Ahogy egy Mozibubus látja

Budapest. Bármilyen meglepő, Réz András filmekről írt könyvet: a népszerű filmesztéta évtizedek óta magyarázza a filmet tévében, egyetemen, az utcán, ahol lépten-nyomon megszólítják, de most először szánta rá magát, hogy kötetbe foglalja gondolatait.

Budapest. Bármilyen meglepő, Réz András filmekről írt könyvet: a népszerű filmesztéta évtizedek óta magyarázza a filmet tévében, egyetemen, az utcán, ahol lépten-nyomon megszólítják, de most először szánta rá magát, hogy kötetbe foglalja gondolatait.

Réz András barátai unszolásának engedve tette ezt: ismerőseinek köszönhető, hogy megszületett a Mozibubus című, napokban megjelenő kötet.

A filmesztéta elmondta: a munkát azzal kezdte, hogy végignézte korábbi írásait, amelyekből a kötetbe is válogatott néhányat, ám rájött, hogy ezeket át kell dolgoznia. Sok minden változott ugyanis azóta, hogy leírta gondolatait egy-egy alkotásról, és előfordul, hogy az évek távlatából másképp értékel egy-egy filmet.

A korábbi cikkeken túl a szerző fontosnak tartotta, hogy az aktuális, új filmekről is szót ejtsen a kötetben. Annyira újakról, hogy bár még nem látta a Casino Royale című 21. James Bond sztorit, úgy érezte fontos összefoglalni, mit nyújt ma a nézőknek ez a film.

A könyvben végül önálló írások olvashatók különböző filmekről, valamint tévéműsorokról. Ez utóbbiak esetében a szerző arra jött rá, hogy a televíziós filmek, sorozatok nélkül „suta lenne a könyv“. Nem lehetett nem górcső alá venni az olyan népszerű sorozatokat, mint a Született feleségek, a Szex és New York, a Miért éppen Alaszka, a Vészhelyzet, sőt Réz András megkövette magát, a sorozatok kedvelőihez korábban előítélettel közeledő filmesztéta szerint el kell ismerni, hogy sokszor fontos kérdéseket boncolgatnak ezek a filmek.

A filmesztétában az 1956-os emlékév kapcsán készült számos alkotás is kérdéseket vetett fel, melyeket az olvasókkal is megoszt.

A kötet címe – Mozibubus – Réz András mozi mániáját tükrözi, azt fejezi ki, hogy a szerző inkább a mozi híve. „A filmeket meg lehet nézni az interneten is, de moziba menni az egészen más” – mondta a filmesztéta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?