AI-filmfesztivált rendeznek Budapesten

dd

A világon az elsők között, nemzetközi filmfesztivált rendeznek mesterséges intelligenciával készült hosszabb-rövidebb alkotásokból március 3-án Budapesten. Mostanáig több mint 50 nevezés érkezett a világ minden tájáról, és a szervezők szerint ez a szám még jócskán nőni fog a január 28-i határidőig.

Sallai Ervin, a The AI Film Festival alapító-igazgatója húsz éve foglalkozik reklámokkal és filmekkel, több mint 300 reklámfilm és egy csomó kisfilm fűződik a nevéhez. Szerinte a mesterséges intelligencia hamarosan fenekestől felforgatja a szakmát, ezért a filmeseknek meg kell tanulniuk használni, illetve irányítani ezt az új technológiát.  

„Magyarország mindig is úttörő volt a filmiparban. Ezért is tartottam fontosnak, hogy az elsők között hozzunk létre egy filmfesztivált AI rövidfilmeknek. A zsűriben olyan neves szakemberek várják a nevezéseket, mint az Oscar-díjas Deák Kristóf, vagy az animációs rendező Glaser Katalin, Bakk Ágnes, a MOME Interakció és Immerzió Hub vezetője és vezető kutatója, Pártfalusi Attila, a MOME Media Design BA szakvezetője vagy a Prompters Hungary, a magyar AI képalkotó közösség alapítói. Bár még javában tart a nevezési időszak január 28-ig, már a világ minden részéről érkeztek filmek. Ausztráliától Svédországon át Kanadáig profi és amatőr alkotók küldik a műveiket, a magyar alkotók mellett.”

A fesztivál ötletgazdája szerint a mesterséges intelligencia lehetőséget ad mindenkinek, hogy megvalósítsa filmes álmait. „A hagyományos film-készítés eddig költséges mulatság volt. Kamerák, lámpák, helyszínek, szereplők, zenék – mind olyan összegekbe kerültek, hogy a függetlenfilmes rendezők csak komoly kompromisszumokkal vághattak bele a forgatásba. A mesterséges intelligencia segítségével történetünket könnyen áthelyezhetjük egy másik bolygóra, egy háborús övezetbe vagy a múltba. Használhatjuk az AI-t zeneírásra, segíthet a forgatókönyv elkészítésében, szuper hasznos lehet a dokumentumfilm készítőknek, hogy szétválasztja a beszédhangot a háttérzajoktól vagy a háttérben szóló zenéktől. Bármit vetítővászonra vihetünk, amit csak megálmodunk. Persze ez így egyszerűbben hangzik kicsit, mint ahogy a gyakorlatban zajlik, hiszen az AI olyan, mint egy nagyon makacs művész barátunk: bármire képes – de csak, ha éppen úgy akarja. Komoly tapasztalat, sok kísérletezés szükséges ahhoz, hogy tényleg azt alkossuk, amit szeretnénk” – véli a szakember.

Az MI gyorsan fejlődik. Tavaly ilyenkor még alig hallottunk róla, ma viszont már természetes, hogy a diákok ChatGPT-vel írják a házi feladataikat. És bár vannak olyan képalapú chatbootok, amelyekbe belenyúlhatunk, egyre több kisfilm, animációs film készül szövegalapú promptok segítségével – amikor a grafikus csak leírja, mit szeretne látni a monitoron. Készült már olyan Harry Potter-kisfilm is, melyben a szereplők japánok, raszták, vagy éppen berliniek. De a Szomszédok című sorozat szereplőit is be lehet mutatni Wes Anderson rendező stílusában. 

Hogy ezen ötletek közül melyek a legjobbak, az március 3-án a budapesti BEM moziban kiderül.

dd
dd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?