Bárdos Judit másodszor is megkapta a szlovák filmdíjat

Hat begyűjtött elismeréssel Peter Bebjak Vonal című bűnügyi drámája lett a fő-szereplője a Nap a hálóban szlovák nemzeti filmdíjak péntek esti gálájának. A Szlovák Filmes és Televíziós Akadémia Bárdos Juditot is díjazta – immár másodszor.Pozsony.

Hat begyűjtött elismeréssel Peter Bebjak Vonal című bűnügyi drámája lett a fő-szereplője a Nap a hálóban szlovák nemzeti filmdíjak péntek esti gálájának. A Szlovák Filmes és Televíziós Akadémia Bárdos Juditot is díjazta – immár másodszor.

Pozsony. A schengeni csatlakozást megelőző hónapokban, a szlovák–ukrán határvidéken működő csempészbandák körében játszódó Vonal összesen 13 kategóriában volt jelölt, ebből hatot díjra váltott: a 2017-es termést mérlegre téve ez lett a legjobb film, Peter Bebjak megkapta a legjobb rendezőnek járó szobrot, Tomáš Maštalír lett a legjobb férfi főszereplő, továbbá elismerték az alkotásban közreműködő vágó, hangmérnök és zeneszerző teljesítményét is.

Iveta Grófová Az ötödik hajó című, szlovák–cseh–magyar koprodukcióban forgatott családi drámája három díjat vihetett haza, köztük a legjobb forgatókönyvnek odaítélt elismerést. A színészi díjak ez alkalommal négy film között oszlottak meg: Tomáš Maštalír győzelmét borítékolni lehetett, ahogy a legjobb női főszereplők mezőnyében jutalmazott Zuzana Kronerová díját is (ő Bohdan Sláma Asszony a jég hátán című rendezésében nyújtott emlékezetes alakítást). Robert Rothot a Juraj Lehotský rendezte Nina című drámában megformált szerepéért emelte ki a legjobb férfi mellékszereplőként a szlovák filmakadémia, míg a női mellékszereplők között Bárdos Judit győzedelmeskedett. A fiatal színésznő tavaly Cannes-t is megjárta a kassai Kristóf György Out – Kihűlés című, szlovák–magyar–cseh–francia koprodukcióban forgatott filmjével, melyben a főhős, Ágoston (a szlovák nemzeti filmdíjra úgyszintén jelölt Terhes Sándor) lányát alakította.

Bárdos Juditot immár másodszor ismerte el Nap a hálóban díjjal a Szlovák Filmes és Televíziós Akadémia: 2012-ben Zuzana Liová A ház című filmjével, a legjobb női főszereplőként nyerte el az elismerést. Friss díjával „beérte” Mokos Attilát, akit szintén kétszer jutalmaztak az először 2006-ban átadott Nap a hálóban eddigi történetében: 2010-ben Vladimír Balko Lelki béke című drámájának, 2014-ben pedig Prikler Mátyás Köszönöm, jól című filmjének a főszereplőjeként. A szlovákiai magyar filmesek közül még Prikler Mátyásnak van szlovák nemzeti filmdíja: 2010-ben a Köszönöm, jól eredeti, kisjátékfilm-változatáért kapta meg.

A péntek este a régi vásárcsarnokban megrendezett gála nem csak a 2017-es filmes termést értékelte: a jelöltek jelentős része Ján Kuciakot ábrázoló, #AllForJan feliratú kitűzővel jelent meg. A megszólalók közül többen megragadták az alkalmat, hogy aktuális közéleti utalásokat tegyenek – egyebek mellett a tisztességről és a szakmai felkészültségről fogalmazva meg gondolatokat, közvetve vagy közvetlenül a szlovák kormányfőnek címezve. Az est végén a résztvevők elbúcsúztak azoktól a művészektől, aki tavaly eltávoztak a filmes szakmából – köztük a 2017 novemberében tragikus hirtelenséggel elhunyt Benkő Gézától, akinek éppen a Vonal volt az utolsó filmes munkája.

A nemzeti filmdíj átadójára kötve ma kezdődik a pozsonyi Lumiere moziban a Szlovák filmhét, amelyen az elmúlt éves termés legjavát, összesen 39 filmet vetítenek. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?