie. Végül a Köztársaság téren álló kandelábert Nikola Karabatic, a franciák olimpia után visszavonuló kézilabdasztárja gyújtotta meg

Az olimpiai lángot a hagyományoknak megfelelően április 16-án a görögországi Olümpiában gyújtották meg, s először Görögországon belül mintegy 5000 kilométert tett meg. Április 26-án Athénban adták át a párizsi olimpia szervezőinek, majd másnap emelték a háromárbócos Belém fedélzetére. A Földközi-tengeren áthajózva május 8-án érkezett meg Dél-Franciaországba, Marseille-be, ahonnan futók ezrei vitték és viszik az olimpia helyszínére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?