Amikor nem csak csók csattan!

<p>E. L. James A szürke ötven árnyalata című, nagy sikerű regénytrilógiájának első kötetét Sam Taylor-Johnson rendező „váltotta” filmre. Mint ahogy az írott művet, úgy a mozgóképes változatot is nagy érdeklődés övezi.</p>

TALLÓSI BÉLA

Mindenki kíváncsi, milyen filmes izgalmak kerekedhetnek egy olyan induló love storyból, amelyben már a kibontakozás fázisában a férfi skrupulusok nélkül a nő arcába vágja a színtiszta igazat: én nem szeretkezem. Én k……k! (Az aktus populárisabb és bárdolatlanabb megnevezése helyettesítendő be állítmányként a kipontozott helyre.)

Szóval, a férfi a gyöngéd és érzéki szeretkezés helyett az aktus póriasabb kifejezéssel megnevezett, szürkébb árnyalatait szereti művelni, speciális módon. Úgy, hogy a csúcsra jutáshoz különleges (szélsőséges?) szexuális szokásainak árnyalatait veti be, aktusonként emelve a durvaság intenzitásán. (Maga árulja el, hogy uralkodó típus, akiben ott munkál a vágy ötven árnyalata.) Erre érdemes felkészülni moziba indulva. De nem kell megijedni! Ez a nyers vagy faragatlan maszkulin durvaság csak verbálisan bukik ki a domináns férfiból, vizuálisan és fizikai megnyilvánulásában egészen mást nyújt magából.

Nem jelenik meg naturális durvaság a vásznon, még csak lényeget eltakaró soft pornós beállítások sem teszik pikánssá a filmet. Sam Taylor-Johnson rendezése nem azt adja, amiért a legtöbben esetleg kíváncsiak a mozgóképes verzióra. A szürke ötven árnyalata című romantikus dráma nem a durva szex naturalista megjelenítését csűri-csavarja jelenetről jelenetre. Seamus McGarvey operatőri munkájának köszönhetően a film széles tömegek által fogyasztható képsorokban, visszafogottan láttatja a kölünféle erotikus tárgyi kiegészítőkkel (szexshopban beszerezhető extrákkal) színesített aktusokat, illetve az S/M praktikákhoz használatos eszközök garmadáját. A szürkének abban a néhány árnyalatában, amelyet a film feltár, a seggreverősdis szex is nagyfokú stilizálással jelenik meg. Ezért minden további nélkül nézhető (persze van, akinél a szürke huszonöt vagy egyetlen árnyalata is kiüti a biztosítékot).

A szerelmi történet azzal lép ki a szürke komfortjából, hogy a férfi és a nő vágyai között nincs összhang: Anastasia Steele (Dakota Johnson) bölcsészhallgató a megszokott mederben csordogáló, „klasszikus” romantikára, Christian Grey (Jamie Dornan) milliomos cégvezető viszont ostorai és korbácsai mellé élő szexuális játékszerre, a nő teste feletti uralomra és arra vágyik, hogy az intim kapcsolatban is irányítson. Luxuskörnyezetbe helyezve indul a kapcsolatuk. Különleges szexuális kísérletekkel csiszolódnak egymáshoz, miközben több minden kiderül a férfi vágyainak eredetéről és a lány hajlandóságának hátteréről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?