Az eurovíziós hét

<p>Az Eurovíziós Dalfesztivál az egyetlen zenei esemény, amelyről az elmúlt években megváltozott a véleményem. A mostani fokozatosan alakult ki.</p>

PUHA JÓZSEF

Az összeurópai zenei rendezvényt körülöttem szinte mindenki szidja, idejemúlt, cél nélküli giccsparádénak nevezi. Öt-hat éve még nekem is ez volt a véleményem. Azóta történt egy fontos változás.

Sosem követtem figyelemmel annyira az egész folyamatot, mint idén. Évről évre egyre több országban rittyentenek televíziós show-műsort a fesztiválhoz, a nemzeti győztes produkció kiválasztásához. Ennek kapcsán lett szimpatikus. Végre olyan, újfajta tehetségkutató műsorokat láthatunk, amelyekben nem agyonsztárolt percemberek énekelnek slágereket, hanem új szerzemények versenyeznek. Az élő műsorba beválogatott dalok egy része slágerré válik, s gazdagítja az adott ország zenei piacát. A koppenhágai seregszemlén ismét láthatunk meglepő produkciókat. Tényleg a legnépszerűbb zeneszámok jutottak ki, a különböző dalok tehát a sokszínű Európát mutatják be, amit a fesztivál fontos küldetésnek tart. (Ausztriát például egy szakállas énekesnő képviseli.) A Dalban is jó néhány olyan szerzemény debütált, amely helyet kap 2014 magyar slágerei között. Bogi (We All), a HoneyBeast (A legnagyobb hős), a New Level Empire (The Last One), Király Viktor (Running Out of Time) vagy a már az elődöntőben kiesett Cserpes Laura (Úgy szállj) zeneszáma a mai napig rádiós kedvenc. Ha az Eurovíziós Dalfesztivált innen nézzük, akkor jelentős feladattal és hatással bír.

A Dalt megnyert Kállay-Saunders András felvétele, a Running sikere a fesztivál után remélhetőleg tovább nő. Főleg Magyarország határain túl, odahaza ugyanis már javarészt learatta a babérokat. Tavaly ByeAlex Kedveseme kapcsán lehetetlenség volt megjósolni, hogyan szerepelhet Európa színpadán. Elfogadtuk volna azt is, ha nem jut be a döntőbe. A tizedik hely fantasztikus eredmény. Az viszont hatalmas csalódás volna, ha Kállay-Saunders dala nem kapna helyet a szombati döntőben. Kiváló zeneszám, amelynek szakmai füllel hallgatva az első ötben van a helye. Bízzunk abban, hogy a zsűri is így látja ezt, és a tévénézőknek is tetszeni fog, akiknek pedig nem, azok a sármos énekesre küldenek voksot… A Running az első, keddi elődöntőben méretteti meg magát.

A pontokat a szakmai zsűri és a nézők szavazatai fele-fele arányban határozzák meg. A rendezvény ötvenkilenc éves történetében először hozták nyilvánosságra a zsűritagok nevét. A magyarországit Palásti Kovács Zoltán (Zoohacker), Kovács Kati, Tóth Vera, Náksi Attila és Dorozsmai Péter alkotja.

Az idei fesztiválon kettővel kevesebb ország vesz részt, mint a tavalyin. Lengyelország és Portugália ugyan ismét nevezett, Bulgária, Ciprus, Horvátország és Szerbia azonban nem indult. Szlovákia – akárcsak tavaly – idén is távol marad a rendezvénytől.

A dalfesztiválnak tehát van pozitív hatása a zenei életre. Nem az összeurópaira, hanem az egyes országokéra. Magának a nagydöntőnek bizonyára idén is csak háromnapos hírnév jut. Ahhoz hatalmas változások kellenének, hogy ez megváltozzon. S azokba a változásokba az Eurovíziós Dalfesztivál belehalna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?