Az örök és elpusztíthatatlan swing

gg
Pozsony |

Alig győztünk válogatni a programok közül az elmúlt hétvégén, csak Pozsonyba nyolc-tíz rendezvényre kaptunk meghívót. A legabszurdabbat választottuk, és nem bántuk meg.

A swing, a hot jazz, a foxtrott és a ragtime a múlt század 20-30-as éveinek legmenőbb tánczenéi voltak, egy-egy big band olyan népszerűgre tett szert, mint a mai sztár DJ-k. A külföldre járó magyar kritikusok anno lelkendezve számoltak be párizsi élményeikről, kezdve Josephine Baker táncával, aki sokakat terelt az új stílusok felé. A magyar kuplékultúra ezekből gyökerezik, de Csehországban is megvetette lábát, és Szlovákia sem úszhatta meg az inváziót – bár tájainkra az új trendek kb. 30 éves késéssel jutottak el, már némi munkásmozgalmi feelinggel vegyülve. De ne merüljünk el a múltban, nézzük, mi zajlott szombat este Pozsonyban, a Szlovák Rádió nagy koncerttermében, a 9. Golden Age Fesztiválon.

A hazai Fats Jazz Band érdemeit többször méltattuk már e hasábokon. Ők szervezik ezt a fesztivált, amelyen ma már nem meglepő a telt ház. A komolyzene berkeiből érkező Ladislav Fančovič, a csapat motorja ugyanolyan élvezettel játszik eredeti hangszerén, a zongorán, mint új szerelmén, a szaxofonon, a számok között pedig mini zenetörténeti gyorstalpalót prezentált élvezetesen, közérthetően. A Fats Jazz Band világszínvonalon interpretálja a száz évvel ezelőtti nagy slágereket, le a kalappal előttük.

Az olasz szaxofonos-énekes-szerző Sam Ghezzi Amszterdamban alapított fiatal csapata, a Roaring Cats dán, holland, spanyol, szerb és izraeli tagokból áll. Saját dalokat írnak a múlt század 20-as, 30-as éveinek szellemében, mai kunsztokkal megspékelve. Az est legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor Ghezzi elárulta, hogy a tel-avivi dobos, Joe Korach 94 éves nagymamája Pozsonyban született. Természetesen sejteni lehet, miért és mikor emigrált a hölgy Izraelbe, azaz egy pillanatra fókuszba került ezen a vidám koncerten a huszadik század történelmének legdurvább népirtása, a holokauszt. A Roaring Cats európai turnéjának utolsó állomása volt Pozsony, pár nap múlva stúdióba vonulnak, hogy lemezre vegyék a jól begyakorolt új számokat. Alig várjuk ezt a korongot...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?