Az idén is lesz színjátszó tábor

A Pódium Színházi Társaság kilencedik alkalommal készülődik az amatőr színjátszók nyári táborának megszervezésére. A fiatal műkedvelők körében nagy népszerűségnek örvendő tábor sorsa hosszú ideig bizonytalan volt. Ebben az évben ugyanis a kulturális minisztérium nemzetiségi osztálya egyetlen fillérrel sem támogatta a rendezvényt. A „miértekről” és a „hogyanokról” Szabó Csillával, a színjátszó tanfolyam ötletgazdájával és főszervezőjével beszélgettünk.

Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy nagy szükség van amatőr színjátszóink szakmai képzésére. Megerősödtek a diákszínjátszó csoportok, és az idei országos seregszemlén, a komáromi Jókai Napokon fődíjat nyert nyitrai egyetemisták, a NYEKK tagjai közül is sokan megfordultak a színjátszó táborok valamelyikében. Érthetetlen, hogy éppen egy ilyen – kisebbségi kultúránkat tekintve – több szempontból is fontos tanfolyamtól vonták meg a támogatást az illetékesek. Mivel indokolták?

Nem indokolták semmivel. Kaptunk a minisztériumból egy levelet, hogy nem támogatják, és kész. Az igazat megvallva nem is faggatóztam különösebben, hogy miért. Az elutasítás először nagyon feldühített, de hamar rájöttem, hogy a düh nem fogja megoldani a problémánkat. Elgondolkodtam azon, hogy ha a civil szférában egy ilyen kezdeményezést nem tartanak támogatásra érdemesnek, akkor mi az, amit igen?! A táborszervezést illetően az elmúlt nyolc évben is voltak kisebb-nagyobb anyagi gondjaink, de mindig sikerült megoldást találni. A középiskolások és az egyetemisták kispénzű emberek, nekik nem lehet ötezer koronás részvételi díjjal tábort szervezni, mert akkor nem jönne el senki. Nem azért, mert nem szeretne, hanem mert nem tud. A tábor ötlete viszont pontosan azért született, mert nyolc-tíz évvel ezelőtt nagyon kevés öntevékeny színjátszó csoport dolgozott folyamatosan. Bíztunk benne, hogy tanfolyamokon részt vevő fiatalok majd elkezdenek saját együttest mozgatni, rendezni, játszani, illetve megerősítik a régi csoportokat. S ez be is jött. Tavaly már Kelet-Szlovákiából is nagyon sokan jelentkeztek a táborba. Akkor Karván szerveztük meg, nyolcvanhat résztvevővel. A fiatalok négy csoportban dolgoztak, és tíz nap alatt négy előadás született. Amikor az idén kiderült, hogy még egy minimális összeget sem kapunk, volt egy pillanat, hogy arra gondoltuk, nem fogunk harcolni a táborért. De a következő pillanatban már tudatosítottuk, hogy ha egyetlen évet is kihagyunk, minden széteshet, amit eddig elértünk. Mert ha nekünk nem fontos a színjátszók képzése, akkor a fiataloktól sem várhatjuk el, hogy nekik fontos legyen. Elkezdtünk tehát más anyagi források után kutatni.

Sikerrel jártatok?

Remélem, hogy igen! Varga Anna, a Pódium Színházi Társaság elnökségi tagja az Érsekújvári Regionális Kulturális Központtal folytatott tárgyalásokat, és úgy tűnik, hogy ők tudnak némi pénzzel segíteni. Legalább annyival, amenynyiből kifizethetjük a tanfolyam oktatóit. Mint az előző években, az idén is neves színházi szakemberek tartják majd a foglalkozásokat. A tanfolyam Tornalján, a nemzetiségi fesztivál keretében lesz megtartva. És fölvállaljuk azt is, amit a kezdetekben csináltunk, nevezetesen, hogy a reggelit és a vacsorát a közösből adjuk össze. ĺgy a legolcsóbb, mert a résztvevőknek csak az ebédet és a szállást kell majd kifizetniük.

Tornalja nagyjából ideális helyszín, mivel félúton van Kelet- és Nyugat-Szlovákia között...

Igen, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az idén Komáromban szerettük volna megrendezni a tábort. Ami ugyan megnövelte volna a költségeket, viszont végre tisztességes színházi körülmények között tudtunk volna dolgozni. Ez alatt igazi színháztermet értek, mert játszottunk mi már tornateremben, osztályteremben, iskolafolyosón és más egyéb helyeken, sőt a szabad ég alatt is. Valójában bárhol lehet színházat csinálni. Mi főképpen azért gondoltunk Komáromra, hogy azok az emberek, akik már talán nyolcadszor vagy kilencedszer jönnek el – mert a jelentkezők között vannak ilyenek is – egy megfelelő színházi közegben kapjanak némi többletet. Például a színpadi technika használatát illetően. Ezt sajnos az idén már nem tudjuk megvalósítani, de jövőre talán már igen. Van viszont még valami, amiért fontosnak tartom, hogy akárhol másutt, de az idén is legyen színjátszó tábor. Megkerestek ugyanis bennünket a pécsi Globe Fesztivál szervezői, hogy nagyon szívesen vendégül látnák a táborban részt vevő csoportok egyikét. Vagyis egy színházi előadást, ami majd ezen a tanfolyamon készül. A tervek szerint eljönnek a táborzáró bemutatósorozatra, végignézik a produkciókat, és ami a legjobban megtetszik nekik, azt visszük el majd ősszel a rangos magyarországi fesztiválra. Jelentős dolognak tartom, hogy Magyarországon, azaz „kívülről” is felfigyeltek ránk. Ez olyan plusz forrás lehet, amit a jövőben a hasonló magyarországi csoportokkal való közös munkában, illetve más fesztiválokon is tudunk majd kamatoztatni. Szép számmal vannak olyan fiatalok, akik már hónapokkal ezelőtt jelezték, hogy tűzön-vízen át készülnek a színjátszótáborba. Mindenkit szívesen látunk, s nagyon remélem, hogy az idén is sokan leszünk!

FELHĺVÁS

A Pódium Színházi Társaság szervezői értesítik az érdeklődőket, hogy az amatőr színjátszó tábor 2004. augusztus 21-től 29-ig lesz Tornalján. Jelentkezni Szabó Csilla főszervezőnél lehet, a 09 08/611 368-as telefonszámon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?