Az oktatásban használt szlovák–magyar képes szótárak állapotáról II.

Az alsó tagozat 1–4. évfolyamában folyó szlováknyelv-oktatás kiegészítő segédkönyveként jelent meg Tankó László Szlovák nyelvű képes szótára (SPN, Bratislava 1985). A szótár összesen 876 szót tartalmaz, ebből 574 főnév, 216 ige, 58 melléknév, 21 számnév 7 pedig határozószó.

Az alsó tagozat 1–4. évfolyamában folyó szlováknyelv-oktatás kiegészítő segédkönyveként jelent meg Tankó László Szlovák nyelvű képes szótára (SPN, Bratislava 1985). A szótár összesen 876 szót tartalmaz, ebből 574 főnév, 216 ige, 58 melléknév, 21 számnév 7 pedig határozószó. Tankó a szójegyzékbe sorolt igéket szótári (azaz egyes szám 3. személyű) alakban adja meg, a főneveket azonban gyakran elöljárós alakban szerepelteti (pl. v triede 7. o., v posteli 29. o., v miestnosti 17. o. stb.). Ez utóbbi eljárásnak akkor volna értelme, ha az elöljárós szó mellett az ige is jelen lenne, ez esetben ugyanis a tanulók elsajátíthatnák a teljes vonzatot, s azt is megfigyelhetnék, hogyan változik a vonzatos szerkezetet alkotó elemek sorrendje az igei vagy a névszói állítmány hatására (pl.: nachádza sa v triede, spí v posteli, v miestnosti je chladno stb.). A szótár következő hiányossága, hogy sok olyan kifejezést tartalmaz, amellyel az alsó tagozatos tanuló szlovák nyelvi helyzetben valószínűleg egyáltalán nem vagy csak ritkán találkozik (s találkozott 1985-ben is), sőt sok esetben a szó jelentésével sincs tisztában, pl.: jesenná sejba – őszivetés 151. o. (a magyar megfelelő standard írásmódja: őszi vetés), mláti – csépel 151. o., mláťačka – cséplőgép 228.o. stb. Ugyanakkor – s maradjunk a mezőgazdasági gépeket és munkálatokat bemutató fejezetnél – hiányoznak a kiadványból azok a szlovák szavak (és magyar megfelelőik), amelyek kontaktusjelenségként eleve jelen vannak a szlovákiai magyar kisiskolások nyelvhasználatában is (pl.: kombajn, kombajnista, traktor, traktorista, žatva stb.). Mivel Tankó László szótárának megjelenése óta az alapiskolák alsó tagozatában teljes mértékben kicserélődtek a szlováktankönyvek, az új könyvek egy részéhez pedig kiegészítő segédkönyvként megjelent egy új képes szótár is, a fenti kiadványt tudomásunk szerint ma már csak néhány oktatási intézményben – főként kisiskolában – használják.

A következő kiadvány az alapiskolák alsó és felső tagozatának két utolsó és két első évfolyama számára készült. Zuzana Kovácsová és Elena Répássyová Obrázkový slovník pre základné školy s vyučovacím jazykom maďarským (3.–6. ročník) (magyar cím nélkül) című munkája az új szlováktankönyvekhez kapcsolódó segédkönyvként jelent meg 1994-ben. A témakörönként (pl.: Dom – Ház, Škola – Iskola, Na dedine – Falun, Nakupujeme – Bevásárolunk, Dopravné prostriedky – Közlekedési eszközök, Zamestnania – Foglalkozások, Zvieratá – Állatok, Rastliny – Növények, Zdravie – Egészség stb.) egy-egy nagy képet tartalmazó fejezetekhez helyenként kétnyelvű (l. schody – lépcső, zvonček – csengő, plot – kerítés stb.), máshol csak szlovák szóanyag (l. bývam na prízemí, na prvom, druhom poschodí stb.) járul. A kiadvány végén szlovák–magyar és magyar–szlovák kisszótár található, ezek azonban nem tartalmazzák a képes gyűjtemény teljes szóanyagát. Bár a szerzők a szótárat az alapiskolák felső tagozatának 5. és 6. évfolyama számára is ajánlják, a pedagógusok szerint ezen a szinten a tankönyvek és a szótár szókészlete már nincsenek összhangban egymással, ezért is mellőzik a használatát.

A korszerű, jó szótár ma már olyan adatbázisra épül, amely kiküszöböli a szócikkek sokszor esetleges, véletlenszerű kiválasztását, és biztosítja, hogy a szótárba csak olyan szavak kerüljenek, amelyek a mai nyelvhasználatban valóban előfordulnak. További ismérve, hogy a címszavakat alapvető alaktani és mondattani információval látja el, s példamondatait köznyelvi mondatokból választja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?