Aki a rock and roll bölcsőjét ringatta

JUHÁSZ KATALINAz év egyik első nagy vesztesége Phil Everly halála, aki az Everly Brothers duó tagjaként bátyjával, Donnal együtt meghatározta a könnyűzene fejlődését.

JUHÁSZ KATALIN

Az év egyik első nagy vesztesége Phil Everly halála, aki az Everly Brothers duó tagjaként bátyjával, Donnal együtt meghatározta a könnyűzene fejlődését. A duó egyesítette az addig egymással hadban álló countryt és rockot, tisztán csengő vokáljuk pedig olyan előadókat inspirált, mint a Beatles, a Hollies, Simon and Garfunkel vagy a Beach Boys. Phil Everly krónikus tüdőbetegségben szenvedett, két héttel 75. születésnapja előtt hunyt el kaliforniai otthonában.

A testvérek az anyatejjel szívták magukba a zenét, már gyerekként felléptek countryelőadó szüleikkel, akik feldolgozásokkal turnéztak az országban.

A fiúk a legendás country-gitáros, dalszerző és producer, Chet Atkins ösztönzésére kezdtek duóban fellépni, neki köszönhetik első lemezszerződésüket is. Bye, Bye Love című daluk 1957-ben világsláger lett. Sikerszerzőket nyertek meg maguknak, folk-örökzöldeket értelmeztek újra, és a kor nagy slágereihez (House of the Rising Sun, Lucille, a Be-Bop-a-Lula) is bátran hozzányúltak.

Az Elvis és Jerry Lee Lewis által uralt színtéren nehéz volt kitűnni, valami egészen eredeti kellett a világhírnévhez. Everlyék jóképűek voltak, fülbemászó dalokat énekeltek, Elvisszel ellentétben jól gitároztak, és kettejük énekhangja maga volt a harmónia. Dalaikban a vezető szólamot olyan fantáziadúsan egészíti ki a mellékszólam, hogy az összhatás egy kórus jelenlétével is felér. (Ez az oka annak, hogy később, szólóban már senki sem volt kíváncsi rájuk.)

Sorra jöttek a slágerek, és Európában is népes rajongótábort szereztek maguknak. A sikerszéria 1965-ig tartott, akkorra azonban a Beatles leradírozta őket a palettáról, és az USA-ban is új szelek kezdtek fújni.

A hetvenes évek elejére megromlott a viszony a fivérek között, egyszer a színpadon is összeverekedtek. Útjaik elváltak, tíz évig nem is beszéltek egymással, csak 1983-ban, apjuk temetésén békültek ki. A nagy összeborulást sikeres nosztalgiaturné, majd új lemezek követték. 1994-ben Cliff Richarddal közösen ismét listára juttatták az All I Have To Do Is Dream című korai sikerüket.

Phil Everly tavaly novemberben adta utolsó interjúját, amelyben a következő magyarázattal szolgált az utánozhatatlan Everly-vokállal kapcsolatban: „Együtt nőttünk fel, úgyhogy egyformán artikulálunk, hasonló a hanghordozásunk, egyformán ejtjük a szavakat. Ezek a dolgok sokat számítanak, ha ketten két szólamban énekelnek.”

Kevesen tudják, hogy Paul Simon híres Graceland című dalában háttérénekesként az Everly fivérek is közreműködtek. Simon így reagált kollégája halálhírére: „Phil és Don voltak az általam ismert legszebb hangú páros. Komoly érdemük van a rock and roll születésében.”

Phil Everly a műfaj fejlődését is követte, és bár fellépéseket már nem vállalt, élete végéig szívesen hallgatott rockzenét. Utolsó interjújában azt is elárulta, hogy néhány évvel ezelőtt szívesen feldolgozta volna a Green Day Wake Me Up When September Ends című slágerét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?