Ahol van és fontos is a kortárs dráma

Nálunk hosszú évek óta panaszkodnak a színháziak, hogy csak nem akar megszületni a szlovákiai magyar dráma. Ne keressük most ennek az okait, csak nézzük meg, hogy hogyan találtak maguknak drámaírókat a Vajdaságban. Igaz, ott eddig is akadtak, gondoljunk csak Tolnai Ottóra, Deák Ferencre vagy Verebes Ernőre.

Nálunk hosszú évek óta panaszkodnak a színháziak, hogy csak nem akar megszületni a szlovákiai magyar dráma. Ne keressük most ennek az okait, csak nézzük meg, hogy hogyan találtak maguknak drámaírókat a Vajdaságban. Igaz, ott eddig is akadtak, gondoljunk csak Tolnai Ottóra, Deák Ferencre vagy Verebes Ernőre. Az idén Kisvárdán a szakmai zsűri és a közönség berkeiben is az egyik legnagyobb sikert a szabadkaiak Záróra című előadása aratta, amelyet Brestyánszki Boros Rozália dramaturg és a társulat írt.

Immár hatodik alkalommal rendezték meg az Újvidéki Színházban a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt a hasonló budapesti rendezvény mintájára. Az idén Szabó Palócz Attila, Brestyánszki Boros Rozália és Szakmány György kapott lehetőséget arra, hogy a rendelkezésre álló nyolc óra alatt az aznapi Magyar Szóból kiválasztott cikk alapján drámát írjon. A megalkotott szöveget három neves (Uroš Jovanović belgrádi, Anca Bradu romániai, Tóth András budapesti) rendező vezetésével zsúfolásig telt ház előtt másnap be is mutatta az újvidéki társulat. Az első díjat az a Brestyánszki Boros Rozália érdemelte ki, akinek Érintetlen című színművét a napokban vitték színre Szabadkán. Az előadás előtt Franyó Zsuzsanna dramaturg bemutatta a zEtna Kiadó gondozásában megjelent A feledés emlékezete című kötetet, mely az eddigi öt drámaíróverseny szövegeit tartalmazza. Franyó beszélt a hagyományossá váló drámaversenyük jelentőségéről, melynek megszervezéséért az Újvidéki Színház az idén veheti át a Szenteleky Kornél-díjat. Az az Újvidéki Színház, amely az idén három kortárs drámát is színre visz, köztük Virág Gábor Hamlet halott című ősbemutatóját, de láthatják Hamvai Kornél Hóhérok éneke című darabját és Alekszandr Golin darabjának ősbemutatóját is Spiró György fordításában.

Október végén a Délvidéki Magyar Színjátszás Napját ünnepelték Szabadkán és Újvidéken. A rendezvénysorozat keretében mutatták be Beszédes István Rozsdaszín című, meséket tartalmazó drámakötetét. A mesék a szabadkai Gyermekszínház felkérésére íródtak. Az ezt követő felolvasószínházon Forgó Zoltán A világ leghülyébb látványossága című darabját mutatták be Verebes István értelmezésében. A felolvasószínház másnap Kovács Frigyes rendezésében B. Foky István Kiszállás Tokióban avagy Ahogy lesz úgy lesz című kamaradarabját mutatta be. A rendezvénysorozat részeként hirdették ki az elmúlt évad legjobb színészi alakításáért odaítélt Pataki-gyűrű díjazottját. A gyűrűt Kovács Frigyes vehette át. Mezei Zoltán szabadkai igazgató elmondta, fontos, hogy a délvidéki magyarságnak legyenek ünnepei, fontos, hogy a színjátszásnak is legyenek örömnapjai. A zentai amatőr színtársulat Peter Weiss Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása című előadásával (amelyet a szabadkai társulat egyik tagja rendezett) ért véget a délvidéki magyar színjátszás tiszteletére szervezett rendezvénysorozat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?