Az életöröm diadala

December 6-án kerül bemutatásra Pozsonyban hatalmas apparátust felvonultató, grandiózus kivitelezésben a 20. század egyik legnépszerűbb, leggyakrabban játszott zeneműve, Carl Orff Carmina Buranája.

Walter Haupt atyai barátjával és mesterével, Carl Orffal egy régi felvételenNemrég Pozsonyba látogatott Walter Haupt, az előadás ötletgazdája, rendezője és dirigense, hogy megtekintse az itteni bemutató színhelyéül szolgáló Incheba-székház színháztermét, és sajtótájékoztatón ismertesse a világszerte kirobbanó sikert arató produkció kulisszatitkait.

Walter Haupttal Carl Orff szelleme érkezett Pozsonyba. Haupt, aki maga is elismert zeneszerző, azokat az elveket vallja, amelyeket atyai barátja, Orff vallott: a zene mágikus erejű áldás, amelyben minél nagyobb tömegeket kell részesíteni. Ezt igyekszik több évtizede a legkorszerűbb technika hathatós segítségével megvalósítani, életre keltve Orff legmerészebb álmait.

Orff még a húszas években Münchenben mozgásművészeti, tánc- és zeneiskolát alapított, amely tanítás és kísérletezés útján a zene és mozgás újszerű összekapcsolására törekedett. Itt nyert tapasztalatait fejlesztette tovább és plántálta át színpadi műveibe. Később, amikor úgy érezte, hogy az 1937-ben komponált Carmina Buranával találta meg senkiével össze nem téveszthető, sajátos stílusát, csaknem minden 1935-ig keletkezett opusát visszavonta, kivéve Entrata című, öt külön zenekarra írt kompozícióját. Ezt a nagy apparátust és különleges helyszíni feltételeket igénylő művet, Haupt 1978-ban szokatlan előadásban szólaltatta meg Münchenben. Speciális technika segítségével a város öt domináns épületének a tornyából zúgott alá a zene, miközben minden egyes zenekarnak megvolt a maga külön tornya. A Marienplatzon az öt zenekar együttesen szólt, a nagyszerű hatást még egy hangfalakkal felszerelt 15 méter magas léggömb is fokozta. „Klangwolke”, hangfelhő vette körül Münchent, az egész város Orff muzsikájával volt tele.

Az Entrata nem mindennapi müncheni megszólaltatása is mutatja, hogy Orffhoz hasonlóan Hauptból sem hiányzik a kísérletező kedv és a vállalkozó szellem. Épp ezek a közös vonások hozták őket össze az ötvenes években, amikor Orff felfigyelt a huszonéves komponista izgalmas próbálkozásaira. Hamarosan a fiatalember atyai barátja, mentora lett, szívesen tárta fel előtte műhelytitkait. Haupt szinte minden alkalommal elkísérte az idős mestert a Carmina Burana bemutatóira, de egyszer sem látta őt igazán elégedettnek a látottakkal. Orff különös módon „valami barokkot” várt a középkori énekek laza füzéréből összeállított „szcenikus oratórium” színpadra állítóitól. A müncheni születésű Orff ízig-vérig bajor volt, egynek érezte magát sörvedelő, kolbászfaló, borsos tréfákat kedvelő, tenyeres-talpas földijeivel, az ő zabolátlan, duhaj mulatozásaikat szokta a „barokk” jelzővel illetni. Ennek a harsány, nyers, mindenen diadalmaskodó életkedvnek a megjelenítését kereste – mindhiába – a Carmina Burana előadásain.

Az ugyancsak müncheni születésű és épp ezért Orff koncepcióját tökéletesen értő-érző Haupt csaknem hatvan évvel a Carmina Burana ősbemutatója után, a zeneszerző születésének századik évfordulóján elhatározta, hogy tanítómestere intencióinak megfelelően eleveníti meg az immár klasszikussá vált művet. Orff mindig egyfajta integrált színházat követelt, amelyben valamennyi összetevő elem egyenrangú, és ezen az úton haladt tovább Haupt is. Művei, a színpadi-optikai-akusztikai kollázsként jelölt Sümtome (München, 1970), a „kísérlet fénnyel, szöveggel és mozgással” alcímet viselő Träume (München, 1977), valamint különleges effektusokkal kísért, nagyszabású szabadtéri előadásai rengeteg tanulsággal szolgáltak terve megvalósításához. Ezért nem hatott dicsekvésnek, amikor a december 6-án Pozsonyban bemutatandó Carmina Buranát nemcsak úgy jellemezte, mint az orffi elképzeléseket legautentikusabban tükrözőt, hanem úgy is, mint minden eddigi színrevitel leglátványosabbikát. Azt is elárulta, hogy eredetileg provokáló, polgárpukkasztó darabként akarta színpadra állítani Orff művét, de aztán az életöröm diadala lett belőle. ĺgy jobb – mondta Haupt. A világsiker őt igazolja.

Karácsonyi akció

Az Új Szó előfizetői két belépőjegyet vásárolhatnak a Carmina Burana-előadásra 25 %-os árkedvezménnyel. A kedvezményt 2004. december 3-ig az eventim hálózat minden irodájában igényelhetik. Az érdeklődő a következőkkel igazolhatja, hogy előfizette az Új Szót: SIPO-számla, bankszámlakivonat, készpénzfizetés esetén az átutalási megbízás szelvénye vagy a postautalvány szelvénye. ĺrásbeli megrendelését az előfizetői szám, pontos név és cím feltüntetésével legkésőbb 2004. november 23-ig a következő címre küldje: [email protected]. Részletes tájékoztatás a www.eventim.sk és a www.carmina-burana.com honlapon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?