Ajándék a magyar múzeumnak

Pozsony/Budapest/Alsósztre-gova. Nem mindennapi ajándékot kapott a közelmúltban a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma: Kass János, a neves magyarországi képzőművész Madách Imre Az ember tragédiája, valamint Mózes című műveihez készített illusztrációit ajánlotta fel az intézménynek.

Pozsony/Budapest/Alsósztre-gova. Nem mindennapi ajándékot kapott a közelmúltban a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma: Kass János, a neves magyarországi képzőművész Madách Imre Az ember tragédiája, valamint Mózes című műveihez készített illusztrációit ajánlotta fel az intézménynek. (A művek egyébként a két említett Madách-darabbal együtt könyv formájában is megjelentek.)

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, amelyhez az alsósztregovai Madách-kastély, valamint a szklabonyai Mikszáth-emlékház is tartozik, a múlt év októberében – Madách Imre halálának évfordulója alkalmából – megemlékezést rendezett az alsósztregovai kastélyban, ahol megnyitották a Kass János műveiből összeállított kiállítást is: a 15 lapos, teljes Tragédia-sorozat mellett a művésznek a Mózeshez készült illusztrációiból is bemutattak néhányat.

Kass János az ajándékozás indokairól elmondta, az alsósztregovai megemlékezésen személyesen is módjában állt meggyőződni arról, hogy műveit a múzeum munkatársai méltó helyen és méltó módon mutatták be. Ezek után döntött úgy: szeretné, ha rézkarcai nem csak átmenetileg lennének megtekinthetők az ihlető művész emlékhelyén, hanem állandó kiállításon találkozhatnának velük az oda látogatók. Kass János azt is megemlítette, az 1966-ban készült alap Tragédia-sorozata motívumai a későbbi évtizedek során tovább éltek, formálódtak alkotásaiban; a közeljövőben ezeket is szeretné rendszerezni s elhelyezni a múzeumban.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának pozsonyi székházában (a pozsonyi vár alatt, a Žižka utca 18 szám alatt található Brämer-kúriában) január 23-án 15 órakor nyílik meg a Kass János által az intézménynek ajándékozott alkotásokból összeállított kiállítás. A megnyitó részeként kerül sor az ajándékozási szerződés ünnepélyes átadására és aláírására is. Az illusztrációk Pozsonyban március 20-áig tekinthetők meg, ezt követően visszakerülnek immár állandó helyükre, a sztregovai Madách-kastélyba – az ajándékozó szándékának megfelelően. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?