Az ünnepi asztal tisztelet

A mai ember állandó stresszben, rohanásban él. Hétköznapo-kon sokszor nincs is lehetőségünk a meghitt közös családi étkezésekre. Ezért aztán szívesen ünnepeljük meg a nevezetes családi eseményeket, születés- és névnapokat, ballagást, diplomaosztást stb.

A mai ember állandó stresszben, rohanásban él. Hétköznapo-kon sokszor nincs is lehetőségünk a meghitt közös családi étkezésekre. Ezért aztán szívesen ünnepeljük meg a nevezetes családi eseményeket, születés- és névnapokat, ballagást, diplomaosztást stb. Ilyenkor a háziasszonyok többsége azzal is igyekszik az ünnepeltnek örömet szerezni, hogy elkészíti kedvenc ételeit. Természetesen egyik-másik családi esemény megünneplése egyszeri, megismételhetetlen, ezért ügyeljünk arra is, hogy ne csak a finom ételeken, italokon legyen a hangsúly, a meghitt, jó hangulat, a nyugodt légkör mindennél fontosabb. Az ünnepi asztal varázsa, a szeretett családi-rokoni körben eltöltött órák aztán sok-sok év távlatából is feledhetetlen szép emlékeket idéznek.

A jeles napokat (húsvét, karácsony) szűkebb vagy tágabb családi körben pedig már el sem tudnánk képzelni meghitt, ünnepélyes hangulat nélkül, aminek elengedhetetlen feltétele a szépen terített asztal. Hiszen itt kezdődik az étkezés általános kultúrája. Természetesen ünnepi alkalmakra nem a hétköznapokon megszokott étkészleteket használjuk. Ilyenkor kerül elő a féltve őrzött porcelán, és az ünnepi abrosz. Meghitt családi étkezésnél nem a drága metszett poharak, az értékes készletek jelentik a lényeget, hanem hogy másképp, az ünnep jellegének megfelelően díszítsük az asztalt. Pl. virággal, gyertyával, fenyőággal stb.

Mint mindennek, a terítésnek is megvannak a maga szabályai. Jó ha megismerkedünk ezekkel, főleg kezdő háziasszonyok figyelmébe ajánlható, de gyakorló háziaszszonyoknak is komoly útmutatást adhat.

A terítés tízparancsolata

1. Az ünnepi abrosz tiszta, folt nélküli legyen, mert a pecsétes terítő étvágyűző látvány. Ma már nemcsak a fehér asztalterítő az ünnepi. A színkiválasztásnál azonban fontos, hogy az abrosz színe harmonizáljon a teríték színével, valamint stílusával.

2. Kizárólag ép szélű, tiszta edények, poharak kerüljenek az ünnepi asztalra, de a tányérok és evőeszközök se legyenek kopottak.

3. Nagyon fontos az összhatás, nem elég, ha az abrosz ünnepi, de a tányérok nem oda illőek.

4. Nem kell mindig az igazán értékes holmi, egyszerűbb étkészlettel is nagyon ízléses asztalt varázsolhatunk, de csupán akkor, ha a terítékek egymáshoz illenek. Tarka, virágos abroszra nem illik a régi porcelán, viszont a fehér damasztra lehetőleg cserépedényt ne rakjunk.

5. A terítés stílusa illő legyen az ételsorhoz: pl. pörköltekhez, gulyásételekhez jól illik a cserépedény.

6. Nem mindenkinek van kétféle étkészlete. Ilyen esetben is megoldható az ünnepi asztal, a mindennapra használtat papír- esetleg textilszalvétával, virágokkal, a tányérokkal harmonizáló vázával, esetleg gyertyatartóval tehetjük ünnepélyessé.

7. Tálaláshoz kiválóan megfelelnek a hőálló edények is, ha nem kopottak.

8. A poharakat is mindig az étkészlethez válasszuk. Pl. a metszett kristály kilóg egy népiesen megterített asztalról.

9. Az ünnepi asztal lehetőleg soha ne legyen túlzsúfolt, mert a látvány zavaró és kényelmetlen is.

10. Adagolva általában csak akkor szolgáljuk fel a fogásokat, ha csak négy-öt személy ül asztalnál. Hét-nyolc, esetleg több személynél már előnyösebb, ha tálalóedényben szervírozunk. A terítésnél természetesen poharakra is szükségünk van. Felvetődik a kérdés:

Mit miből igyunk?

Ezért nem árt, ha van külön aperitifes, boros-pezsgős és koktélos pohárkészlet.

1. Az aperitifeket talpas pici pohárkákból fogyaszthatjuk, egy-két kivétellel, ilyenek például a márkás konyakok, ezeket inkább öblösebb pohárba töltsük.

2. A sör kínálásánál nincsenek szigorú szabályok, a korsótól a magas, karcsú poharakig szinte mindenben kínálhatjuk.

3. A bor felszolgálásának szabályai kissé már szigorúbbak, az egyszerűbb fehérbort egyszerű talpas pohárban illik felszolgálni, a drágább, illatosabb fehérbort pedig nagyobb, nem vésett pohárban kínáljuk. A vörösbort általában öblösebb pohárban kínáljuk, töltsük harmadáig, mégpedig azért, hogy a bor kellően tudjon szellőzni.

4. Az ünnepi italok királyát, a pezsgőt szinte mindig karcsú kehelyben szolgáljuk fel, hogy gyönyörködhessünk az elegánsan gyöngyöző ital látványában.

Egy különleges ajánlat az ünnepi asztalra: Gyümölcsbólé

Hozzávalók (kb. 10 személy részére): 2 l vörösbor, 1 liter ásványvíz, 3–3 narancs és banán, 15 dkg kristálycukor, 6 evőkanál konyak, 3–3 evőkanál rum és Tiole sec.

Elkészítése: A gyümölcsöket félcentis szeletekre vágjuk, mély tálba tesszük (lehetőleg üvegbe, mert így látványosabb), utána cukorral megszórjuk, majd tíz percig állni hagyjuk. A szeszes italokat ráöntjük, addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad, majd néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt ásványvízzel felöntjük.

Egészségesen a bőség asztalánál is

A háziasszonyokra hárul a feladat, hogy családtagjaik számára ne csak ízletes, hanem egyben egészséges finomságokat is készítsenek. A kalóriadús majonézes burgonyasaláta és a hagyományos rántott ponty helyettesíthető a zöldségköretes rostonsült hallal, a zsíros, édes krémes sütik pedig friss vagy aszalt gyümölccsel – tanácsolják a táplálkozási szakértők, s hozzáfűzik azt is: aki mégsem tud ellenállni a finom falatoknak, kilóit legalább fokozott mozgással próbálja karban tartani.

Az új esztendő küszöbén már szinte hagyomány, hogy az emberek fogadalmakat tesznek, erre hajlamosak a túlsúlyosak is. Ám a szándék olykor kevés, tudatosítaniuk kellene: csak gyógyszeres kezeléssel nem szabadulnak meg tartósan felesleges kilóiktól. Az orvosságnak kizárólag akkor van hatása, ha az életmód mellett megváltoztatják táplálkozási szokásaikat, és többet mozognak. A súlyukat csökkenteni, illetve karban tartani szándékozók nemcsak 21 központban és 72 szakrendelőben kaphatnak tanácsokat a legkorszerűbb módszerekről, hanem a www.reduktip.sk honlapon, illetve magyarul az Abbot Laboratories gyógyszertársaság 0907/ 90 99 97 infóvonalán is. (erf)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?